Çevre Haftası Etkinlikleri Kapsamında Öğrenciler tarafından Niğde Ömer Halisdemir Meydanında düzenlenen “Sıfır Atık” temalı geri dönüşüm malzemelerinden elde edilen ürünlerin sergi açılışı gerçekleştirildi.

Tamamı plastik gibi atık materyallerden elde edilen ürünlerin sergilendiği programın açılışı öncesi konuşan Vali Mustafa Koç, “Temiz, sağlıklı, sürdürebilir bir çevre ve insanın en doğal hakkı olan sağlıklı yaşam, vazgeçemeyeceğimiz bir değerdir. Bizlerin birinci ve en önemli sorumluluğu, çocuklarımıza sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşturabilmektir” dedi.

Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına video konferansla katıldı Vali Çelik Seçim Güvenliği Toplantısına video konferansla katıldı

Bu yılki Çevre haftasının temasının “Sıfır Atık” olduğunu belirten Vali Koç; “ İçinde bulunduğumuz yüzyılda Sanayileşme ile beraber çevre kirliliği artmaya başlamış bunu bertaraf edebilmek için tüm dünya milletleri, 1970’li yıllarda kendi aralarında toplanarak alınan kararla 5 Haziranı Dünya Çevre Günü olarak ilan etmiştir.  Biz bunu biraz daha ileri taşımak adına Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 21 Mayıs 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlanan bir genelge ile 5 Haziran Dünya Çevre gününden öte,  bir haftayı kapsayacak şekilde “Çevre Haftası” olarak bu yıl ilkini tüm Türkiye genelinde olduğu gibi eş zamanlı olarak Niğde’mizde de çeşitli etkinliklerle kutlayacağız. Bizlerin birinci ve en önemli sorumluluğu, çocuklarımıza sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşturabilmektir.  Bu konuda hepimizin sorumluluğu var.  Bu kapsamda az önce zikrettiğim genelgede her yıl bir tema olacak. Bu yıl ki temamız da “Sıfır Atık” temasıdır. Tabi daha önce Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde gerek ülke genelinde gerekse ilimizde çok güzel çalışmalar yürütüldü. Hem ekonomiye geri dönüşüm manasında hem de ısrarla söylediğimiz gibi sağlıklı, temiz ve sürdürebilir çevreyi oluşturabilmek adına güzel faaliyetler yapıldı. İnşallah bundan sonra da tüm kamu kurumlarımız ve tüm paydaşlarımızla birlikte hareket ederek bu çalışmalarımızı daha da ileri taşıyacağız. Ben sözlerime son vermeden önce hepinizin Çevre Haftasını kutluyor, gelecek kuşaklarımız için daha temiz, daha sağlıklı bir çevre temenni ediyorum” dedi.

Sıfır atık belgesi alan ilk belediyelerden bir tanesi Niğde belediyesinin olduğunu belirten Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “ Bugün aslında ilkini kutluyoruz Türkiye çevre haftasının açılış günündeyiz, bu ilki, bundan sonrakiler daha iyi olacaktır. Niğde belediyesi olarak çevre konusunda oldukça duyarlıyız. Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar yaptığımız projelerden bir tanesi olan yine çevreyi ilgilendiren arıtma tesisi. İleri derecede, ileri biyolojik arıtma tesisini Niğde’mize kazandırdık.   Bu tesise Niğde belediyesi olarak 180 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik ve tamamen atık sularımızı içme su kalitesinde Akkaya barajına bırakan bir tesis kurduk. En büyük özelliği de kendi enerjisini kendi üreten bir tesis oldu. Aynı zamanda burası sadece Akkaya barajını değil orada yaşayan 220’den fazla kuş çeşidine de ev sahipliği yapan kuş cennetini de kurtarmış olduk. Sıfır atık belgesi alan ilk belediyelerden bir tanesi gene Niğde belediyesi ve düzgün bir şekilde de yolumuza devam ediyoruz. Tıbbı atıkla beraber de 8 milyon TL’lik bir geri dönüşüm tesisi kuruyoruz. Bunun yanında 4 adet mobil atık getirme merkezi kurmuşuz, 200 adet tekstil kurmuşuz, 60 adet geri dönüşüm kumbarası, 200 adet atık jet kutusunu berberlere dağıtmışız, 27 adet atık toplama ilaç kutusu,  500 adet atık pil kutusu, 200 adet yine esnaflarımıza atık kutularını vermişiz” dedi.

Konuşmaların ardından çevre duyarlılığı konusunda yaptıkları çalışmalarından dolayı öğrencilere ödül veren Vali Mustafa Koç, daha sonra beraberindeki protokol üyeleri ve kurum müdürleriyle birlikte sergiyi gezdiler.

Editör: TE Bilişim