Niğde’nin Ulukışla İlçesine Bağlı Maden ve Alihoca Köyünün arasındaki Bolkar Dağları’nda bulunan ve o döneme ait ilk maden ruhsatı kabul edilen 2 bin 800 yıllık yazıt Niğde İl Kültür ve turizm Müdürlüğü tarafından koruma altına alma çalışmalarına başlandı.

Geçtiğimiz hafta bölgeye giderek bölgedeki turizm ve tarihi alanlarda incelmelerde bulunan Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Göncü, Bolkar Dağlarındaki Bolkar Maden Yazıtının bulunduğu alana giderek yazıttaki aşınmaları ve silinmeleri yerinde gördü.

İncelemelerin ardından bölgede çalışma başlatıldığını söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Alper Göncü, gazetecilere yaptığı açıklamada Maden yazıtının etrafının tel örgü ile çevrileceğini ve Maden yazıtının sundurma ile yağmur, kar ve diğer etkenlerden korunacağını söyledi.

Bor Muhtarlarına  112 anlatıldı Bor Muhtarlarına 112 anlatıldı

Müdür Göncü, açıklamasının devamında şu ifadelere de yer verdi: ‘‘Biz geçen hafta Bolkar dağlarında bir tespit ve keşif gezisi yaptık. Bu gezimizde hem turizmci arkadaşlar hem alandaki arkadaşlar ve Ulukışla Kaymakamımız Abdulkadir Nar Beyefendi de bu keşif gezimize katıldı. Bu gezimizde Karagöl’de bir incelemelerde bulunduk. Ardından Bolkarlar da bulunan Bolkar Maden yazıtı denen bölgeye çıktık. Buraya çıkışımız y7aklaşık 1 buçuk saatlik tırmanışla mümkün oldu. Dik rotadan çıktık. Grubumuzdaki hemen hemen bütün arkadaşların dağcılık tecrübesi olduğu için kolaylıkla çıktılar. Alihoca köyü ve maden köyünün muhtarları da bizlere eşlik ettiler. Ekiple birlikte bu yazıya ulaştık. Burası zamanla tabi ki aşınmış. Bu yazıtın bir tarihçesi var. Milattan Önce 800 yılların dayanmakta. Bu yazıt Tabal Krallığı döneminde yazılmış bir Maden yazıtı. Fırtına tanrısı Tarhunza adına yazılıyor. Yazının en sonunda ise diyor ki bu yazıyı kaldırana ve hasar verene de lanet okuyor şeklinde bir anlatım yer alıyor. Biz bu yazıta baktık. Burada yüz yıllardır, doğal aşınmalardan, yağan kardan ve yağmurdan aşınmalar meydana gelmiş. Ayrıca İnsanoğlu da buraya gidenler bu yazıtın üzerini çizmişler ve delikler oluşturmuşlar. Bundan yaklaşık 1 veya 1 buçuk yıl önce bu Bolkar Maden Yazıtının Replikası yapıldı. Birebir ölçülerde harfler kopya edilerek üzerine işlendi. Tabi ki biz bu yazıtı buradan sökemeyiz. Çünkü bu yazıt hem çok yüksekte hemde çok değerli anıtsal bir nitelikte. Bu yüzden buraya bir sundurma yapılması gerekiyor. Bu geçmiş yıllarda da gündeme gelmiş. Ama yolunun çetinliğinden dolayı herkesin de gidemediği yer olduğu için bu çalışma hayata geçmemiş. En azından buraya bir sundurma yapılarak bunun bir koruma altına alınmasını biz başlattık. Umarım ileri ki günler de bu yazıyı kardan, yağmurdan ve oluşacak diğer etkenlerden korumuş oluruz. Birde bu alanın etrafını çitle çevirmeyi de düşündük. Herkes yaklaşmasın, yaklaştığı zaman istenmeyen bir şekilde bu alana hasar veriyorlar. Fırtına tanrısı Tarhunzanın laneti üzerlerine olmasın.’’ Diye konuştu.

Editör: TE Bilişim