Niğde Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Bekir Kesgin YGS ve LYS'ye giren adayların tercihler konusunda bir uzmana başvurmalarını gerektiğini belirtti. 



Sınavlar sonrası tercih yapacak olan adaylar için Niğde Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Bekir Kesgin mutlaka uzmanına danışılması gerektiğini bildirdi ve :

Uzun süren bir sürecin sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Adaylar yapacakları tercihlerle gelecekte öğrenim göreceği yükseköğretim programı ile mesleğini dolayısıyla da yaşam biçimini belirleyecektir.

Adaylar tercih yaparken nelere dikkat etmeli, tercih sürecinde doğru karar verebilmek için nerelerden yardım almalı, tercihlerimizi puana göre mi başarı sırasına göre mi yapmalıyız? 

Tercihlerde teknik hatalar çok sık yaşanıyor. Sıralama hataları yapılıyor. Adaylar bazen hiç gitmek istemeyecekleri bölümleri yazabiliyorlar. Annem-babam, çevremdekiler, öğretmenlerim yerleşemezsem ne der ya da ne diyeceğim psikolojisi ile tercih yapabilmekteler ve sonuçta istemediği bir programa yerleşen öğrenci ilerleyen yıllarda öğrenimini yarıda bırakabilmektedir. Bu hatalara düşmemek için adayların ve ailelerin uzmanlardan destek almasını öneriyoruz. Bunun için Rehberlik ve Araştırma MerkezimizinTercih ve Danışma bürosundan ve Ortaöğretim kurumlarındaki Rehberlik servislerinde görevli Rehber öğretmenlerimizden tercihler süresince yardım alabilirsiniz.

Öğrencilerimiz tercih öncesi ve tercih sonrasında dikkat etmesi gereken hususları bilmesinde yarar vardır.

Öncelikle bilmemiz gerekenler;

·         2013 yılı yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzu dikkatlice incelememiz gerekir, ilk bilgi kaynağımız burası olacaktır.

·         Tablolarda yer alan 2012-ÖSYS'ye ait değerlerin, bir programın ne ölçüde tercih edildiğini göstermekle birlikte 2012-ÖSYS sonucu ortaya çıkan değerler olduğunu; 2013-ÖSYS'de OBP’nin hesaplanma yönteminin değiştiğini unutmayınız.

·         Tercihler yapılırken bu kılavuzdaki yükseköğretim programlarına ait 2012-ÖSYS başarı sıralarının adayın 2013-ÖSYS sonuç bilgilerindeki yerleştirme puanlarına ait başarı sıraları ile karşılaştırılması yol gösterici olabilecektir.

·         Tercih kılavuzunda yer alan Yükseköğretim Programlarının özel koşul ve açıklamaları dikkatlice incelemek gerekiyor.

Adaylar imkânı varsa tercih edeceği üniversiteleri görmeleri eğer bu imkânları yoksa Üniversitelerin web sitelerinden bilgi edinme yoluna gidebilirler.

 

Tercih listesi nasıl oluşturulmalıdır?

Öncelikle öğrenciler şu noktaya dikkat etmesi gerekiyor;

Mutlaka alanında uzman kişilerden profesyonel yardım almalı, okunmak istenen üniversite, fakülte, bölüm, şehir hakkında toplanan bilgiler iyi analiz edilmeli ve idealdeki meslek düşünülerek tercih yapılmalıdır.

Tercih sürecini iki aşama olarak düşünmeli;

Birincisi kendi ilgi ve yeteneklerini tanımaya yönelik olmalı,

İkinci aşama ise yapmak istediğimiz meslek / meslekleri netleştirmek olmalıdır. Çevresel baskı sonucunda gitmeyi düşünmediğiniz bölümleri tercih etmeyiniz.

·       Tercih edeceğiniz bölümün yeni sistemde hangi puan türüne dâhil olduğuna dikkat ediniz ve o türdeki puanınızı göz önüne alarak tercihinizi yapın.

·       Tercihte bulunduğunuz üniversitenin vakıf veya devlet üniversitesi olmasına, burs, kontenjan ve özel şartlarınız dikkatlice inceleyiniz.

·       Tercih yaparken 18 farklı puan türü ile karşılaşacaksınız (Y-YGS1, Y-TM1, Y-MF, Y-TS2, Y-DİL1 vb.) sizler kendinizle ilgili olana ya da tercih etmek istediğiniz alana ilişkin puanı kullanacak ya da göz önüne alacaksınız.

·       Yeni açılan ve puan türü değişen bölümleri dikkatle inceleyin, 2013 yılı kontenjanlarda ortalama % 5 artış oldu.

·       Tercih yaparken 2012 yılı yerleştirme sonucu oluşan en son giren adayın başarı sırasını dikkate alarak kendi başarı sıramızı karşılaştıralım. Bir örnekle açıklamak gerekirse; adayın Y-TM1 başarı sırası 5 binlerde olsun;  tercihlerine 3 binlik dilimden başlayabilir kendi başarı sırasına yakın olan 4 bin ve 7 bin arasına yoğunlaşıp 8 ve 10 bin aralığında da tercih yapabiliriz.  Başka bir adayımız diyelim ki Y-MF4’te başarı sırası 30 binlerde olsun, birkaç tercihini 10 binlerden başlatıp ağırlığı 25-30 bin aralığında tercihlerini yoğunlaştırıp 40 binlere kadar tercihlerine yer verebilir

·       Tercih listemizi başarı sırası en küçük olandan büyük olana doğru sıralayalım. Puanlar yanıltıcı olabilir.

·        Tercih listesini teslim etmeden ya da sisteme giriş yapmadan bir uzmana danışın,Ancak son karar sizin olsun.


Editör: TE Bilişim