Selim GÖKEL yazdı...


Türkiye'de olduğu gibi Niğde'de de  son bir kaç yılda onlarca okulun ismi değişti. Edindiğimiz bilgi daha önceden İl Milli Eğitim Müdürlüğünün teklifi ile yapılan isim değişikliği özellikle 15 Temmuz darbe teşebbüsü sonrası  direk bakanlıktan gerçekleştiriliyor. 

Niğde'de okul isimlerinin değişikliği 2012 li yıllarda Niğde Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci ile başladı. O kadar çok okulun ismi değişti ki  siyasetin de dahil olduğu tartışmalar yaşandı. 

Bir diğer tartışma da Bor İlçesindeki Kenan Evren İlkokulunun değiştirilmesinde yaşandı. 

15 Temmuz hain darbe teşebbüsünden sonra ise okul isimleri yoğun şekilde değişime uğradı. 

Öyleki Bor İlçesinde 15 Temmuz Şehidi Razaman Konuş'un adını verilen bir çok okul ve gençlik merkezleri var. Şehit Ramazan Konuş  Borlu olduğu içinde hepsi Bor'da... 

Şehit Ramazan Konuş  Fen Lisesi
Şehit Ramazan Konuş  Ortaokulu
Şehit Ramazan Konuş İmam Hatip Ortaokulu
Şehit Ramazan Konuş İlkokulu
Şehit Ramazan Konuş Gençlik Merkezi... 

Bir çok okula 15 Temmuz Şehitlerimizin isimlerinin verildiği okullar olduğu gibi, terör şehitlerimizinin isimleri de verildi.

Yine, Recep Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan, Muhsin Yazıcığlu, 15 Temmuz, Abdülhamit Han, Necip Fazıl Kısakürek gibi isimlerde son bir yıl içinde bazı okullara verildi. 

Bor Fen Lisesi,  Bor İlçesinin markası idi. Hatta Şehit Ömer Halisdemir ismi verilecekti.  Ben olayı çok iyi biliyorum, Ömer Halisdemir'in babası bu marka düşüncesi ile ikna edilmiş ve valiliğe dilekçe ile Bor Fen Lisesinin isminin değişmemesini istemişti. Ama 3 ay geçmedi bakanlık tepeden şak  diye değiştirdi. 

Niğde İmam Hatip Lisesi Niğde'nin en köklü ve sembol okullarından biriydi. Yıkıldı yeni binası başka yere yapıldı. Yıkılıp tekrar yapılması tamam da ismi kalsaydı. Recep Tayyip Erdoğan ismi yeni yapılan başka bir okula verilseydi. Niğde İmam Hatip Lisesi mezunlarından şahsen kulağıma fısıldar şekilde  küçük sersenişler haricinde bir tepki duymadım. Acaba yeni isimden dolayı mı tepki göstermediler. Bunu başka bir iktidar yapsaydı ne düşünürlerdi. 

Niğde Üniversite'sinin ismi de değişti... Atatürk ismiyle sadece her il ve ilçede birer ortaokul ve lise bulunması değiştirilmemesi hususunda da yönetmelik varmış. 

Aslında okul ismi değişikliği ile toplumsal hafıza siliniyor. Niğdeliler bu isim değişikliğine tepkili.

İnsanların toplumsal hafızası siliniyor. Mezuniyet bilinci, sınıf arkadaşlığı farklıdır. İnsanları duygulandır. Arkadaşlığı dostluğu geliştirir, pekiştirir. Okulların ismi değiştimi yeni kurulmuş bir okul gibi oluyor. Geçmiş siliniyor. Oysa okulların yaşları onlara ayrı bir önem ve itibar verir. 

Okullar tarihleri ile de başarılı olur, sorumlu olur,  yaşar, yaşatılır. 

Benim  okuduğum okulların   hafızamdaki yeri farklıdır. Kendi okulumda Okul Aile Birliği başkanlığı da yaptım hemde şevkle. 

Bor Başpınar İlkokulu'undan mezun oldum. Adı Mehmet Güleç İlkokulu oldu. 
Bor Şehit Nuri Pamir Ortaokulundan mezun oldum... Adı Fahri Kirt ortaokulu oldu.
Bor Endüstri Meslek Lisesinden mezun oldum... İrfan İlk Mesleki ve Teknik Anadolu  Lisesi oldu. 
Eskişehir Anadolu Üniversitesinden mezun oldum... Bölümüm, şuan Osman Gazi mi? Eskişehir Teknik Üniversitesi mi? bilemiyorum. 

Mektepligazete.com sitesinde bir haber vardı. Aşağıda okuyun okul isimlerine farklı bir boyut geliyor. 

HABER AYNEN ŞÖYLE 

Milli Eğitim Bakanlığı okullara gönderdiği yazıda eğitime bütçe dışı finansman sağlanması amacıyla 2023 Vizyon Belgesinde yer alan “Eğitimin Finansman Çeşitliliğinin Arttırılması” tedbiri kapsamında okulların isimlerini satışa çıkardı.

Eğitim camiasından verdiği haberlerle bilinen Mektepli Gazete’de yer alan habere göre; Bakanlık okullara gönderdiği yazıda eğitimin finansmanının arttırılması amacıyla belli bir bedel karşılığında okullara hayırsever isimlerinin verilmesi ile elde edilecek gelirlerin merkezi yönetim bütçesine ödenek kaydedileceğini belirtti.

İSİMLERİN GÖNDERİLMESİNİ İSTEDİLER

Bu kapsamda Türk büyükleri, şehit isimleri, hayırsever isimleri, belde, köy ve köy altı kurumlar hariç illerdeki diğer okulların isimlerinin bakanlığa gönderilmesi talep edildi.

MEB 2023 Vizyon Belgesinde yer alan eğitimin finansman çeşitliliğinin arttırılmasını, okul isimlerini satışa çıkarmak olarak yorumladı.






 

Editör: TE Bilişim