Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Sivil Toplum Kuruluşlarını ziyaret programı kapsamında Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanlığını ziyaret ederek Cemiyet üyeleri ile görüştü.

Belediye Başkanı Akdoğan, Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyetini ziyaretinde; “Havaalanı, Adliye Sarayı, Otoyol, Kentsel Dönüşüm, Kale Projesi, Ecemiş Suyu” projeleri konusunda görüş ve düşüncelerinin yanı sıra söz konusu projelerin bugünü ve yarını konusunda açıklamalarda bulundu.

Belediye Başkanı Akdoğan’ın ziyaretleri sırasında Cemiyet üyeleri Necmi Pişkin, Naci Ünlü, Ahmet Öncü, Fatih Kızılkaya, Şerife Türkeş Kanaatbilen, Hüseyin Kirişçi, hazır bulundular.

Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ahmet Öncü, Belediye Başkanı Akdoğan’ın ziyaretlerinde; “Sizi bugün ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Toplumların kalkınmasında, gelişmesinde yörelerin liderlerinin ve hedeflerinin büyük rolü var. Hedefi ve önderi olmayan toplumların kalkınması, gelişmesi, çağdaşlaşması mümkün değil” dedi.

Öncü; “Yerel yönetimlerin şehrül eminleri, yörelerinin önderleri, liderleri ve her şeyleri olarak tahisle yapı ve görüşe sahip bulunmaktadırlar. Sayın Başkanımızın bu düşünceler etrafında iki dönemdir Niğde’mize verdikleri hizmetleri, gazeteciler ve halk olarak takdirle karşıyor ve daha iyinin iyisini yapma konusundaki düşüncelerimizi kendisine arz etmekten büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyetini ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu belirten Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Demek ki, biz Niğde’de büyük işlerin altına imza atmışız. Bunlar gerçekleşmemiş te olabilir ama insanların aklına bir şeyler söylemişiz. Ve insanlar bunu benimsemiş. Bundan 6 sene öncesine dönersek bu projelerin bir çoğu insanların aklında bile yoktu” dedi.

NİĞDE HAVAALANI

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanlığını ziyaretlerinde yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Siz ilk olarak bana havaalanını sordunuz. Bu konuda şöyle bir yanılgı var; ‘Havaalanı inşaatı”na genel bütçeden bir kuruş para harcanmamış. Sadece İl Özel İdaresi ki, o zaman ben de İl Genel Meclis üyesi idim. Sadece 150 Bin TL para çıkarıldı. Bu para pistin inşaatına başlanması içindi ve başlamış oldu.

Bu gerçekleşme % 40 değil de, Türk Hava Yollarının durumuna bakarsak bu gerçekleşme % 5 civarında olmuştur. Bu kesinlikle % 40’lar değil. Öncelikle burada bir düzeltme yapalım. Ama bu burada havaalanı olmaz demek değil. Ben İlin Belediye Başkanı olarak son gelen iki Bakanımıza Üniversitede Niğde’nin mutlaka havaalanının olması gerektiğini söyledim.

Ve Bakanımız ödenek çıkarsa ben yaparım diyor. Ben de Kalkınma Bakanımıza söyledim konuyu. Kendisi inceleme yapalım, belki büyük olmaz ama sportif bir yol uçaklarının da inip kalkabileceği bir havaalanından söz etti. Ama % 100 yapılacak manasına gelmiyor.

ECEMİŞ SUYU


Ama Niğde’de havaalanı olması gerektiğine ben de inanıyorum. Bence bunun için ciddi çalışma ve Ankara’da özellikle ciddi kulis yapılması lazım. Ama bu hizmeti de yapacağımıza inanıyorum.

Yine “Ecemiş Suyu”nu da dile getirdik. Türkiye’de en az yağış alan ilin Niğde olduğunu belirterek bu Ecemiş suyunun içme suyu olarak Niğde ve Bor’a getirilmesini istedik. Öte yandan KOP toplantısında bununla ilgili yeni bir çalışma başlatılacağını söylediler.
DSİ yetkilileri, gerçi KOP sulamayla ilgili yatırım yapıyor. Ama biz de söyledik, biz size 50 tane sulama kuyusu verelim. Siz de bize Ecemiş suyunu getirin dedik. Ama bunlar boyutları büyük proje. Sadece suyu getirmemiz 250 Milyon TL’lik bir proje. Bunu hadi dediğiniz zaman Bakanlıktan alamazsınız.
Bir de Niğde’nin suyu Sağlık Bakanlığı ölçümlerine göre içilebilir bir su. Niğde’nin suyunda bir sıkıntı yok. Ben şimdi Niğde’nin suyunun kalitesini bozarsam 250 Milyonu verirler. Peki, bu insanlığa yakışır mı? Bunu kimse kabul etmez. Bilinçli olarak bu yapılmaz.  Aksaray Belediyesinin verdiği suyun içilemez raporu var. Ve Türkiye’de İllerin yarısının şebekeye verdiği su içilmez.

