Gıda Tarım ve Hayvancılık Niğde İl  Müdürlüğü  Zooteknist Mühendisler ve Veteriner Hekimleri tarafından İl ve İlçe  Merkez  Kasaba ve Köylerde ki çiftçilere yönelik   yaz dönemi çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarına başladı.

 Yeşil Gölcük Kasabasında yapılan yaz Çiftçi Eğitim Toplantısına; Vali Yardımcısı Kerem Süleyman YÜKSEL,  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü  Murat TÜRKMEN, Yeşil Gölcük Belediye Başkanı Hakkı ŞENGÜL,  İl Müdür Yardımcısı H. Yusuf PARLAK ve Şube Müdürleri, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli KENAR,  Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tahir ERDEM, Mahalle Muhtarları ve çok sayıda çiftçiler katıldı.  

            Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Türkmen;  "Niğde ilimizde her yıl yaklaşık 50 bin buzağı ve 300 bin civarında kuzu doğumları olmaktadır. Bu eğitimler ile  her  doğan buzağının ve her  doğan kuzunun sağlığını korumak ve beslenmesinin doğru bir şekilde yapılmasının sağlanmasını hedefliyoruz. En uygun hayvan yem rasyonunun  çiftçilerimize öğretilmesini hedefliyoruz. Ahır ve ağıllarımızın  refahının nasıl olması gerektiğinin öğretilmesini hedefliyoruz.  Böylelikle Niğde ilimizde buzağı ve kuzu ölümlerini en aza indirmeyi hedefliyoruz. Yaz döneminde başlattığımız bu eğitimler yıl boyunca;  köy köy, kasaba kasaba, işletme işletme ve okullarda da devam edecektir. Yapacağımız bu eğitimler ile çiftçilerimize buzağı ve kuzu sağlığı, bakım ve besleme konularında doğru bilgiler öğretilecek, çiftçilerin doğru bildikleri yanlışlardan vazgeçmeleri sağlanacaktır. Bu konularda ki püf noktaları çiftçilerimize öğretilecektir. Bu eğitimler sonunda her köy ve kasabada,  buzağı ve kuzu sağlığı ile ahır ve ağıl refahı oluşturulmuş ideal ve örnek ahır ve ağıllar oluşturulacaktır.  Bu eğitimlerin siz çiftçilerimize daha sağlıklı buzağı, daha sağlıklı kuzu,  daha çok et, daha çok süt ve daha çok kazanç olarak fayda sağlamasını diliyorum" dedi.

            Vali Yardımcısı Kerem Süleyman YÜKSEL ise;  "Hayvancılığın ve tarımın ülkemiz ve özelliklede Niğde ilimiz için büyük önemine vurgu yaparak, ilimizde doğan buzağı ve kuzuların yaşamalarının ve sağlıklı bir şekilde büyümelerinin sağlanması ülkemizin et ve süt ihtiyacının karşılanması bakımından büyük önem arz etmektedir.  Tarım Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen bu çiftçi eğitimleri bu bakımdan da çok çok önemlidir. Bu çalışmalara destek olmak içinde bugün buradayım. Siz değerli çiftçilerimizden beklentim, bu eğitimlerden yeterince istifade etmenizdir. Burada  aldığınız bilgileri işletmelerinizde uygulamanızdır. Bu bilgileri komşularınızla da paylaşmanızdır. Yani bu bilgilerin ahırlarınızda tatbik edilmesidir, uygulanmasıdır.  Bu eğitim programının gerçekleştirilmesini sağlayan, Tarım İl Müdürümüz Murat Türkmen başta olmak üzere il müdürlüğü  Zooteknist ve Hekimlerine  ve ayrıca bu eğitimlere destek veren Ziraat Odası Başkanımıza, Damızlık Birlik Başkanımıza ve Yeşilgölcük  Belediye Başkanımız ile toplantıya bu yaz gününde yoğun ilgi göstererek katılan çiftçilerimize teşekkür ediyorum.  Eğitimlerin hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi. 

 Daha sonrada İl Müdürlüğü  Veteriner Hekimler  Ökkeş Serdar Kızar, Rabia DOĞANAY, Zooteknist  Oktay ÇAYAN  ve Hakan TÜRKASLAN tarafından sunum yapılarak; Buzağı Sağlığı ve Besleme, Kuzu Sağlığı ve Besleme, Ahır Refahı,  Yem Rasyonu ve Süt Hijyeni konularında eğitim verildi. Toplantı  sonunda da çiftçilerin karşılaştığı temel sorunlar, Çiftçilerin İl Müdürlüğümüzden beklentileri,  İl  Müdürlüğünün  çiftçilere tavsiyeleri yapılarak toplantı sonlandırıldı.

 
Editör: TE Bilişim