CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Maarif Vakfı Kanun Tasarısı soru yanıt bölümünde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a çok sayıda soru yöneltti. Bazı soruları yanıtlayan Bakan öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili soruları yazılı yanıtlayacağını ifade etti.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “ Otuz yıldır Millî Eğitim Bakanlığı vakfı varken neden Maarif Vakfına gerek duyulmaktadır? Maarif Vakfının göreceği düşünülen hizmeti Millî Eğitim Vakfının görmesi olası değil midir? Millî Eğitim Vakfı yerine Maarif Vakfı devlet denetimi dışında bir yapılaşmayı mı hedeflemektedir?” sorusunu Bakan Yılmaz yanıtladı.
 
MİLLİ EĞİTİM BAKANI YILMAZ :“HERKES, BU TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞIDIR, ÖZGÜRCE İSTEDİĞİ SENDİKAYI SEÇEBİLİR, BİZİ DE ELEŞTİREBİLİR.”
 
Bakan İsmet Yılmaz şöyle dedi:” Milli Eğitim Vakfı varken Maarif Vakfı niçin kuruluyor? Millî Eğitim Vakfı özel bir vakıf. Siz, ona devletin imkânlarını aktaracaksınız veya el koyacaksınız. Bunu o yapsın diye üzerine yük koysanız o olmaz. Peki "Bu görevi yapsın ama devletin imkânlarını aktaralım." desek, bu sefer "Bir özel vakfa devletin imkânlarını peşkeş çekiyorsunuz." denir yani. Dolayısıyla, bu devletin bir vakfı, bu bir kamu vakfı. Devletin eliyle, devlet organlarıyla, Sağlık Bakanlığı eliyle sağlık hizmetlerini görür, Millî Eğitim Bakanlığıyla eğitim hizmetlerini görür, Millî Savunma Bakanlığıyla savunmanın lojistik hizmetlerini görür. İşte Millî Eğitim Bakanlığıyla yurt içinde, Maarif Vakfıyla da yurt dışındaki okulların hizmetlerini görecek. Dolayısıyla, bunda bir sıkıntı yoktur. Kaldı ki Millî Eğitim Vakfı Tüzüğü ile -yöneticiler de geldiler- yurt içinde okul kuruyorlar, daha çok burs veriyorlar ama yurt dışında böyle bir görevleri yoktur, onu söyleyelim.”dedi.

HERKES, BU TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞIDIR, ÖZGÜRCE İSTEDİĞİ SENDİKAYI SEÇEBİLİR, BİZİ DE ELEŞTİREBİLİR.”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM konuşmasında  öğretmenlerin sendika tercihi konusunda baskıları dile getirdi. Gürer,“ Yerel yetkililerin baskıları bize sıkça iletilmektedir. Yeni öğretmenlerin iktidar yanlısı sendikaların üyeliğine zorlandıkları ifade edilmektedir. Bu baskıcı yaklaşım devam edecek midir?” dedi.

 Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise baskıların kabul edilemez olduğunu ifade ederek şöyle dedi:“ Yeni öğretmenlere sendika seçme konusunda bir baskı… Kesinlikle böyle bir şeyin olmaması lazım. Öğretmen yetişmiş, 18 yaşını geçmiş yani reşit, neyi seçeceğini, seçemeyeceğini, aklı var… Ama hiçbir tane yöneticiden ne ilçe müdürümün ne okul müdürümün ne de bizim müsteşar, Bakan yardımcımız dâhil herkesin, hiç kimsenin iradesinin, bağımsız, özgür iradesinin üzerine bir başka söz söyleme hakkı yoktur. Herkes, bu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır, özgürce istediği sendikayı seçebilir, bizi de eleştirebilir. Biz bundan hiç rahatsız olmayız. Biz, millete yönelik hizmete bakarız.”diye konuştu.  Bakan Yılmaz Ömer Fethi Gürer’in “Yurt dışında Millî Eğitime bağlı kaç öğretmen görev yapmaktadır? Varsa branşlarına göre dağılımı nedir?”  sorusunu da yanıtladı. "Yurt dışında ne kadar toplam öğretmen sayımız var?" diye… Şu anda bu 15 ülkede, 65 okulda 680 tane öğretmenimiz olduğunu söyleyebilirim. Öğrenci sayımız da toplam öğrenci sayısı da 10.927. Ancak, 5 tane Türkçe öğretim merkezimizde toplam 3.932 öğrenci olursa, o hâlde Millî Eğitim Bakanlığımızın yurt dışında sorumlu olduğu öğrenci sayısı 14.290 diye belirtmek isterim.”dedi.
 
ÖĞRETMENLERE EK ÖDEMELERİN EMEKLİLİĞE YANISITILMASI
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  TBMM yaptığı konuşmada öğretmenlerin sorunlarını da tek tek Bakana sordu. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi:“Okulların eğitim ve öğretim içeriklerinin değiştirilmesi velilerin de sıkça tepkilerine neden olmaktadır. Okullarda dönüşüm ve değişim uygulamalarında  velilerinin görüşlerinin alınması ve genelinin yaklaşımına uygun uygulamalara gidilmesi düşünülmekte midir?  Öğretmenler için ek ödemelerin tamamının temel ücrete ve emekliliğe yansıtılması, vergi dilimi uygulaması sabitlenerek ücretlerde yaşanan erimenin önüne geçilmesi düşünülmekte midir?  Eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere yapılan eğitim ve öğretime hazırlık ödeneğinin her dönem başında olmak üzere yılda 2 kez olması yönünde bir çalışma var mıdır? Millî eğitimde hizmetli ve memurlara özel hizmet tazminatı ödenmesi, ekonomik ve özlük sorunlarına kalıcı çözüm üretilmesi yönünde bir çalışma yürütülmektedir?

Niğde İl Millî Eğitim Müdürlüğü, 2015 Yılı Stratejik Planı "Tehditler" bölümünde "Problemli aile sayısının hızla artıyor olması..." ifadesi yer almaktadır. Bu tanımdaki "problem" nedir ya da nelerdir? Bu anlamda yapılan çalışmalar var mıdır? 

    Kamu emekçilerinin grev ve toplu sözleşme hakkı önündeki engellerin kaldırılması, gerçek bir toplu sözleşme düzeninin yaratılması yönünde bir çalışma düşünülmekte midir? Bir de bu görme engellilerin sınıflarında sayı düşük olduğunda, 3 kişi olduğunda TEOG kursuna katılamıyorlar. Bununla ilgili bir düzenleme düşünülmekte midir? Suriyelilerin eğitimi amacıyla Türkçe öğretmeni alınacağı yolunda bir söylenti var, bunun doğruluk derecesi nedir Sayın Bakan? Ülkemizde yurttaşlarımızın yaptırıp Millî Eğitime bağışladığı son on yıldaki okul sayısı kaçtır? Devlet olanaklarıyla yapılan okul sayısı kaçtır? Deprem dönüşüm kapsamında kaç okul yıkılıp kaç okul yapılmıştır, kaç okul güçlendirilmiştir? Yapılan kontrolde yıkılma ihtimali olup da şu anda yıkılmamış okul var mıdır?”diye sordu.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorularının yanıtlanmasını bakandan istedi.

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz :”Sorunuza vakit kalmadı. Burada hepsi elimde vardı.Yazılı olarak cevap verilecektir.Gönlünüz müsterih olsun.”dedi. Öğretmenler ve hizmetlilerle ilgili soruların yanıtlarını Bakan yazılı olarak  Vekil Gürer’e ileteceğini ifade etti.


 
 
Editör: TE Bilişim