Niğde Üniversitesi’nde İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Açıkgöz tarafından Trafik Güvenliği konusunda konferans verildi.

 

Niğde Üniversitesi’nin düzenlediği ve Niğde İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Açıkgöz’ün konuşmacı olarak katıldığı “Trafik Güvenliği” konulu konferans Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

Konferansa Niğde Üniversite Rektörü  Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, dekanlar, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

 

Konferansa trafik polisinin tanımını yaparak başlayan İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Açıkgöz, trafik polisinin trafik kazalarını önlemeye çalışan, yaşama hakkımızı koruyan ve trafiği düzenleyen kamu görevlileri olarak görülmeleri gerektiğini söyledi. Açıkgöz; “Trafiğin üç temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar insan, araç ve yoldur. Ancak hiç şüphe yok ki en önemli unsur da insandır. Trafik güvenliğinin sağlanması, dört ana hizmet faaliyetinin birbirleri ile uyumlu bir şekilde yürütülmesi ile mümkündür. Trafik literatüründe “4-E faktörleri” olarak da adlandırılan bu faaliyetler; alt yapı ve mühendislik hizmetleri, denetleme hizmetleri, eğitim hizmetleri ile ilkyardım ve acil müdahale hizmetleridir” dedi.

 

Trafikte hız kuralları ve emniyet kemeri kullanımının insan hayatı için büyük önemi taşıdığını ifade eden Mustafa Açıkgöz; “Yapılan bağımsız araştırmalara göre; otomobillerin ön koltuklarında emniyet kemeri kullanılması, ölümcül yaralanmaları yüzde 45, daha hafif yaralanmaları ise yüzde 50 oranında azaltmaktadır. Kamyonetlerde ise bu oran yüzde 60 ila 65’tir. Emniyet kemeri takılmadığı zaman hava yastığının açılmadığını biliyoruz. Bu bağlamda emniyet kemersiz hava yastığı boş bir güvencedir. Genel kanaate göre emniyet kemeri Şehir içinde gereksiz görülerek takılmamaktadır. Oysa şehir içi yollarda kaza riski, şehir dışından daha fazladır ve yapılan araştırmalar emniyet kemerinin düşük hızlarda daha etkili olduğunu kanıtlamıştır. Bu nedenle her zaman ve her yerde emniyet kemeri takılmalıdır” dedi.

 

Trafikte seyir halindeyken cep telefonu ile konuşan bir sürücünün kaza yapma olasılığının, 80 promil alkol alarak araç kullanan bir sürücüden daha fazla olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Açıkgöz, motosiklet ve mobilet kullanımında ise kask takılmasının önemli olduğunu söyledi.

 

Yaya güvenliği konusuna vurgu yapan ve trafikte her zaman saygı ile hoşgörünün olması gerektiğini belirten Açıkgöz’e konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Adnan Görür tarafından plaket takdim edildi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim