KOP İdaresinden ‘Yeni Medya ve Okuryazarlığı’ Eğitimi

KOP İdaresinden ‘Yeni Medya ve Okuryazarlığı’ Eğitimi

EĞİTİM 14.06.2019, 21:41
KOP İdaresinden ‘Yeni Medya ve Okuryazarlığı’ Eğitimi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, görsel, işitsel, yazılı medya iletişim araçları ile yayılan ‘Özgün’, ‘Sunulan’ ve ‘Algısal’ gerçekler ve aralarındaki farkların daha iyi okunabilmesi, her geçen gün hayatımızda daha fazla yer alan sosyal medyanın zararlarından bireylerin korunması ve bilinçli kullanımın özendirilmesi amacıyla Nevşehir ve Karaman’da öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik ‘Yeni Medya ve Okuryazarlığı’ eğitimleri veriyor.
 
KOP Bölgesi’nde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi (KOP OKUYOR) kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin iş birliğiyle düzenlenen ‘Yeni Medya ve Medya Okuryazarlığı’ eğitiminin ilki Nevşehir Recep Tayyip Erdoğan Proje Anadolu Lisesinde, ikincisi ise Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi.
 
KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, KOP İdaresi Beşeri, Sosyal ve Kurumsal Gelişme Koordinatörü Alper Bilgiç, Karaman İl Milli Eğitim Müdür vekili Abdurrahman Kurt ile okul yöneticileri, öğretmenler, veli ve öğrencilerin katıldığı seminerde, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk ve Dijital İletişim Uzmanı Tolga Akkuş tarafından katılımcılara bilgiler aktarıldı.
 
KOP İdaresi olarak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde okuma kültürünün geliştirilmesi için adından sıklıkla söz edilen ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin de ilk 100 günlük faaliyet programında yer verilen KOP Okuyor Projesini dört yıldır başarı ile uyguladıklarını ifade eden KOP Başkanı İhsan Bostancı, proje ile bir taraftan öğrencileri daha fazla kitaplarla buluşturmayı amaçladıklarını diğer taraftan ise gençlerin vakitlerinin önemli bir kısmını geçirdikleri sosyal medyayı ise daha bilinçli okumaları ve kullanabilmeleri için çeşitli proje ve faaliyetleri desteklediklerini belirtti.
 
 
“Medya İletişim Mesajları Doğru Okunmalı”

KOP Okuyor Projesinde yola çıkarken öncelikli motivasyonun; çeşitli etkinlikler ve mekanlar aracılığıyla öğrencilerle, gençlerle kitapları buluşturmak, okuma kültürünü gençlerde bir şekilde oluşturabilmek olduğunu söyleyen Başkan Bostancı, “Bir taraftan bu okuma kültürünü oluşturabilmek için gerekli yatırım ve destekleri sağlarken diğer taraftan da farklı teknolojik aletler ve sosyal medya platformları üzerinden gençlerimizin hali hazırda bir okuma pratiklerinin bulunduğu gerçeğini kabullenmeliyiz. Ama bu okuma düzeninin ve bilgiye olan sınırsız erişimin maalesef çok da düzgün olmadığı, gençlerin farklı şekillerde farklı etkilere maruz kaldıkları görülmektedir. Basılı yayınlar ve sosyal medya üzerinden ortalama bir vatandaşın günlük eriştiği bilgiler karşılaştırıldığında bu oranın sosyal medya lehine çok ileri düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sosyal medyanın doğası gereği, gençlerimizin bu alanda manipülasyon ve algısal yönlendirmelere daha sık maruz kaldıklarını ifade edebiliriz. Bu noktada; görsel, işitsel, basılı her türlü medya iletişim mesajlarının eleştirel bakış açısıyla çözümlenebilmesi, bilinçli bir şekilde değerlendirilebilmesi ve bireylerin bu doğrultuda kendi medya iletilerini üretebilmelerini sağlamak amacıyla sosyal medya okuryazarlığının geliştirilmesine yönelik projeleri önceliğimize aldık” dedi.
 
Medyanın her alanındaki zararlı içeriklere karşı önleme amaçlı yapılan çalışmaların başarılı olabilmesi, risk altında olan özellikle ilköğretim çağındaki bireylerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmaların planlanmasına ve bu planların acilen hayata geçirilmesine acil ihtiyaç duyulduğuna değinen Bostancı, bu aşamada toplumun tüm paydaşlarının konuya gereken hassasiyeti ve çabayı göstermesi için planlı itici güç oluşturacak çalışmaların yapılması gerektiğini, bu nedenle ‘Yeni Medya ve Medya Okuryazarlığı’ eğitimlerinin tüm bölge illerinde verilmesini sağlayacaklarını ifade etti.
 
