NGC (Niğde Gazeteciler Cemiyeti) Başkanı Alpaslan Düzgün ve Yönetim Kurulu üyeleri Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Niğde Basını ve Niğde’nin genel durumu hakkında görüştüler.

Ziyarette Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün, Vali Kılıç’a Niğde Gazeteciler Cemiyetinin Kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Başkan Düzgün Niğde Gazeteciler Cemiyeti’nin(NGC) 07 Mart 1989 tarihinde kurulmuş, çeyrek aşırı geride bırakmış bir basın meslek kuruluşu olduğunu belirterek; “Niğde Gazeteciler Cemiyeti 25 yıllık döneminde, Niğde’nin tanıtımı ve kalkınması için birçok faaliyet gerçekleştirmiştir. Niğde Üniversitesinin kurulması konusunda başlattığı imza kampanyasında 50 Bin imza toplayarak, Üniversitenin kurulmasına öncülük etmiştir. Kalkınmada öncelikli il olunması konusu başta olmak üzere Niğde’nin kalkınması ve tanıtılması konusunda resmi kurumlarla sürekli iş birliği içerisinde olmuştur. Basın sektöründe çalışan arkadaşlarımız için muhabirlik ve kameramanlık kursları düzenlemiştir. Türkiye ve KKTC’nden saygın gazetecileri Niğde’de misafir ederek, düzenlenen program ve panellerle Niğde’nin tanıtımına büyük katkı sağlamıştır” dedi.


Vali Kılıç; Basın Demokrasinin Önemli Unsurudur


Ziyarette Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, basının demokrasinin önemli bir unsuru olduğunu belirterek; “Basın demokrasilerde üçüncü sektördür. Basın olmadan demokrasi sağlıklı işleyemez. Bunun için basının güçlü olması gerekiyor. Basının daha güçlü ve etkili olması için bizlerde basını desteklemek istiyoruz” dedi.


Yazılı Basın Sayısı Fazla

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde’de yazılı basının sayısının çok fazla olduğunu belirterek; “Yazılı basınla alakalı olarak da Niğde’de yazılı basının sayısının çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Sayının bu kadar artıyor olması yazılı basının sürdürebilir bir basın hayatı olasılığını çok fazla olası kılmıyor. Bu sayıyı biraz azaltmak lazım, dolayısıyla yazılı basındaki birkaç gazeteyi evlendirmek lazım.  Niğde’de yazılı basın sayısını en azından dörde düşürmek lazım ki, sürdürülebilir bir yaşam seviyesine ulaşsın. Bunla birlikte de kaliteleri artsın, birleşme olduğu zaman kalitelerinde bir artış olacaktır. Dolayısıyla okunabilir olması ve okuyucu sayısının artmasına da yol açacaktır” dedi.

Görsel Basın Uydudan Yayın Yapmalı

Niğde’de görsel basının mutlaka uyduya çıkması gerektiğine vurgu yapan Niğde Valisi Necmeddin Kılıç; “Görsel basında izlenebilirlik oranının artırılması için muhakkak uydu yayınına geçmesi gerekiyor. Görsel basında izlenebilirlik oranının yüksek olduğunu düşünmüyorum. Niğde’de yaşayan her vatandaşın mutlaka günde 1 saatte olsa yerel görsel basını izlemesi gerektiğine inanıyorum, hiç olmazsa en azından haber bültenini izlemesi gerekiyor.  Bunun içinde görsel basının uyduya çıkması lazım, çünkü yerel görsel medya evlere ulaşamıyor. Uyduya çıkabilse bütün vatandaşlara ulaşır, sadece Niğde’ye değil, Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşayan Niğdelilere de ulaşmış olur. Bu bizim içinde, yöneticilerimiz içinde bir fırsat olur, bazı mesajlarımızı halkımıza daha iyi iletmiş oluruz” şeklinde konuştu.

Yeni Bir Sistem Kurmayı Düşünüyoruz

Kurumlar için yazılı ve görsel basınla alakalı yeni bir sistem kurmayı denediklerini belirten Vali Kılıç; “Kurumlarımızın medyayla alakalı destek olması, basına kapılarını açmalarıyla alakalı bir sistem düşünüyoruz. Halkımızı bilinçlendirme konusunda elimizde birçok konu var. Bu bizim yasal görevimiz.  Dolayısıyla görsel ve yazılı medya bizim işimizi kolaylaştırıyor. Bu konuları basın aracılığıyla halkımıza aktarırken, bundan biz yöneticiler, medyamız ve halkımız fayda görecektir” ifadelerini kullandı.

Medya Olmazsa Olmaz Bir Unsurdur

Yöneticiler için halkla iletişim kurmanın vazgeçilemez bir gereklilik olduğunu belirten Vali Kılıç; “ Bizim yasalarımız vali halkın derdini dinler der. Halkla iletişim kurmak yöneticilerim için olmazsa olmaz, vazgeçilmez bir gerekliliktir. Çağımızda artan nüfusa paralel olarak bize getirdiği altın bir fırsat, medya ve sosyal medyadır.