Ama bizim Türkiye genelinde iyi sular arasında sağlıklı ve çok temiz suyumuz var. Hal böyle olunca Bakanlık şunu söylüyor; sizin suyunuzda bir sıkıntı yok. Ama biz de şunu söylüyoruz; su bakımından az yağış alan bir iliz. Yeraltı suyumuz bitmek üzere. Bize Ecemiş suyunu getirin, biz de yeraltından su çekmeyelim, yeraltında kalsın. Bu su tarıma gitsin. İnşallah, bunu da başarmak için elimizden geleni yapıyoruz.

ADLİYE SARAYI

“Adliye Sarayı”nın ihalesi hemen Ocak 2015 ayında yapılacak. Yerle ilgili biraz gecikmeler oldu. Aslında Adliye Sarayı 10 yıldır konuşulan, bir türlü yapılmayan, yer noktasında 2009 yılında biz Belediye Başkanı olana kadar yer noktasında çözüm üretilememiş.

Biz Belediye olarak taşın altına elimizi koyarak Bakanlık burayı uygun bulduktan sonra yine arsanın tadilatı yenilenerek 14 bin metreye çıkarıldı. Ocak 2015 tarihinde ihalesi yapılacak. İnşallah Mart ayı ile birlikte yer teslimi yapılıp Niğde Adliye Sarayımızın yapımına başlanmış olacak.

OTOYOL

Otoyolla ilgili şunu söyleyebilirim; 2001 Yılında otoyolun Ereğli’ye kadar olan bölümü, 2001 krizinde yatırım programından çıkarıldı. Niğde’ye kadar olan bölümü için biz Ankara’ya Abdüllatif Şener’in yanına gittik. O zaman ben AK Parti İl Başkanıydım. Evrakları çıkarttılar, dediler ki; 2011 krizinden sonra hükümet burayı yatırım programından çıkarttı.

Biz de bu yolun hiç olmazsa Niğde’ye kadar getirilmesini istedik ve büyük koşturmacalar sonucunda buraya kadar yapıldı. Daha sonra rica rica, Yeşilgölcük’e kadar yapıldı. En son geldiğimiz noktada Ulaştırma Bakanlığı şu anda Yap-İşlet-Devret modeli ile ihaleye çıkıyor.

2015 Yılının ilk çeyreğinde bu yolun Ankara’ya kadar olan kesimi ihalesi yapılacak. İnşallah 4 yıl sonunda da yol tamamen bitmiş olacak. Bakanlığın şu andaki planlaması bu… Bu yolun bitmesi Niğde açısından büyük bir kazanım olacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

‘Kentsel Dönüşüm’ derseniz, aslında şu ana kadar konuştuğumuz Belediyenin göbeğinde olan konular değil ama ben kendimi bu işlerden sorumlu tuttuğum için konuştum. Kentsel Dönüşüm direkt bizi ilgilendirir. Şu anda arkadaşlarımız Ankara’da 2. Etapın ihalesinin yapılması noktasında bizim hazırladığımız evrakları Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığına dün teslim ettiler.

NİĞDE KALESİ PROJESİ

Şu an zaten işin bir bölümü devam ediyor. Diğer bölümlerin ihalesi de 2015 yılının sonuna kadar yapılacak.  En geç 2017 yılında 6 bin konut ve işyerleri üretilmiş olacak. 2018 yılnın sonu gelmeden de “Kale Projesi”ni gerçekleştirmiş olacağız. Bununla ilgili projemiz elimizde. Takdir edersiniz, mali açıdan önemli ve büyük bir proje.

Kalede 150 hanemiz var. Bu 150 haneyi bir yere taşımam lazım. Kentsel Dönüşüm içerisinde Belediyemizin 300 tane konutu var. 150 Tanesini ben o Kalede oturan insanımıza, kendi oturduğu evin arsa ve enkazı bedelinde verip, onları oraya taşıdıktan sonra Kaledeki projeyi inşallah gerçekleştireceğiz. Bunlarla ilgili çalışıyoruz, kafa yoruyoruz. Kentimizin her yerdeyiz ve her şeyle ilgiliyiz.”

 
Editör: TE Bilişim