Niğde Eğitim Sen İl temsilcisi M. Emin Bağcı geçtiğimiz gün yapılan İl Milli Eğitim Maaş Promosyon ihalesi ve Sözleşmesi’nin fiyasko ile sonuçlandığını belirterek, Niğde’de görev yapan yaklaşık 3 bin eğitim emekçisine reva görülen promosyonun komik bir rakam olduğunu söyledi.

 

 

Niğde Eğitim Sen İl temsilcisi M. Emin Bağcı b konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yayınladı. İşte o basın açıklaması:

 

Aylardır eğitim emekçilerinin büyük bir umutla beklediği İl Milli Eğitim Müdürlüğü Banka Maaş Promosyon İhalesi ve Sözleşmesi geçtiğimiz gün fiyaskoyla sonuçlanmış, büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Deyim yerindeyse“Dağ Fare Doğurmuştur". İl Merkezinde görev yapan yaklaşık üç bin eğitim emekçisine reva görülen promosyon 3 yıllığına toplam 876 TL gibi komik bir rakamdır.

 

Yıllardır, promosyonların bir defada ve %100’ünün eğitim emekçilerine ödenmesi için mücadele verdik ve sonunda09/08/2010 tarih ve 2010/17 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile bu hakkı elde ettik. Ancak 2010 yılında yapılan anlaşma çerçevesinde ödenen ücretle şu anda kararlaştırılan ücret arasındaki komik düzeydeki fark tüm eğitim emekçilerinin büyük tepkisine neden olmuştur. Son üç yılda İlimizde çalışan eğitim emekçisi sayısı ve maaşlarının arttığı düşünüldüğünde promosyonda yaşanan bu düşüşü hiçbir mantık ve sayısal veri açıklayamaz. İl genelinde diğer kurumların bankalarla yaptığı Banka Maaş-Promosyon Anlaşmaları kamuoyunun bilgisi dâhilindedir. Örneğin Tarım İl Müdürlüğü yaptığı sözleşmelerle çalışanlarına yaklaşık 1750 TL kadar ücret hakkı sağlamıştır. Hatta 15 personele sahip Bor İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Ahi Evran Mesleki Eğitim Kurumu’nun bağımsız olarak yaptıkları sözleşmeyle 1141 TL hak sağladıkları da bilinmektedir.

 

Bizler bankaların kendi aralarında anlaşarak binlerce emekçinin emeğini çalmaya çalışan bu oyuna gelmeyeceğiz. Çalışanların alacağı promosyon ücretini törpülemeye çalışmak hangi kar mantığıyla izah edilebilir. Eğitim emekçilerinin örgütlü gücü olarak uyarıyoruz. İl Merkezimizde görev yapan yaklaşık üç bin eğitim emekçisini görmezden gelen bu yaklaşımınız sizlere katkı sunmayacağı gibi daha fazla zarar vereceğini bilmenizi isteriz. Tüm bankalara çağrımız yaptıkları teklifleri gözden geçirerek eğitim emekçilerinin beklentilerini karşılamalarıdır.

 

Bankaların bu anlaşılmaz tutumundan daha vahim olan durum ise; İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün tutumudur. Burada İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu koşullarda ihaleyi yenilemek ve ilimizde örgütlü sendikaların görüşlerini de alarak, süreçte personelinin çıkarlarını geliştirecek bir ihale sürecini yaratması gerekirken, bunu yapmamıştır.

 

Eğitim Sen Niğde Temsilciliği olarak; önümüzdeki üç yıl için eğitim emekçilerine reva görülen bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz. İhale sürecinin iptal edilmesini, yeni yapılacak ihale sonucunda banka tarafından kişi başı verilecek olan promosyonun da ilk maaş ödemesi yapıldığı tarihte personelin hesabına yatırılmasını talep ediyoruz.

 

Eğitim ve Bilim emekçilerinin gerçek örgütü olan Eğitim Sen olarak, imzalanan Banka Maaş Promosyon Sözleşmesi ile ilgili  her türlü hukuksal süreci işleteceğimizi ve üyelerimizin hak ve çıkarlarını korumak için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini isteriz.

Editör: TE Bilişim