Biz bazı almış olduğumuz kararları test etmemiz gerekiyor, masanın başında kararları alıyoruz mantıklı gözüküyor ama,  bu alana nasıl yansır bunu öğrenmemiz lazım. Halka rağmen halka hizmet edemezsiniz. Hizmet için ortaya konulan parametrelerin tamamı halk tarafından kabullenmeli, hatta daha ötesi olmalı demokrasinin gereği talep edilmeli. Yani planlamamda toplumsal bir talep gelmeli, bizler onu koordine etmeliyiz. Demokrasi budur.
Böyle bir yapıya ulaşılabilmesi içinde medya olmazsa olmaz bir unsurdur. Dolayısıyla bizim medyayı desteklememiz gerekiyor, biz medyayı nasıl destekleriz konusunda bu güne kadar çok kafa yorduk. Niğde medyası için neler yapabiliriz, medyayı nasıl daha ileri götürebiliriz diye ne gibi çalışmalar yapabiliriz bunları düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Niğde’de Güzel Gelişmeler Var

Vali Necmeddin Kılıç ziyarette Niğde’de tarım, turizm, sanayi ve hizmet yönünden güzel gelişmelerin yaşandığını belirterek, Niğde’nin çok geniş bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Ecemiş’te Güzel Şeyler Oluyor
Vali Kılıç, Ecemiş Çayı üzerine ilk defa bir baraj yapıldığını belirttiği açıklamasının devamında; “Ecemiş suyu konusunda güzel gelişmeler yaşıyoruz. Öncelikle bu suyun kullanılabilmesi için bir yerde depolanması gerekiyor. Daha sonrası artık mahalli idarelerin bile yapabileceği bir konuma geliyor. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Ecemiş suyu üzerine ilk defa bir baraj yapılıyor. Hem sulama suyu olarak kullanılması hem de yapılacak hidroelektrik santrali ile elektrik üretilmesi planlanıyor. Bununla ilgili başka projelerde var, onlarla ilgili olarak da DSİ Müdürlüğümüz çalışmalar yapıyor” şeklinde konuştu.

Vali Kılıç, bütün kurumlarda harıl harıl proje hazırlandığını ifade ederek, “Çok sayıda proje hazırlanıyor. Bu projeler çok da zor değil,  Bolkar Dağlarına kuracağımız teleferik maliyeti üç buçuk milyon TL. 2 Milyon 500 Bin TL’sini AHİKA’dan aldık zaten, geriye kalan 1 Milyon TL’yi de özel idareden karşılayacağız bunlar uygulanabilecek projeler” dedi.

Başarmanın İlk Şartı Birbirimizi Sevmek

Başarmanın ilk şartının birbirimizi sevmek olduğunu belirten Vali Kılıç, “Başarının ilk şartı birbirimizi sevmek, ikinci şartı başarıyı başkalarına yüklemek, başarısızlığı üzerimize almak. Bunu yapamazsak başaramayız, bir sinerji oluşturamayız. Biz dedik ki başarısızlık benimdir, başarı arkadaşlarımındır, müdürlerimindir. Bir başarısızlık varsa olacaksa benimdir. Bu anlayışta olduğumuz zaman bir sinerji oluşturup, güç birliği ile olayların üzerine gidip, başarıyı yakalayabiliriz” dedi.

Niğde’nin Her Alanını Planladık

Niğde’de sanayi, turizm, tarım ve hizmet alanlarında planladıklarını ifade eden Vali Kılıç; “Niğde’nin her alanını planladık. Sanayiyi, Turizmi, Tarımı ve Hizmet Sektörünü plandık. Şu anda Üniversiteyle beraber Türkiye’de ilk defa bir ilde stratejik palan çalışıyoruz. Kurumlar nezdinde. Nasip olursa bir yıl içerisinde il tarım müdürlüğünün stratejik planını görebileceğiz. Devlet Planlama Teşkilatı da yapılan bu ilkten çok memnun oldu. Onlarda bir başka çalışmayla bizi farklı yönde destekleyecekler. Ama önce bir planlama, üç aşağı beş yukarı yapmamız gereken her şeyi biliyoruz, planladık da. Bunları günü geldiğinde halkımıza ilan edeceğiz ve tartışacağız” şeklinde konuştu.

Niğde OSB En Ucuz Elektriği Kullanacak

Vali Kılıç, sanayi konusunda ulusal yol ağı üzerinde bulunan illerin aslan payını aldığına dikkat çekerek; “ Sanayi konusunda doğru bir tespit yapmak gerekirse, olay şudur ulusal yol ağı üzerinde bulunan iller aslan payını alırlar. Bu hep böyle olmuştur. Eğer siz ulusal yol ağı üzerinde değilseniz sanayiden çok az pay alırsınız. Türkiye’deki bütün örneklerinden de bunu görürsünüz.

Eğer sanayide coğrafyanızdaki olumsuzluklardan dolayı, yani biz şuanda Ankara-Adana karayolundan 60 km içeri girmek gerekiyor. Sanayici niçin 60 km içeri girsin. Bu mesafe sanayici için bir girdi artışıdır. Pazar içinde bir maliyet artışıdır.

