Niğde Süt Üreticileri Birliği’ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Demirkoparan 21 Mayıs Dünya Süt Günü' nedeniyle bir açıklama yaparak süt hakkında toplumu bilinçlendirmek, sütü sevdirmek ve tüketimin artmasına teşvik etmek gerektiğini söyledi.

 

Niğde süt Üreticiler Birlik Başkanı Ahmet Demirkoparan, ""Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında bütün üye ülkelerde kutlanması kararı aldığı 'Dünya Süt Günü', 1991 yılında ülkemizde de kabul edildi. 21 Mayıs Dünya Süt Günü'nün içinde bulunduğu 21 - 28 Mayıs tarihlerini kapsayan hafta da 'Süt Haftası' olarak kutlanıyor" dedi.

 

Demirkoparan; " "Süt insan sağlığı açısından şüphesiz büyük önem taşıyor. Doğumdan ölüme kadar hayatımızın her döneminde yer alan, kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, Vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynuyor. Bugün, yıllık kişi başına içme sütü tüketimi Avrupa Birliği ülkelerinde 89 kg, Avustralya'da 107 kg, ABD'de 83 kg düzeyinde. Bu rakam Türkiye'de ise 26 kg civarında seyrediyor" dedi. 

 

Demirkoparan; "Türkiye’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre aile bireyleri ile birlikte 15 milyon kişinin geçimini sağlamakta olduğunu çiftçiliğin; yaşam şartlarının iyileştirilmesi, çiftçilerimizin Gayri safi Milli hâsıladan yeterli payı alarak gelir seviyelerinin yükseltilmesi hususunda herkesi duyarlı davranmaya davet ediyorum. Geçmişe oranla tarım alanlarına, daha fazla önem verilerek tarımın sektörü önemli bir konuma gelmektedir. Tek amaçları üretmek, üretirken kimseye muhtaç olmadan yaşama azmi ile toprağı işlemeye gayret eden çiftçilerimiz maalesef Kamuoyunda yeterince temsil edilememektedir" diye konuştu.

 

Ülkemiz doğal kaynakları ve coğrafi konumuyla tarımsal üretimde büyük bir potansiyele sahip diyen Niğde Süt Üreticiler Birlik Başkanı Demirkoparan; "İnsanların dengeli beslenmesinde hayvansal içerikli gıdaların öneminin uzmanlar tarafından kabul edildiğini ve hayvansal kaynaklı bir gıda maddesi olan süt ve süt ürünlerinin, içindeki besin öğeleri dolayısıyla insanların beslenmesinde önemli rol oynadığını belirterek,ülkemizde  süt ve de süt ürünlerinin gerektiği kadar tüketilmediğine ve Türkiye’nin sahip olduğu üretim ve nüfus potansiyeline rağmen kişi başına yıllık içme sütü tüketimi açısından AB ülkelerine göre çok gerilerde kaldığına dikkat çekti. Süt, ambalajında, sağlıklı koşullarda tüketime her an hazır haliyle günün her saati içilmeyi hak ediyor. Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına yıllık 245 litrenin üzerinde süt tüketilmektedir. Türkiye’de bu değer kişi başına 180 litre civarındadır.  Tüketilen bütün içecekler arasında ne yazık ki sütün payı sadece yüzde 9`dur. Sütün çay, su ve özellikle gazlı içeceklerden sonra 4. sırayı aldığını görmekteyiz. Sağlıklı nesillerin yetiştirilebilmesi açısından süt tüketiminin ülkemizde arttırılması stratejik bir konudur.Zaman, doğal zenginliklerimizi iyi değerlendirme, toprağı da koruma , çiftçiyi de koruma, alın terinin de karşılığının bulunarak çiftçilerimizin gelir seviyelerinin yükseltilmesi için Çiftçilerimizin birlik beraberlik olma ve kendilerini her platformda ifade etme zamanıdır.

Bu duygu ve düşüncülerle başta süt üreticilerimiz olmak üzere tüm Niğde'lilerin “Dünya Süt Günü”nü kutluyorum.


Editör: TE Bilişim