Macaristan’ın Pannonia Üniversitesi ve Kecskemet College ile imzalanacak olan akademik işbirliği anlaşmaları çerçevesinde öğrenci ve öğretim üyesi değişimi ile kültürel işbirliği konularının detaylarını görüşmek ve üniversitelerde incelemelerde bulunmak üzere Macaristan’a giden Niğde Üniversite’si heyeti temaslarını tamamlayarak Niğde’ye döndü.


Niğde Üniversitesi’nin  Kecskemet College ile imzaladığı yeni işbirliği protokolü ile birlikte anlaşma imzaladığı yurtdışı üniversite sayısı 17’ye ulaştı. Üniversitemiz Pannonia Üniversitesi ile de akademik işbirliği konusunda prensipte anlaştı. Protokol Pannonia Üniversitesi Senatosu’ndan geçtikten sonra imzalanacak.

Macaristan’da Pannonia Üniversitesi ile Kecskemet College'i ziyaret eden heyet çeşitli incelemelerde bulundu. İlk olarak Veszprem şehrinde bulunan Pannonia Üniversitesi’ni ziyaret eden heyet burada Uluslararası İlişkiler Ofisi Kordinatörü Judit Lukacs tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından üniversitenin bazı birimlerini gezen heyet daha sonra Ekonomi Fakültesi Program Kordinatörü Zsuzsanna Döme’den Pannonia Üniversitesi ile ilgili bilgi aldı. Heyet, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp’in üniversitemiz ile ilgili yaptığı bilgilendirmenin ardından Eğitim Enstitüsü’ne geçti. Burada Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Darina Hilcz tarafından üniversite, üniversitedeki birimlerin çalışma yöntemleri eğitim olanakları ve lisanüstü programları ile ilgili bilgi verildi ve Müdür Hilcz , Niğde Üniversitesi heyetinin kendisine yönelttiği soruları cevaplandırdı. Heyet üniversitemiz ile ilgili bilgi verilmesinin ardından Eğitim Enstitüsünden ayrıldı.

Ziyaret programına öğleden sonra başlayan Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Murat Alp ile birlikte Pannonia Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferenc Friedler ile bir araya geldi. Pannonia Üniversitesi’nin Eğitimden Sorumlu Rektör Yardımcısının da hazır bulunduğu görüşmelerde iki üniversite arasında işbirliğinin geliştirilmesi yönünde atılması gereken adımlar ve imzalanması planlanan işbirliği protokolü ile ilgili ayrıntılar görüşüldü. Her iki üniversite ile ilgili bilgilendirme de yapılan toplantıda Pannonia Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferenc Friedler her iki ülke halkının tarihten gelen birlikteliğine vurgu yaparak, üniversitemizi ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Rektör Friedler, Türkiye’den üniversitelerine gelen ilk Rektörün Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür olduğunu söyledi.

Niğde Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür burada yaptığı konuşmada misafirperverlikleri için Pannonia Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferenc Friedler’e teşekkür ederek ortak tarihimizden bahsetmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasında tarihten gelen bu birlikteliğin üniversiteleri arasında da sağlanmasını dileyen ve Türkiye’den gelen ilk Rektör olmaktan onur duyduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Adnan Görür daha sonra Niğde ve Niğde Üniversitesi ile ilgili bilgi verdi.

Rektör Görür’ün Pannonia Üniversitesi yetkililerini de Niğde Üniversitesi’ne davet ettiği görüşmelerin ardından karşılıklı hediyeler sunuldu.

Ziyaret programı kapsamında Pannonia Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin laboratuarlarını gezen heyet, Dış İlişkiler ve Basın Sorumlusu Dr. Kristof Kovacs’tan üniversite ve üniversitedeki birimlerin çalışma yöntemleri hakkında bilgi aldı.

Ziyaret Eğitimden Sorumlu Rektör Yardımcısının bilgilendirme toplantısının ardından sona erdi. Toplantıda Erasmus programı kapsamında Makine Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Matematik bölümleri için ikili anlaşma yapılması kararlaştırıldı.

Pannonia Üniversitesi ile görüşmelerin tamamlanmasının ardından Kecskemet’e geçen heyet burada Kecskemet College Rektörü Dr. Jozsef Danyi,  Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusu tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından heyet , Erasmus Programı kapsamında Kecskemet College'de eğitim gören üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizin de hazır bulunduğu toplantıya geçti. Toplantının başında bir konuşma yapan Kecskemet College Rektörü Danyi, Niğde Üniversitesini ağırlamaktan gurur duyduğunu dile getirerek işbirliği anlaşması imzalayacak olmaktan dolayı çok mutlu ve gururlu olduğunu söyledi.  İki üniversitenin birlikteliğinin verimli sonuçlar doğurması dileğinde bulunan Rektör Danyi, Niğde Üniversitesi heyetine teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. Rektör Danyi’nin ardından konuşma yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı imzalanacak olan anlaşmanın öğrencilere deneyim kazandırma adına büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak, anlaşmanın verimli sonuçlar getirmesini diledi.

Rektör Danyi’nin ardından konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür,  uluslararası işbirliklerine çok önem verdiklerini bu anlamda önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladığı konuşmasında Kecskemet College’in öğrenci ve personeline Niğde Üniversitesi’nin kapılarının her zaman açık olduğunu söyledi. Rektör Görür misafirperverlikleri ve ilgilerinden dolayı Kecskemet College Rektörü Dr. Jozsef Danyi’ye teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Her iki üniversitenin tanıtım sunumlarının ardından Rektör  Prof. Dr. Adnan Görür ile Kecskemet College Rektörü Dr. Jozsef Danyi  tarafından Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan ikili anlaşmalar imzalandı ve karşılıklı hediyeler sunuldu.

Heyet ziyaret programı kapsamında Mühendislik Fakültesi’nin laboratuarlarını gezerek Kecskemet  College Rektörü Dr.Jozsef  Danyi  ile Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörü Toth Akos’dan laboratuarlarla ilgili bilgi aldı.

Rektör Prof. Dr. Adnan Görür ve beraberindeki heyet çalışmalarını tamamlayarak 12 Mayıs’ta Niğde’ye döndü.

Kültürler arasında köprü kurmak ve akademik işbirliklerini geliştirip güçlendirmek amacıyla dünyanın dört bir yanındaki saygın üniversiteler ile akademik işbirliği yapmaya devam eden Niğde Üniversitesi’nin imzalanan yeni işbirliği protokolü ile birlikte anlaşma imzaladığı üniversite sayısı da 17’ye ulaştı.

İmzalanan protokol akademisyen ve öğrenci değişiminin yanı sıra bilimsel araştırmalar için uluslararası işbirliği yapılmasına, ortak araştırma faaliyetleri, araştırma kaynaklarının paylaşımı, ortak bilimsel etkinlikler düzenlenmesi ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine imkân sağlıyor.




Editör: TE Bilişim