Türk Eğitim - Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk yeni Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya üç dosya gönderdi. Bu dosyaların içeriğinde usulsüz şube müdürü görevlendirmeleri de bulunuyor. Diğer illerin yanında Niğde'den 4 usulsüz görevlendirmeden bahsediliyor. 


Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile geçen hafta yaptığı görüşme sonrası Avcı'ya üç ayrı dosya gönderdi. Gönderilen dosyada Şubat ayı öğretmen atamaları, şube müdürlüğü görevlendirmeleri ve kadro dışı öğretmen görevlendirmeleri konuları yer alıyor.



Koncuk'un Bakan Avcı'ya ilettiği dosyalardan birisi de  usulsüz şube müdürlüğü görevlendirmelerine ilişkin olduğu ve Niğde genelinde 4 şube müdürünün usulsüz atamasının yapıldığı belirtildi. 


Türk Eğitim-Sen'den yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya gönderilen ilk dosyanın Şubat ayında yapılması gereken öğretmen atamasına ilişkin olduğu belirtilerek, Şubat ayında öğretmen ataması yapılması ile ilgili kararlılığın devam ettiği bildirildi. Bu konunun hem Bakan Avcı'ya iletildiği hem de yapılan açıklamalarla konunun sürekli gündemde tutmaya çalışıldığı ifade edildi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk'un, Avcı'ya gönderdiği öğretmen atamaları ile ilgili dosyada Türk Eğitim-Sen'in Türkiye genelinde yaptığı ücretli öğretmen araştırmasının yer aldığının altı çizilerek şunlar kaydedildi:

"Sendikamız, 81 İl Valiliğine Türkiye'deki ücretli öğretmen sayısına ilişkin bilgi istedi. Bu talebimize 70 İl Valiliğinden cevap geldi. Buna göre; ülkemizde ücretli öğretmen sayısı 70 ilde tam 58 bin 479'dur. Ücretli öğretmenlerin 23 bin 366'sı eğitim fakültesi mezunu, 24 bin 97'si lisans fakültesi mezunu, 11 bin 16'sı ön lisans mezunudur.

En yüksek ücretli öğretmen sayısı ise 13 bin 411 ile İstanbul'dadır. İstanbul'u, 3 bin 185 ile Ankara ve 2 bin 873 ile Şanlıurfa, 2 bin 540 ile İzmir, 2 bin 319 ile Bursa, 2 bin 78 ile Konya, 1668 ile Hatay takip etmektedir. Öte yandan özel uzmanlık gerektiren zihinsel engelliler sınıf öğretmeni olarak ön lisans mezunları görev yapabilmektedir. Mesela; zihinsel engelliler öğretmeni olarak görev yapan İstanbul'da 728, Ankara'da 70, İzmir'de 33, Trabzon'da 18, Tekirdağ ve Kayseri'de 13 kişi ön lisans mezunudur. Branş öğretmeni olarak çalışan ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin bazı illere göre dağılımı ise şöyledir: İstanbul bin 205, Ankara 345, İzmir 340, Şanlıurfa 240, Bursa 149, Mersin 174, Konya 124, Hatay 113, Antalya 110, Batman 103, Adana 80, Gaziantep 78."


"İZMİR'DE 42, Muğla'DA 17, GAZİANTEP'TE 16 KİŞİNİN USULSÜZ OLARAK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVLENDİRMESİ YAPILDI"

Koncuk'un Bakan Avcı'ya ilettiği ikinci dosyanın usulsüz şube müdürlüğü görevlendirmelerine ilişkin olduğu belirtilerek, "Şöyle ki; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 2012/44 sayılı genelge ile İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesindeki şube müdürlüklerine belirli şartlarla görevlendirme/atama yapılacağı bildirilmişti. Bu süreçte sendikamız, şube müdürlüğü görevlendirmelerinin iptali için dava açtı ve görevlendirmeler yerine bir an önce 'şube müdürlüğü sınavı' yapılmasını istedi. Hukuki süreç devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı hatanın biraz geç olsa da farkına vardı ve genelgeyi yürürlükten kaldırdı" denildi.

