Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Niğde Şubesi Başkanı Suna Özmen, 4+4+4 kesintili eğitim sistemi olarak anılan 222 Sayılı Yasayla ilgili çok ciddi sıkıntıları olduğunu belirterek, “Bu yasa vicdanları yaralıyor. 222 Sayılı Yasa ile birlikte eğitim 4+4+4 olarak 3’e bölündü ve kesintiye uğradı. Eğitimin kesintiye uğramasıyla ÇYDD olarak en çok üzerinde durduğumuz okul öncesi eğitimi zorunlu olmaktan çıkarıldı” dedi.



 
 Niğde'de yayın yapan Yeni Yıldız Gazetesini ziyartte bulunan  ÇYDD Niğde Şube Başkanı Suna Özmen, Başkan  Yardımcısı Ahmet Server Işık, Yazman Filiz Gökdemir ve Sayman Elife Yüce, Gazete İmtiyaz Sahibi  Arif Hikmet Kanaatbilen ve Genel Yayın Yönetmeni Şerife Türkeş Kanaatbilen ile yaptıkları görüşmede 4+4+4 kesintili eğitim sisteminin sakıncalarından söz etti.

 

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ZORUNLU OLMALI

 

Eğitimi kesintiye uğratan 222 Sayılı Yasa teklifinde ciddi belirsizlikler ve yanlışlar olduğunu dile getiren Özmen, “ Biz 60 ayını dolduran çocuğun okul öncesi eğitime başlamasının zorunlu olmasını istiyoruz. Biz 20 sene önce okul öncesi eğitimin önemini kavramış bir sivil toplum örgütüyüz. Niğde’de 21 tane ana sınıfını gayet lüks bir şekilde donattık ve okul öncesi eğitimin zorunlu eğitimin kapsamına alınması için bugüne kadar hep mücadele verdik. Ancak yeni yasayla birlikte eğitim kesintiye uğrayacak” dedi.

 

ERKEN YAŞTA EVLİLİKLER ARTACAK   

 

Tartışmalı kesintili eğitim sisteminin ilk 4 yıldan sonra öğrenciye açık öğretimde eğitimin kapısını açtığını söyleyen Özmen, “ Eğitimin 4 yıldan sonra zorunluluğu ortadan kalkınca kırsal kesimdeki çocuklar liseye gönderilmeyecek, ‘ Çocuğum açık öğretimde okusun’ anlayışı ortaya çıkacak. Bu durum kırsalda özellikle kız çocuklarının eve kapatılması, kız çocuklarından iş gücü olarak yararlanılması ve sürekli karşı çıktığımız çocuk gelinlerin sayısının artmasını sağlayacak” dedi.

Bu durumun beraberinde pek çok sıkıntıları gündeme getireceğini söyleyen Özmen, “Kız çocuklarının eğitimini önemsiyoruz, kızlarımıza ayda 75 TL eğitim yardımı yapıyoruz, erken evliliği önlemeye çalışıyoruz. Ancak bu yasa uygulanmaya başlayınca kızlarımızın hiçbir liseye gitmeyecek. Erken yaşta evlilik çoğalacak” diye konuştu.

 

CİDDİ BELİRSİZLİKLER VE YANLIŞLAR VAR

 

Yeni yasayla birlikte okullardaki eğitim teknolojilerinin ihalesiz alınabileceğini dile getiren Özmen, “ Devlet her şeyi ihale ile alır ancak bu yasayla her şey ihalesiz alınacak. Devletin parası bizim paramız, hepimizin parası. Bu kaynakların keyfi harcanmasının önü açılacak ve bu da toplum vicdanını çok rahatsız ediyor. Bu kanun teklifinde ciddi belirsizlikler ve yanlışlar var, bu belirsizlik giderilmeli ve yanlışlar düzeltilmeli. Bu konular oldubittiye getirilmez. Eğitimin denemesi olmaz” dedi.

 

YASA, KESİNLİKLE GERİ ÇEKİLMELİ

  

     ÇYDD’nin bütün projelerin eğitimden yana olduğunu dile getiren Özmen, “ Bütün uğraşlarımız çocuklarımıza daha çağdaş bir eğitim verebilmek için, sunulan yasanın kesinlikle geri çekilmesi lazım” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim