Niğde'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Niğde Kültür Merkezi’nde düzenlenen kutlama programında işitme engelli öğrencilerin oynadığı Kınalı Ali tiyatrosu izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Niğde Lisesi ve Güzel Sanatlar Lisesi’nin ortaklaşa hazırladığı programda Çanakkale’de yaşananlar yeniden canlandırıldı.

 

Programa Niğde Valisi Âlim Barut, Ak Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde İl Jandarma Komutanı İsmet Cansaran, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Ağır Ceza Reisi Mustafa Öztürk, Niğde Üniversitesi Rektörü Adnan Görür, İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, İl Sağlık Müdürü Ali Rıza Erdoğan, kurum müdürleri, öğrenciler, vatandaşlar ve şehit yakınları katıldı.

 

“Çanakkale beyin ve manevi ruhu bitirmeye yöneliktir”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından günün anlam ve önemi belirten konuşmayı Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci yaptı. Çanakkale’nin tarihe altın harflerle yazılan büyük bir kahramanlığın, cesaretin, fedakârlığın ve sabrın destanı olduğunu ifade eden Ekinci, Çanakkale Savaşı’nın milletimizin beyin gücünü tamamen bitirdiğini söyledi.

 

Çanakkale Savaşı sonrası mühendislik fakülteleri, tıbbiye gibi okulların yıllarca mezun veremediklerini vurgulayan Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, “Çanakkale Savaşı, sadece Osmanlı Devletini yıkmaya değil aynı zamanda beyin ve manevi ruh gücünün bitirilmesine yönelik bir savaştır. Çanakkale Savaşlarının üzerinden 97 yıl geçmiş olsa da ülkemiz üzerindeki emeller halen devam etmektedir. Ülkemizin çetin bir sınavdan geçtiği, birlik ve beraberliğimiz üzerine yapılan planların uygulamaya konulduğu bu günlerde Çanakkale ruhuna daha çok ihtiyacımız vardır. Ancak bilinmelidir ki, ne kadar plan yapılırsa yapılsın bu millet tarih boyunca küllerinden bile doğmuş, asla esareti kabul etmemiş ve etmeyecektir” diye konuştu.

 

İşitme Engelli öğrenciler ağlattı

Konuşma ve şiirlerin ardından Niğde Lisesi ve Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi tarafından hazırlanan Çanakkale’yi canlandıran tiyatro oyunu büyük ilgi gördü. Tiyatronun son bölümünde Hüdavent Hatun İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından sahneye konulan “Kınalı Ali” tiyatrosu salondakilere duygusal anlar yaşattı. Çanakkale’ye annesi tarafından saçına kına yakılarak gönderilen bir Mehmetçiğin “Vatana kurban olsun diye saçına kına yaktım” diyen annesinin mektubu salonda bulunanları gözyaşlarına boğdu. Programın son bölümünde Çanakkale ile ilgili türkülerin yer aldığı mini bir konser düzenlendi. 



Editör: TE Bilişim