Çalışanların kursu başarı ile tamamlamasının ardından DİTAŞ fabrikası salonunda düzenlenen törenle kursiyerlere belgeleri verildi. Törene DİTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Koray Güner, DİTAŞ Yöneticileri, Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Burhan Altundağ, Kurslardan Sorumlu Müdür Yardımcısı Necat Yıldız ve çalışanlar katıldı.

 

Törende bir konuşma yapan Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Burhan Altundağ, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iş kazalarının önemli bir sorun olarak karşımıza çıktığını söyledi. Ülkemizde uluslararası çalışma örgütü (ILO) kriterlerine göre iş kazaları ve meslek hastalıklarının 2009 yılı için maliyetinin yaklaşık 38 milyar TL olarak tahmin edildiğini ifade eden Altundağ şunları kaydetti: “Günümüzdeki baş döndürücü gelişmeler, üretim ve rekabetin büyük ölçüde artması çalışanların sağlığına ve iş güvenliğine yönelik tehlikeleri daha da artırmaktadır. Özellikle sanayileşmenin ve üretimin ön plana çıktığı 20. yüzyıl, yoğun makineleşmenin neden olduğu iş kazaları sonucu ölümler ve uzuv kayıpların artığı bir yüzyıl olmuştur. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistiklerine göre, 2009 yılında ülkemizde 64316 iş kazası, 429 meslek hastalığı vakası tespit edilmiştir. Bunların 1171’i ölümle sonuçlanırken, 1885 kişi sürekli iş göremez hale gelmiştir. 2009 yılında iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu kayıp edilen iş günü sayısı ise 1 milyon 533 bin 749’dur.”


Son yıllarda İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) çalışanlarının ülke düzeyinde etkinliğinin artırması sonucu, meydana gelen iş kazası sayılarında önemli bir azalma olduğunu ifade eden Burhan Altundağ, ancak gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında gerek meydana gelen kaza sayıları, gerekse ölüm sayıları dikkate alındığında hala iş güvenliği açısından çok iyi bir noktada olmadığımızın altını çizdi. Altundağ sözlerini şöyle tamamladı: “2004 yılında Ağır Ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği hazırlanmıştır. Bu kapsamda siz değerli çalışanlara 40 saatlik kurs düzenlenmiştir. Kurs sonunda edindiğiniz bilgiler iş kazalarının azalmasında etkili olacağı konusunda inancım tamdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının emri olan 4857 sayılı iş kanunun 85. maddesi uyarınca bu kursun 153 meslek alanında faaliyet gösteren her iş yerinin çalışanlarına uygulanması kanun gereğidir. Bu konuda duyarlılık gösteren sayın DİTAŞ yöneticilerine, özveriyle kurslara devam ederek belge almaya hak kazanan değerli çalışanlara teşekkür ediyor, iş kazasının yaşanmadığı bir çalışma hayatı diliyorum.”

 






















Editör: TE Bilişim