Niğde’de faaliyet gösteren eğitim sendikalarından , Eğitim-Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-İş ve Eğitim-Sen  temsilcileri ortak bir basın açıklaması ile “Resen Atamalara” tepki gösterdi.

 

 

Dört sendika başkanının imzası ile yapılan açıklama şöyle ;

 

Bilindiği üzere ilimizde son dönemde okullarda norm kadro fazlası olan öğretmenlerin il içi tayinleri hususunda düzenleme ve uygulamalar, Anadolu Lisesi öğretmenlerinin yer değiştirme işlemlerinden sonra yapılmak üzere ertelenmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğünce yayınlanan kılavuzda yapılacak il içi atamalarla ilgili öğretmenlerden isteklerine atanmayanların Valilikçe resen atanacaklarına dair bir hüküm bulunmaktadır.

 

 

        Bu duruma bağlı olarak resen atanacak öğretmenler açısından yeni mağduriyetler oluşacaktır. Henüz birkaç ay önce ataması yapılan öğretmenler merkeze çok daha yakın yerlerden gelmiş olmalarına rağmen şimdi tercih listelerinde kendilerine çok daha uzak okullar veya ilçeler gösterilmektedir. (Örneğin Gümüşler Kasabasından hak ederek merkeze gelen bir öğretmene şimdi başka ilçeden yer gösterilmektedir, ya da eş durumundan zaten başka bir ilçede çalışan bir öğretmene şimdi çok daha uzak ve gidiş geliş yapamayacağı ilçe ve okullar gösterilmektedir.) Bu örneklerde de açıkça görüldüğü gibi öğretmenler göçebe hayatına zorlanmakta, aile bütünlüğü koruma bakımından  (Anayasanın ilgili hükümlerine aykırı olarak ) ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadır.

 

 

        Sistem değişikliği, 2012 yılına ait uygulamaları, zamanında ve doğru şekilde yapılmayan norm güncellemeleri, Şube sayılarının belirlenmesinde aynı ilin farklı ilçelerinde farklı uygulamalar yapıldığı gibi eğitim bölgelerinde norm kadro tespitinde kullanılan ders yüklerinin hesaplanmasında yanlış uygulamalar olabilmektedir.

 

 

        Bu değerlendirmeler ışığında aşağıda imzası bulunan sendikalar olarak;

 

1-   Norm Kadro ve ders yüklerinin okullar ve bölgeler bazında hukuki dayanaklar ve esaslar ilgililerce paylaşılmak üzere şeffaf bir şekilde yapılmasını,

2-   Bu çerçevede belirlenecek olan norm kadro fazlası olan öğretmenlerin (sistem değişikliğinden kaynaklanan  bu durumun geçici olduğu dikkate alınarak) istekli olanların dışındakilerin yer değişikliğine zorlanmamalarını ve resen atamaların yapılmamasını ilgili makamlardan talep etmekteyiz.

 

        Konu ile ilgili ortaya çıkacak mağduriyetlerle ilgili olarak sendika üyesi olan veya olmayan bütün öğretmenlerimizin yanında olacağımızı ve her türlü hukuksal desteği sağlayacağımızı ifade ediyoruz.

   

Celalettin ÖZÜDOĞRU           İhsan UĞRAŞ              Timur ÖZKAN               M.Emin BAĞCI

Eğitim Bir-Sen                       Türk Eğitim-Sen           Eğitim-İş                     Eğitim-Sen

Niğde Şube Başkanı             Niğde Şube Başkanı    Niğde Şube Başkanı     Niğde İl Temsilcisi

 

 

 

Editör: TE Bilişim