“Medyanın sunduğu dünya gerçeğin kendisi olmayabilir”
‘Yeni Medya Okuryazarlığı’nın; yeni medya kullanımına ilişkin bilgi ve beceri sahibi olmayı, yeni medyanın potansiyelleri ile olası tehditlerine karşı farkındalık kazanmayı, yeni medyayı etik ve hak temelli kullanmak üzere tutum ve davranışlar geliştirmeyi hedeflediğine dikkat çeken Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk, “Medya mesajlarının eleştirel bir bakış açısıyla alınabilmesi, medyada gerçeklilik ve kurgusallık ayrımının yapılabilmesi çok önemli. Bilgiye ulaşma, analiz etme, değerlendirme ve iletişime geçme konularında medyanın bir araç olarak kullanmasını gerekiyor. Sosyal medyanın sunduğu dünyanın gerçeğin kendisi olmayabileceğinden hareketle, medya kanallarıyla aracılığıyla yönlendirme ve yönetme fonksiyonlarının da yapılabildiğini bilmeliyiz. Medyanın yapısının ve işleyişinin öğrenilmesi ile sunulan içeriğin bilinçli biçimde değerlendirilmesi, film, haber gibi ürünlerde yer alan ırk, sınıf ve toplumsal cinsiyet ayrımcılıklarının saptanması çok daha kolay olacaktır. Çünkü medya mesajları itinayla seçilmiş, düzenlenmiş, gözden geçirilmiş ve kurgulanmış yapılardır. Her ne kadar gerçek gibi görünse de bize sergilediği dünya gerçek olan değil, gerçeğin medya tarafından temsil edilmiş biçimidir. Medyanın bize dünyayı sunuş biçimiyle medya tüketicilerinin dünyayı algılayışı arasında sıkı bir ilişki vardır. Medya iletileri bünyesinde değer ve ideolojileri barındırır. Medya mesajları, ekonomik, sosyal, siyasal, tarihsel ve estetik bağlamlar içerisinde üretilir. Medya iletileri, insanların sosyal gerçekliği kavramalarını sağlar” diye konuştu.
 
İletişim Uzmanı Tolga Akkuş ise ‘Yeni Medya Mecralarının Kullanımı’, ‘Yeni Medyanın İletişim Üzerindeki Olumlu ve Olumsuz Etkileri’, ‘Yeni Medya Mecralarında Geçirilen Zaman Analizleri’, ‘Sosyal Medya Okur-Yazarlığı’, ‘Siber Zorbalık’, ‘Dijital Mahremiyet’, ‘Konfor Alanı’, ‘Dijital Yerli ve Göçmen’ ve ‘Halo, Horn Etkisi, Geleceğin İşleri, Dijital Bağımlılık ve Detoks’ konularında katılımcılara önemli bilgiler aktardı.
 
Verilen eğitimlerin neticesinde 300 öğrenci, 300 idareci-rehber öğretmen ile 300 ebeveyne sosyal medya okuryazarlığı kazandırılması hedeflenmektedir. Seminerlerin öncesinde ve sonrasında düzenlenen anketlerle katılımcıların kazanımları ölçülmekte ve aldıkları eğitimlerin pekiştirilmesi sağlanmaktadır. Okul idarecileri ve rehber öğretmenlere, eğitimlere katıldıkları için KOP Başkanı İhsan Bostancı tarafından katılım belgeleri takdim edildi.

Kaynak: TİYO AJANS
Yorumlar (0)
banner832
Günün Anketi Tümü
BOR'da Hangi Yatırım Gerçekleştirilmeli... Geliştirilmeli...
BOR'da Hangi Yatırım Gerçekleştirilmeli... Geliştirilmeli...
Günün Karikatürü Tümü
Namaz Vakti 24 Mart 2023
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 25 60
2. Fenerbahçe 24 54
3. Beşiktaş 25 49
4. A.Demirspor 25 45
5. Trabzonspor 25 44
6. Başakşehir 24 41
7. Kayserispor 25 38
8. Konyaspor 25 34
9. Karagümrük 24 31
10. Antalyaspor 25 28
11. Alanyaspor 25 28
12. Sivasspor 25 27
13. Kasımpaşa 25 26
14. Gaziantep FK 25 25
15. Ankaragücü 24 25
16. İstanbulspor 24 24
17. Giresunspor 24 23
18. Hatayspor 24 23
19. Ümraniye 25 22
Takımlar O P
1. Samsunspor 26 54
2. Eyüpspor 26 53
3. Pendikspor 26 47
4. Rizespor 25 46
5. Keçiörengücü 26 46
6. Sakaryaspor 26 46
7. Bodrumspor 26 41
8. Manisa FK 25 39
9. Boluspor 25 38
10. Bandırmaspor 25 37
11. Göztepe 25 35
12. Tuzlaspor 26 28
13. Altay 26 25
14. Adanaspor 26 25
15. Erzurumspor 25 24
16. Altınordu 25 20
17. Gençlerbirliği 25 17
18. Denizlispor 26 17
19. Yeni Malatyaspor 26 16
Takımlar O P
1. Arsenal 28 69
2. M.City 27 61
3. M. United 26 50
4. Tottenham 28 49
5. Newcastle 26 47
6. Liverpool 26 42
7. Brighton 25 42
8. Brentford 27 42
9. Fulham 27 39
10. Chelsea 27 38
11. Aston Villa 27 38
12. Crystal Palace 28 27
13. Wolves 28 27
14. Leeds United 27 26
15. Everton 28 26
16. Nottingham Forest 27 26
17. Leicester City 27 25
18. West Ham United 26 24
19. Bournemouth 27 24
20. Southampton 28 23
Takımlar O P
1. Barcelona 26 68
2. Real Madrid 26 56
3. Atletico Madrid 26 51
4. Real Sociedad 26 48
5. Real Betis 26 45
6. Villarreal 26 41
7. Athletic Bilbao 26 36
8. Rayo Vallecano 26 36
9. Osasuna 26 34
10. Celta Vigo 26 34
11. Mallorca 26 32
12. Girona 26 31
13. Getafe 26 29
14. Sevilla 26 28
15. Cadiz 26 28
16. Real Valladolid 26 28
17. Espanyol 26 27
18. Valencia 26 26
19. Almeria 26 26
20. Elche 26 13

Gelişmelerden Haberdar Olun

@