Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir 3 Yılda yaptıkları çalışma, projeleri ve Niğde Kale Kentsel Koruma Ve Yenileme Projesi hakkında bilgilendirmede bulundu.

NİĞDE'NİNİ KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJE

Niğde’de UMKE ekiplerine arama kurtarma eğitimi verildi Niğde’de UMKE ekiplerine arama kurtarma eğitimi verildi

Niğde Belediyesi Çalışma Ofisi Toplantı salonunda projeler hakkında detaylı bilgi veren Başkan Özdemir daha sonra Basın Mensupları ile birlikte Kale Mahallesindeki yıkım bölgesine geçerek Çıkan Danıştay Kararı ve proje hakkında açıklamada bulundu.

Basın mensupları ile Kale bölgesine giden Başkan Emrah Özdemir burada önemli açıklamalarda bulundu. Kale Projenin Niğde'nin her alanda kaderini değiştireceğini söyledi. 

DANIŞTAYIN DURDURMA KARARI 11 PARSEL İÇİN GEÇERLİ, PROJEMİZ DEVAM EDİYOR

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir yaptığı açıklamada; Son günlerde piyasada çıkan bazı dedikodular var, Kale Projesi durduruldu, Danıştay kararı varmış, proje iptal mi edildi gibi konuşmalar vardı, bu konuya açıklık getirelim diyen Başkan Özdemir, ‘‘ Sizlerle hep birlikte kale bölgemizdeyiz. Gördüğünüz gibi kale projemiz de devam ediyor. Kepçede yıkım yapmaya devam ediyor. Bütün Niğdelilere buradan sizlerin vasıtası ile mesajı verelim. Kale projemizde herhangi bir durma söz konusu değil. Sadece son günlerde konuşulan ise Danıştayın aldığı karar. Sadece 11 tane parselle alakalı bir karar. Onunda dışında projemiz hız kesmeden devam ediyor. Buradan sizler vasıtası ile de birkaç bilgi vermek te istiyorum. Bugün burada yıkılan evler, yıkımı tamamlanmış evlerin ve ilerleyen günlerde yıkılacak olan evlerin tamamının tapusu Niğde Belediyesine aittir. Hiçbir vatandaşa ait gayri menkul rızası olmadan yıkılmıyor. Danıştay o kararı alırken aslında orda da eksik bir bilgilendirme var. Onun içinde çalışmaları başlatacağız. Danıştay sadece o parsellerle alakalı bu karar alındığında bu projenin olmadığı ve kamulaştırma kararının olmadığını söylemiş. Buranın acele kamulaştırma kararını Sayın cumhurbaşkanımızın kararnamesi ile yayınlandı. Burada sadece Danıştay’a gönderilen bizim yeni planımız. Bu proje bittikten sonra buranın geleceği halindeki planı gönderilmiş. Danıştay’da bunun tarihi yeni demiş, karar alındığında plan yoktu demiş. Aslında buda asılsız bir bilgi.  Çünkü bu alanda 1996 yılında itibaren bu alanda koruma amaçlı bir imar planı var. 1996 yılında sonra bu alan hiçbir zaman plansız olmadı. Bu alınan 11 parselle alakalı karardan ilerleyen zamanda dönülecektir.  Gördüğünüz gibi bu alanda tescilli binaların hiçbirisine dokunulmuyor. Biz buraya başlamadan Önce 20 küsur tane tescilli bina varken, projeye başladıktan sonra bu sayı 70’lere kadar çıktı. Bir çok bina eskiden tescilli olmadığı halde koruma altına alındı. Bu konuda çok hassas davranılıyor. Kayseri Kültür Varlıkları Koruma Kurulu buraya geldiler haftalarca  buraları sokak soka gezdiler. Burada korunacak yapı sayısını da artırdılar. Bunların hepsini de biz koruma altına aldık. Koruma altında olmayan binaların yıkımı gerçekleştiriliyor. Projemizde hiçbir sıkıntı yok herkesin gönlü rahat olsun.’’ Dedi.

BURASI KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL, KORUMA VE YENİLEME PROJESİDİR

Projemizi biz basınla, Meclis üyelerimizle muhaleften temsilcilerle herkesle paylaştık fakat projenin son halini veremediklerini ifade eden Başkan Özdemir, ‘‘Çünkü proje her gün değişiyor. Her gün değişiyor derken burası bu proje kapsamında 1. Derece Arkeoloji Sit var, 3. Derece Arkeolojik Site alanı var. Aynı zamanda koruma alanları var. Biz bu planı onaylattık. Buradaki yıkımın başında Müze Müdürlüğünden, TUTAP’tan, Belediyeden Özel İdareden sorumlu arkadaşlarımız, arkeologlarımız var. Bu arkadaşlarımız sürekli yıkımların başlarında duruyorlar. Kontrolsüz kimse kafasına göre burada yıkım yapmıyor. Biz burada yıkım izni için neredeyse 2 yıl uğraştık. 2 yıl sonunda biz bu izinleri aldık. Biz kafamıza göre kepçe geldi de şurayı yıkayım, burayı yıkayım böyle bir dünya yok.

Burada çalışma yapılırken çıkan tarihi ne olursa olsun koruma altına alınacak. Herkessin içi rahat olsun burada çok hassa çalışılıyor. Şunu üzerine basa basa söylemekte fayda var; ‘‘Burası Bir Kentsel Dönüşüm Değil Koruma Ve Yenileme Projesidir’’  burada dediğim gibi çok tarihi tescilli binalar.’’diye konuştu.

ŞEHRE İHANET ETMEK İÇİN ROL KAPMA PEŞİNDELER. 

Kale Projesi hakkında bir çok bilgi kirliliği olduğunu ve bu bilgi kirliliğini yayanların proje başlamadan önce neden bu tarihi alanlarda çalışma yapmadıklarını, proje başlayınca ortaya çıktıklarını vurgulayan Başkan Özdemir, ‘‘ Bizim tarihi seven bu binalar için canını verecek arkadaşlar var ya ha bire basın toplantısı yapıyorlar, habire ortaklarda dolaşıyorlar. Bugün niye bu binaları koruma adına bir şey yapmıyorlar. Yada bunda 2 veya 3 yıl önce niye bir şey yapmadılar. Birileri diyor ki buranın altında yer altı şehri varmış. Anahtarı belediyede olan bir kapıyı açıyorlar. Orada bir tünel görüyorlar ve işte burası yer altı şehri diye ortaya çıkıyorlar. Bunların hepsi bu projei engellemek için bu şehre ihanet etmek için ve rol kapmak için yapılan işler. Bunu size açık ve net söyleyeyim. Bu projeyi Kale Projesini Niğdemize kazandıracağız.’’ şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim