Niğde Üniversitesi’nde  “Süt Sığırcılığında Doğru Besleme” Konulu Program Gerçekleştirildi 


 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Niğde Üniversitesi Rektörlüğü, Alman Kooperatifleri Konfederasyonu, Niğde Ziraat Odası Başkanlığı, Niğde İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Niğde Hayvancılık Kooperatifleri Birliği, Niğde Süt Üreticileri Birliği’nin Ortaklaşa Düzenlediği  “Süt Sığırcılığında Doğru Besleme”  konulu program Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Amfi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Eğitim Ekip Lideri Prof. Dr. Selahattin Kumlu, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Görgülü, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kara ve Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Serbester’in konuşmacı olarak katıldığı programa, akademik personel, Niğde ili ve çevre il yetiştiricileri ve çok sayıda davetli katıldı.


Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu yaptı. Türkiye de tarımın, kırsal nüfusun fazlalığı, geleneksel üretim anlayışı, yarattığı istihdam olanakları ve ekonomiye katkısı gibi birçok nedenle stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Şekeroğlu; “ Özellikle sanayinin yeterince gelişmediği Niğde ili gibi bölgelerde tarımın önemi daha da artmaktadır. Tarımsal üretimden biri olan süt sığırcılığı hayvansal üretim içerisinde önemli bir paya sahiptir. Süt sığırlarında süt verimler üzerinde etkili olan çevresel faktörlerden biriside beslemedir. Bu nedenle besleme konusu ekonomik üretim ve kaliteli süt üretim açısından önemlidir” dedi.

Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu ; “2011 yılında kurulan Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi,  Niğde’de bulunan tarımsal kamu ve özel kuruluşlar, meslek kuruluşları ve çiftçi birliklerinin katılımıyla kurulan “Niğde Tarım Platformu” bünyesinde Niğde ilinin tarımsal sorunları ve çözüm yolları konusunda panel,  anket çalışması, çalıştay ve kongrelerde tartışılmış ve buradan birtakım önermeler sunmuştur. Bu konuda değişik yayınlar ve raporlar hazırlamıştır” diyerek konuşmasını sürdürdü. 

Niğde Üniversitesi  Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Serçe’de Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi hakkında bilgiler vererek, sunumlarını yaptı.


Programda Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilcisi İfakat Gürkan da bir konuşma yaptı. Niğde’de ve Niğde Üniversitesi’nde olmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Gürkan; “ Böyle güzel bir programda olduğum için hem ekibim hem de şahsım adına çok memnunum. Biz Alman Kooperatifleri Konfederasyonu olarak 2006 yılından bu yana Türkiye Tarımsal Amaçlı Kooperatif Örgütlerinin Desteklenmesi konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte proje yürütmekteyiz. Bu proje kapsamında 5 tane ilimiz var. Bunlar Erzurum, Aksaray, Kastamonu, Nevşehir ve Niğde. Bu bölgelerde eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermekteyiz. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığıyla da birlikte işbirliği içerisindeyiz” dedi.


İfakat Gürkan’ın konuşmalarının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nden Şükran Altun Dünya Aile Çiftliği Yılı Konulu sunumlarını yaptılar. 2014 yılının Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Aile Çiftliği Yılı” olarak ilan edildiğini belirten Altun, yapılacak etkinliklerin Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yürütülmesinin kararlaştırıldığını söyledi.


Altun; “ Böyle bir yıl ilan edilmesinin nedenini, açlık ve yoksulluğun azaltılmasında çevrenin, biyolojik çeşitliliğin ve doğal kaynakların korunmasında aile çiftçiliğinin vurgulanması gerektiği inancının olduğunu belirtebiliriz. Dünyanın dikkatinin çiftçi ailelerine küçük ölçekli çiftçiliğe çekilmesi özellikle küçük aile işletmelerinin kırsal kalkınmada etkin bir parçası olmasının sağlanması amaçlandı. Bu amaca ulaşılması içinde 2014 yılı içerisinde çeşitli etkinlikler yapılması öngörüldü” dedi.


Konuşmaların ardından Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Eğitim Ekip Lideri Prof. Dr. Selahattin Kumlu’nun başkanlığını yürüttüğü panele geçildi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Görgülü Süt Sığırlarının Beslenmesi, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kara Doğru Beslemenin Süt Sığırlarının Sağlığı Üzerine Etkisi ve Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Uğur Serbester ise Süt Kompozisyonu ve Besleme Yönetimi İlişkileri başlıklı konular hakkında bilgilendirme yaptı.


Merak edilen soruların cevaplandırılmasının ardından program plaket takdim töreniyle devam etti.
Prof. Dr. Selahattin Kumlu’ya, Prof. Dr. Murat Görgülü’ye, Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kara’ya, Yrd. Doç. Dr. Uğur Serbester’e ve Şükran Altun’a teşekkür plaketlerini Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu takdim etti.



Editör: TE Bilişim