Niğde’nin ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gelişmesi için yapılan Niğde İl Gelişme Planı (NİGEP) çalışmaları çerçevesinde, farklı illerde yaşayan Niğde’lileri bilgilendirmek ve dışarıdaki Niğde’lilerin gözüyle Niğde’nin sorunları ve 25-30 yıl sonraki geleceğine ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere planlanan NİGEP toplantılarının ilk ikisi 9 Mayıs 2014 tarihinde Bursa’da ve 10 Mayıs 2014 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

 

NİGEP Genel Koordinatörü Niğde Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde’li sanayici ve işadamlarına Üniversitenin geçmişte nerede olduğu, bugün nereye geldiği ve nereye gitmek istediği konusunda bilgiler verirken, Üniversitenin misyonunun bilim, sanat, spor alanlarında araştıran, sorgulayan, katılımcı, dinamik, kültürel değerlerine sahip çıkan, evrensel düşünebilen bireyler yetiştirmek; bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayarak insanlığa hizmet etmek; ülkenin ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmak olduğunu, yapılan pek çok çalışmanın yanında NİGEP’in de bu misyonu gerçekleştirme gayretlerinin ve özellikle de “…insanlığa hizmet etmek ve ülkenin ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmak” inancının bir sonucu olduğunu ifade etti.

 

Ayrıca, “Üniversitenin hedefinin “Kuruluşunun 30. yılında Türkiye’deki ilk 30 Üniversite arasında olmak.” olduğunu belirten Görür, bunun için de ilk kez açık açık Niğde’li sanayici ve işadamlarına Üniversiteye destek çağrısında bulundu.  Üniversitede, özellikle göreve geldiği 2009 yılından itibaren, yaşanan değişme ve gelişmenin sürekliliğinin sağlanmasının Niğde için önemini belirten Görür, bunun ve “Kuruluşunun 30.yılında Türkiye’deki ilk 30 Üniversite arasında olmak” hedefinin gerçekleşmesi için hayırsever ve işadamlarının Üniversiteye daha çok yardım ve destek vermelerinin önemine dikkat çekti.  Görür, Üniversite-kent işbirliği diye 5 yıldır sürekli olarak konuşuyoruz. Birçok konuda da ciddi mesafeler kat edildi. Ancak yaptığımız birçok etkinlikte, birçok bilimsel faaliyette, sosyal faaliyette ciddi destekler sağlandı ve o desteklerin sayesinde faaliyetlerin çoğunu rahatlıkla yapar hale geldik. Gerek Valiliğimiz, gerek Belediyemiz, gerekse de özel sektör destekleri bizim için çok önemliydi ancak halen yeterli seviyeye gelmiş değildir. Özellikle Sayın Ferit Şahenk’e Üniversitemize ilk kez bir fakülte yapmış olmalarından ve desteklerinden ötürü teşekkür ediyor ve Şahenk ailesinin hayırseverlere ve Üniversitemize destek olacaklara bir örnek teşkil etmesini ve bunun bir başlangıç olmasını diliyoruz.” dedi.

 

Görür, “Bugün yapılanlar ve gelinen noktada artık kentle üniversite arasında herhangi bir sınır kalmadığına göre, Niğde’li iş adamlarını, Niğde’li hayırseverleri Üniversiteye desteğe davet ediyorum dedi. Görür “5 yıldan beri en açık davetim bu oldu umarım bundan sonra bu sesimiz duyulur ve yapımı beklenen gerek İletişim Fakültesi, gerek Sağlık Okulları ve gerekse de şu anda Bakanlar Kurulu kararı bekleyen İlahiyat Fakültesi için adım atanlar olur, onları da biz baş tacı ederiz. Elbetteki kimsenin varlığının ortağı değiliz.  Ama hayır kültürünün Niğde’de oluşması ve bu kültür vasıtasıyla Niğde Üniversitesi’ne sağlanacak desteğin Niğde’nin aydınlık geleceği için son derece önemli olduğunu düşünüyorum.”  diyerek sözlerine devam etti.

 

Üniversitenin adeta bir mucizeyi gerçekleştirerek son 5 yılda çok iyi bir noktaya geldiğini, bu gelişmenin ve iyileşmenin sürekliliğinin hayırseverlerin yapacakları desteklere bağlı olduğunu bildiren Görür, “Bugün Üniversiteyi şehirden çektiğinizi bir an için düşünün ve şehri hayal edin” diyerek, Üniversitenin Niğde İli için hayati önemine dikkat çekti. “Özellikle Niğde gibi sanayileşmemiş ve tarıma dayalı ekonomiye sahip illerde üniversitelerin önemi bir kat daha artmaktadır” diyen Görür; sağlanan bu katkıların uzun süreli olması nedeniyle, Üniversitelerin ilde sürdürülebilir bir kalkınmanın gerçekleşmesine de fırsat sağladıklarını ifade etti. Büyük düşünmenin, uzun dönemli düşünmenin ve kurumsal düşünmenin hem Üniversite hem de Niğde açısından büyük faydalar sağlayacağına, bu birlikteliğin hem şehri hem de Üniversiteyi yaşatıp geliştireceğine vurgu yaptı.

 

Üniversiteyi “Bacasız Sanayi” ye benzeten Görür,  Üniversite’nin istihdama,  nüfusa, göç oranlarına, sosyal ve kültürel yapıya, ekonomik yapıya, mevcut sektörlerin gelişmesine, toplumun refah düzeyi ve yaşam kalitesine, sanayileşmeye ve en önemlisi de kentleşmeye çok önemli katkılar sağladığına, özellikle de yeni kurulan üniversitelerin bulundukları kentlerde ve illerde ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda çok önemli değişimler ortaya çıkardığına, buna en güzel örneklerden birinin de Niğde olduğuna vurgu yaptı. Bu açıdan bakıldığında, Ülkemizde kentlerin büyümesine yol açan sanayi, ticaret, turizm vb. faktörlere Üniversitelerin de eklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, Üniversitelerin bir ilin kalkınması ve gelişmesi söz konusu olduğunda göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğunu, artık Niğde’nin de bu önemin bilincinde olduğunu belirterek, tüm hayırsever ve işadamlarını Üniversitenin ve kentin ortak geleceği için güçlerini birleştirmeye ve desteğe davet etti.

 

 

Editör: TE Bilişim