Yürürlükten kaldırılan genelgeye rağmen, birtakım Valilikler tarafından şube müdürlüğü görevlendirmelerinin yapılmadığına vurgu yapılarak şöyle devam edildi:

"Bu görevlendirmeler, el altından dilekçeler alınarak gerçekleştirilmektedir. Bunun sonucu olarak ne yazık ki işin ehli olmayan, liyakatten yoksun kişiler ülkemizde şube müdürü olmaktadır. Sendikamızın bu konuda yaptığı çarpıcı araştırma gerçekleri çok net ortaya koymaktadır. Türk Eğitim-Sen'in Türkiye genelinde yaptığı araştırmaya göre Balıkesir'de 9, Bartın'da 6, Bayburt'ta 10, Burdur'da 14, Çankırı'da 9, Erzincan'da 15, Gaziantep'te 16, Giresun ve Iğdır'da 6, İzmir'de 42, Kahramanmaraş'ta 7, Karabük'te 10, Kars'ta 8, Kütahya'da 7, Manisa'da 13, Mardin'de 16, Muğla'da 17, Niğde'de 4, Nevşehir, Bilecik, Osmaniye ve Samsun'da 1, Ankara ve Edirne'de 2, Aydın'da 3, Sivas'ta 7, Tekirdağ'da 13, Tokat'ta 9, Uşak'ta 8, Yalova'da 19 kişi 29.12.2012 tarih ve 2012/46 sayılı MEB genelgesi yok sayılarak, şube müdürü olarak görevlendirilmiştir. Sendikamızın Bakan Avcı'dan talebi; usulsüz olarak yapılan geçici şube müdürlüğü görevlendirmelerini iptal etmesi ve şube müdürlüğü görevlendirmelerini sınava dayalı olarak yapmasıdır."

"KADROSUNUN BULUNDUĞU KURUMUN DIŞINDAKİ KURUMLARA ÖĞRETMEN OLARAK GÖREVLENDİRİLEN ÖĞRETMEN SAYISI 66 İLDE 6 BİN 830'DUR"

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 21 Kasım 2011 tarih ve 78102 sayılı emirleri uyarınca İl İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü ve Müdür Yardımcısı ile Okul Kurum Müdürleri ve Müdür Yardımcıları görevlendirmelerinin yenilenmediğinin belirtilmiş olmasına rağmen, ülke genelinde görevlendirmelerin yenilendiği kaydedilerek, "Bu menfi durum nedeniyle birçok hak sahibi çalışan geri planda bırakılıp, birtakım makamlar ehil olmayan kişiler tarafından yürütülmektedir. Bu konuda yaptığımız çalışmayı da Nabi Avcı'ya sunduk" ifadesi kullanıldı.

Türk Eğitim-Sen çalışmasına göre, 66 ilde görevlendirme suretiyle çalıştırılan İl ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı sayısının 656 olduğu bildirilerek, "Okul ve kurum yöneticiliğine görevlendirilen öğretmen sayısı 7 bin 576, okul ve kurum yöneticisi olup kadrosunun bulunduğu kurum dışında görevlendirilen yönetici sayısı bin 67, kadrosunun bulunduğu kurumun dışındaki kurumlara öğretmen olarak görevlendirilen öğretmen sayısı 6 bin 830'dur.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın kendisine ilettiğimiz dosyaları titizlikle inceleyeceğine inanıyor, çalışmalarımızı dikkate alacağını umuyoruz. Avcı'nın bu üç önemli dosya konusunda gereğini yapması eğitimin geleceği adına son derece önemlidir. Türk Eğitim-Sen, bu sorunların çözülmesi noktasındaki girişimlerini sürdürecek ve konunun takipçisi olacaktır" denildi.
Editör: TE Bilişim