Eğitim İş Sendikası Niğde İl Temsilcisi Timur Özkan, Kubilay’ın öldürülmesinin yıldönümü nedeni ile bir basın açıklaması yaptı.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi.
 
"80 yıl önce Cumhuriyet karşıtı yobazlar tarafından Menemen’de katledilen şehit  öğretmen asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı anıyoruz.
Yüce Atatürk'ün önderliğinde kurulan cumhuriyet, karanlıktan aydınlığa, dogmalardan bilimselliğe ve akılcılığa, bağnazlıktan çağdaşlığa, imparatorluktan ulus devlete ve kulluktan yurttaşlığa geçişin simgesi olmuştur.Türk ulusu, cumhuriyetin ilanı ile dünyadaki saygın yerini almış, din, inanç, etnik köken ayrımı olmaksızın tüm yurttaşlarıyla, birlik içinde aydınlık yarınlara yönelmiştir. Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılarak, kutsal din duygularının siyasal amaçlarla kötüye kullanılmasının önlenmesi, cumhuriyet yönetiminin temel yaklaşımlarından biridir.
     Türkiye Cumhuriyeti, bir yandan uygar dünyayla bütünleşme yolunda ilerlerken, öte yandan cumhuriyetin dayandığı değerler sistemine yönelen tehditlere, Atatürk devrimlerini içine sindiremeyen çevrelere karşı da kararlı bir savaşım vermek durumundadır.
 23 Aralık 1930 günü Menemen'de bir grup gericinin gerçekleştirdiği eylem, Cumhuriyet karşıtlarının çirkin yüzlerini göstermesi yönünden ibretle hatırlanması gereken bir olaydır.
 Mustafa Fehmi Kubilay, Cumhuriyet'e sahip çıkılması uğrunda canını ortaya koyarak Türk Ulusunun gönlünde yerini almıştır.
Mustafa Fehmi Kubilay'ı acımasızca katledenlerin temsil ettikleri gerici zihniyet bugün  bölücülerle ,cumhuriyet yıkıcısı,emperyalist beslemesi 2. Cumhuriyetçilerle güç birliği,iş birliği yaparak yine işbaşındadır. Türkiye Cumhuriyeti`ni ve onun temel değerlerini açıkça hedef alan saldırılar bugün de devam etmektedir. ABD nin büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ve açılım masallarından sonra gittikçe azgınlaşan ve şirazesinden iyice çıkan bölücüler ve gericiler ABD ve AB emperyalizminin uşaklığında,işbirlikçiliğinde kol kola girmiş durumdadırlar.Artık devletimizi ve ulusumuzu bölmek,laik Cumhuriyeti yıkma talepleri Demokrasi,İnsan hakları gibi güzel kavramların arkasın saklanarak açıkça ve arsızca savunulmaktadır.Güzel Türkçemiz tehdit altındadır.Özellikle son yıllarda gerici faaliyetlerdeki artış, genç beyinlerin karanlık çevrelerce esir alınmasına sebep olmaktadır. Bazı çevrelerin bilimsel diye yutturmaya çalıştıkları ancak aslında gerici-ırkçı bir dayatma olan ana dilde eğitim! talepleri, ulusumuzu birbirine yabancılaştırmaya daha doğrusu ulusumuzu ve ülkemizi bölmeye yöneliktir.Bu nedenle her öğretmen bir Kubilay olmalıdır. Bütün eğitim-bilim çalışanları ve halkımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini hedef alan saldırılara karşı uyanık olmalıdır.
       Laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerinden ödün verilmeden ,bir ve bütün olarak sonsuza kadar varlığını korumasının en büyük güvencesi, Atatürk ilke ve devrimlerinin aydınlattığı yolda kararlılıkla ilerleyen Türk öğretmenidir.
 Devrim şehidimiz Kubilay’ı, şükranla ve minnetle anıyor, huzurunda saygıyla eğiliyoruz."
 
Editör: TE Bilişim