Ama onu cezbedecek çekecek tedbirler almamız lazım. Göreceksiniz inşallah bunu Niğde’de başaracağız. Elektrik fiyatı çok ciddi bir girdidir yatırımcılar için, ucuzunu burada bulursa yatırımcıları çekebiliriz. Zaten Niğde OSB şuanda da Türkiye’deki en ucuz elektriği veriyor. Bunun bir benzerini de Bor OSB’de düşünüyoruz.
Sanayinin gelişmesi için farklı konuları çalışıyoruz, ama neticeleri kesinleşmediğinden, fizibite raporları son halini almadığından ve bir yatırıma dönüşmediğinden dolayı şuanda açıklamayı uygun bulmuyorum” dedi.

Niğde Çok Geniş Potansiyele Sahip

Niğde’nin çok geniş potansiyele sahip olduğunu ve sınırsız imkanları bulunduğunu belirten Vali Kılıç; “Gerçekten Niğde çok geniş potansiyele sahip ve sınırsız imkanları var. Dolayısıyla önü çok açık olan bir il, bu sınırsız imkanlara birlikte yürümemiz lazım, beraber koşmamız gerekiyor” dedi.

Niğde’de Turizmin Her Alanı Var

Niğde’nin Turizm alanından çok zengin bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Vali Kılıç; “Niğde’nin önü açık. Niğde turizm yönünden de çok büyük imkanlara sahip. Jeotermal kaynakları var sağlık turizmi için çok güzel olanaklar mevcut, bunun yanında dağ turizmi, kültür turizmi, kış turizmi, yayla turizmi ve tarih turizminin mümkün olacağı imkanlara sahip. Bu kadar turizm alanı bir ilde birleşir mi? Bu imkanlar Niğde’de birleşmiş. Şimdiye kadar Niğde’ye güzel şeyler yapılmış, bundan sonrada güzelliklere güzellik ekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Tarımı Daha İleriye Taşıyacağız

Niğde’nin tarım alanında Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, “Tarım konusunda zaten iki tane ovamız var, yeraltı su kaynaklarımız var. Niğde Türkiye tarımında önemli bir yere sahip. Tarım konusunda da çok daha ileriye gidebilir. Bizim gayemiz Niğde’yi tarım konusunda daha iyi noktalara götürebilmek. Tarımda da Niğde’nin önü açık.

Tarım alanlarımızın üçte biri ekilip dikilebiliyor, yani çok azında tarım yapılıyor. Biz bu alanı artırabiliriz, yani tapulama dışında bulunan dağlarımıza tepelerimize, badem, ceviz gibi ağaçlar dikerek birkaç sene sonra bunların Niğde ekonomisine girdilerini sağlayabiliriz. Bunları insanlarımızın gelir kaynağı haline getirebiliriz. Bunun ilk denemesini bu sene yapıyoruz. Gelecek yıllarda bu uygulamamız çoğalarak devam edecektir” dedi.

Düzgün, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Niğde’de Toplanacak

Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alpaslan Düzgün, ziyarette Vali Kılıç’ın açıklamalarının ardından Türkiye’nin en güçlü basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunun Ankara’da yapacağı  ilk büyük toplantısının ardından, ikinci toplantının Niğde’de yapılacağını, toplantıya Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin, 7 Bölge Federasyon Başkanlarının ve yönetim kurulu üyelerinin, 70’e yakın ilin cemiyet başkanının, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcilerinin, Basın İlan Kurumu Yöneticilerinin, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü yöneticilerinin katılacağını belirterek, Niğde’nin tanıtımına katkı sağlayacak bu büyük buluşma için Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’tan destek istedi.

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ise her zaman basının yanında olduklarını, basına yakın olduklarını belirterek, böyle hayırlı bir faaliyette bulundukları için NGC Başkanı Düzgün ve yönetim kurulu üyelerini tebrik ettiğini söyledi.

 
Niğde Gazeteciler Cemiyeti’nin Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ziyaretine, NGC Başkanı, İGF Genel Sekreteri ve Niğde Anadolu Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Alpaslan Düzgün, NGC Başkan Vekili Süleyman Tuzcu, NGC Genel Sekreteri Niğde Yankı Gazetesi Sahibi Yavuz Malkoç, NGC Başkan Yardımcısı Sürekli Sarı Basın Kartı Sahibi Abdurrahman Yılmaz, NGC Başkan Yardımcısı Yeni Akit Gazetesi Niğde Muhabiri Dursun Suna, NGC Yönetim Kurulu Üyesi Avukat İrfan Bahar, NGC Yönetim Kurulu Üyesi Açı Medya Genel Yayın Yönetmeni Abdurrahim Aktaş, NGC Başkan Yardımcısı Yeşil Bor Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kıvanç Şimşek, NGC Yönetim Kurulu Üyesi Ulukışla Havadis Gazetesi Sahibi Halil Karaaslan, NGC Denetim Kurulu Üyesi Ulukışla Havadis Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yasin Düzgün, Borun Sesi Gazetesi Muhabiri Muharrem Temel katıldılar.



Editör: TE Bilişim