Çelik çifti 'Çocuk Evlerinde' iftar yaptı Çelik çifti 'Çocuk Evlerinde' iftar yaptı

Niğde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (NESOB) ile bağlı odaların üyeleri, 15. Ahilik Kültürü Haftası kapsamında Cumhuriyet meydanında bulunan Atatürk anıtına çelenk sundu. Niğde’de 15. Ahilik Kültürü Haftası Hükümet meydanında düzenlenen törenle kutlandı.

Hükümet meydanında düzenlenen 15. Ahilik Kültürü Haftası programına Niğde Valisi Mustafa Koç, Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun, Selim Gültekin, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde İl emniyet Müdürü Adnan Özdemir, İl Jandarma Komutanı Nihat Özkök, Esnaf Oda Başkanları, Esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılışında konuşan Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Âlim Yeşil; “Ahilik, sosyal hayatın düzenlenmesinde iktisadi hayata ve vatan savunmasına kadar millet olmanın tüm özelliklerine içinde barındıran Türk Milletine has ekonomik bir düzendir. Birlik ve beraberlik kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran meslek etiğinin çalışma prensiplerinin temelini oluşturan ahilik kavramı dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel bir birikimdir. Ahilik sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel özelliklerini belirlemiştir. Bugün modern çağdaki ticaret ahlakı müşteri memnuniyeti kalite standartları olarak ifade edilen birçok terimin temeli ahilik teşkilatı çatısı altında oluşturulmuş ve yüzyıllar öncesi de Anadolu topraklarında hayat bulmuştur. Günümüzde bu anlayışı esnaf ve sanatkârda görüyoruz. Bir toplumda birlik ve beraberliği sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunmasıyla mümkündür. Ondan dolayıdır ki esnaf güvenin kapısıdır, esnaf kardeşliğin kapısıdır, esnaf birliğin sigortasıdır, esnaf ekonomimizin temel taşıdır, esnaf toplumumuzu taşıyıcı omurgasıdır” diye konuştu.

Törende konuşan Niğde Valisi Mustafa Koç ise, “Geçmişte 1200’lü yıllarda Anadolu’nun sosyal yaşantısının düzenlenmesinde büyük rol oynayan ahilik müessesi cömertliğe, ele açıklığa, mertliğe, dayanışanın yanı sıra insanların birbirini kardeş görmelerine dayanmaktadır. Anadolu’da yaşayan halkın sanat ticaret ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini geliştirmeye imkân tanıyan ahilik teşkilatı kurulduğu dönemde Anadolu’ya göç eden Türkmenlere aş ve iş imkânı sağlamış aynı zamanda Türkmenlerin vasıflı bir meslek sahibi ve üretici haline gelmesinde önemli bir rol oynamıştır. Ahilik kültürü toplumda yaşayan fertleri birbirine yakınlaştıran bireyler arasında sosyal dayanışmayı sağlayan kardeşlik, birlik ve beraberlik gibi değerleri özünde toplayan ticaret ile ahlakı buluşturan bir yaşam tarzıdır. Toplumda birlik ve beraberliğin yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur ortak değerlerin korunması ve yaşatılmasıdır” dedi.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise, “Dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, hoşgörünün, bilginin, birliğin ve dayanışmanın en güzel örneklerini içinde barındıran 13. yüzyıllarda temeli atılan ahilik Türk İslam Kültürü’nü yansıtan bir esnaf teşkilatıdır. Ahilik sadece ticari meşguliyet değildir. Manevi değerlerimizin, kültürümüzün, muhafızıdır aynı zamanda fedakârlığın, dürüstlüğün, üretimin, ahlakın sanatın ve bilimin esas alındığı ahilik teşkilatı birçok mesleğim gelişmesine gelecek nesillere aktarılmasına kültürümüze değer katan nice ustaların yetişmesine de vesile olmuştur. Ahilik kavramı dünyada eşi benzeri bulunmayan Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikimdir. Günümüzün modern iktisadi hayatını belirleyen ticaret ahlakı müşteri memnuniyeti kalite standartları olarak ifade edilen kavramların temeli ahilik teşkilatı çatısı altında oluşturulmuş ve asırlar önce bu topraklarda hayat bulmuştur. Ahiliğin dayanışma yardımlaşma gibi kuralları kendine destur edinen esnaf ve sanatkârlarımız ihtiyaç sahiplerinin her zaman yanında olmuştur. Esnaf ve sanatkârların oluşturduğu kurumlar ahiliğin insana değer veren dayanışmayı özendiren adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir” dedi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasının ardından Yılın Ahisine kaftan giydirme ve plaket törenin ardından yılın kalfasına ve çırağına plaket verildi. Niğde Ahilik Haftası Kutlama Komitesi tarafından “Yılın Ahisi” olarak Mehmet Oluk seçildi. Yılın Ahisi seçilen Mehmet Oluk’a kaftanı Vali Mustafa Koç ile Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil tarafından giydirildi. Yılın kalfa ve çırağına beratları ve plaket verildi. Ahilik Haftası etkinlikleri ahi pilavı ve tatlı ikramı ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim