Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi  Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Ertürk’ün, “Taşınabilir Yeni Nesil Tıbbi Görüntüleme Sistemi Geliştirilmesi” başlıklı projesi, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Üniversite TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteğinde Türkiye’de 4. Sırada Üniversite TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteğinde Türkiye’de 4. Sırada

Üniversite Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Ertürk’ün yürütücü olarak yer aldığı projede, Fen Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Vakkas Bozkurt, Tarsus Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sezgin Aydın, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Taylan Yetkin ve Bitlis Eren Üniversitesi Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nuray Yavuzkanat araştırmacı olarak yer aldı.

Proje kapsamında; yeni sintilatör malzemeler ile SiPM birlikte kullanılarak yeni nesil taşınabilir bir SPECT (Bilgisayarlı Tek Foton Emisyon Tomografisi) cihazı prototipi geliştirilecek.

Üç yıl süreyle desteklenecek “Taşınabilir Yeni Nesil Tıbbi Görüntüleme Sistemi Geliştirilmesi” projesi kapsamında kullanılacak olan kristal ve elektroniğin boyutu, yapılacak detektörlerin rahat bir şekilde taşınmasına olanak sağlayacağı için bu cihaz prototipinin hem test aşamasında hem de gelecekte engelli, yaşlı veya benzer kısıtları olan hastalar üzerinde kullanımı da büyük bir avantaj sağlayacaktır. 

Önerilen proje ile bir tıbbi görüntüleme cihaz prototipi geliştirileceği için patent alınma potansiyeli mevcut olup, ileride seri üretimlerle daha uygun maliyetlerde elde edilerek Türkiye’nin medikal görüntülemede dışa bağımlılığının azaltılması hedeflenmekte ve kullanım alanının yaygınlaştırılarak ülke ekonomisine katkı sağlaması da amaçlanmaktadır.

Editör: TE Bilişim