Genel Sekreteri Ali Nebol, tarım toprağının verimli biçimde kullanılabilmesi için mutlaka toprak analizi yaptırılması gerektiğini belirtti.
Niğde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, tarım toprağının verimli biçimde kullanılabilmesi için mutlaka toprak analizi yaptırılması gerektiğini belirterek; “Kurumumuzda toprak ve su analizleri yapılmakta ve sonuçları verilmektedir” dedi.
 
            Nebol, toprak analizinin belli bir tarla toprağının gübre ve kireç ihtiyacını ortaya çıkaran bilimsel bir metot olduğunu, belli bir tarlayı temsil eden bir toprak numunesinin, bu maksatla kurulan laboratuarlarda, fiziksel ve kimyasal analiz edilerek içerisindeki mikro ve makro besin maddeleri miktarlarının bulunduğunu söyledi.
 
            Bu şekilde numunenin alındığı toprakta ekilen bitkinin gelişmesi ve yüksek mahsul vermesi için hangi gübreleri ne zaman, ne şekilde ve ne miktarda kullanılması gerektiğinin ortaya çıktığını ifade eden Nebol; “Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; toprak testleri ile tarla denemeleri arasında çok sıkı bir ilişki mevcuttur. Muhtelif bitki, toprak ve iklim şartları altında yapılan tarla denemelerine haiz olmayan laboratuar testleri sonucu yapılacak gübre tavsiyeleri, yalnız barometreye bakarak yapılan hava tahminleri kadar bir önem ifade eder. Laboratuarda analiz edilen bir toprakta fazla miktarda x bitki besin maddesi bulunursa, o bitki besin maddesini içeren gübreden verildiği zaman topraktan alınan mahsulde herhangi bir artış görülmemekte; hatta azalış görülmektedir” dedi.
 
            “Halbuki testi yapılan bir toprakta bitkinin ihtiyacından daha az x besin maddesi bulunuyorsa, o bitki besin maddesini içeren gübreden verildiği zaman topraktan alınan mahsulde belirli bir oranlarda artışlar sağlanmaktadır” diyen Nebol; “Değişik tarlalara ait topraklar farklı besin maddeleri içerir. Toprak testleri mevzu bahis toprakta hangi besin maddesinin eksik olduğunu ve hangi bitki besin maddesinin yüksek olduğunu gösterir. Toprak testleri üreticiye, gübre için sarf ettiği paradan azami istifadeyi sağlamaya yardım eder. Gereksiz yere gübre kullanılmamasını sağlar” diye konuştu.
 
            “Toprak Testleri Yaptırmadan Gübre Kullanırsak Ne Olur?” sorusunu cevaplandıran İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Gereğinden çok gübre kullanırız. Hatta fazla gübre toprağa ve mahsule olumsuz etki de yapabilir. Ayrıca ekonomik kaybımıza da sebep olabilir. İhtiyaçtan daha az gübre kullanırız. Bu takdirde ürün gübreden tam olarak istifade sağlayamaz. Elde edilecek ürün ekonomik bakımdan bizi tatmin etmeyebilir. Yanlış cins gübre kullanırız. Sonucunda ürün miktarı azalabilir, yatabilir veya kuruyabilir, toprak reaksiyonu ve evsafı değişebilir. Ekonomik yönden verilen para heba olur. Yanlış zamanda ve yanlış şekilde gübre kullanırız. Böyle bir gübrelemeden hiçbir fayda sağlayamayız. İfade edilen yanlışları yaptığımız zaman gübrelemeden azami istifadeyi sağlayamadığımız gibi toprağa bir karakter verebilir ve bir daha o toprağa eski yapısını almasını sağlayamayız. Onun için toprak testi yaptırmak zorundayız.”
 
            Toprak numunesinin alınmasının iklim şartlarına bağlı olduğunu vurgulayan Nebol; “Sıcaklık ve rutubet şartlarının uygun olduğu zamanlarda, yıl boyunca herhangi bir zamanda numune alınabilir. Numune alınırken toprak, numuneyi alanın ayağına bulaşacak kadar ıslak olmadığı gibi, numune alma aletlerine zorluk çıkaracak kadar da kuru olmamalıdır. Ancak toprak kirliliği, diğer problemler vb. çalışmalar için en uygun olan her zamanda numune alınmalıdır” dedi.
 
            Nebol, önceden gübre konulmuş yerlerden, hayvan gübresi yığılan yerlerden, harman yeri ve hayvan yatmış yerlerden, sap, kök ve yabani otların yakıldığı kısımlardan, tarlaların çukur ve tümsek yerlerinden, tarla sınırları ve yakınlarından, ağaç altlarından, dere, orman, su arkı ve yollara yakın kısımlardan, sıraya gübreli ekim yapılan mahsullerde sıra üstlerinden toprak numuneleri alınması gerektiğini bildirdi.
 
            “Tarlalarda Nereden ve Nasıl Toprak Örnekleri Alınır?” sorusunu cevaplandıran Nebol; “Değişik tarlaların topraklarında farklı miktarlarda bitki besin maddesi bulunmaktadır. Bunun için her tarladan ayrı ayrı toprak örneği alınması gerekir. Aynı tarla içinde, değişik özellik gösteren kısımlar bulunabilir. Mesela tarla toprağının bir kısmı açık renkli, diğer bir kısmı koyu olabilir. Bu renk farklılığı bize tarlanın bu iki kısmında organik madde demir gibi birçok madde bakımından farklılıklar olduğunu gösterir. Tarlanın bir kısmı düz bir kısmı eğimli olabilir veya tarlanın bir kısmı çorak, diğer bir kısmı nispeten daha verimli olabilir. Eğer aynı tarlanın içinde böyle farklı yerler varsa bu alanlardan da ayrı ayrı toprak örneği alınmalıdır” şeklinde konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim