Eğitim-Bir-Sen, Başbakan Erdoğan’ın öğretmenler hakkındaki açıklamalarına tepki gösterdi. Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru, yayımladığı basın açıklamasında “Öğretmenler yok sayılarak gelecek asla inşa edilemez” dedi.

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru, öğretmenlerin sınıfta fiili olarak bulunduğu saatlerin dışındaki mesleki çalışmalarını görmeyip, branşına göre sadece mecburi girmek zorunda oldukları haftalık 15-18-20 ders saati ile ölçmenin öğretmenlere yapılabilecek en büyük haksızlık olduğunu belirtti.

Şube Başkanı Özüdoğru, “1524 TL maaş alan öğretmenin isyanını anlamak yerine ‘Öğretmen maaşları memura haksızlık’ diyen Sayın Başbakan’ın “Bu camia benim en çok saygı duyduğum kesimdir” sözünün devamını uygun bitirmesini arzu ederdik. Tıpkı 24 Kasım 2010’da öğretmenlere yönelik, “Bizler, hükümetimizi kurarken ‘önce insan’ parolasıyla yola çıktık, ‘İnsanı yücelt ki devlet yücelsin’ dedik. İnsana yapılan her yatırım, insanın yetişmesine verilen her emek bizim nazarımızda kutsaldır. Bu anlayışla en fazla yatırımı eğitime yaptık, eğitimi her şeyin önünde tuttuk; eğitimcilerimize, öğretmenlerimize özel önem atfettik” sözlerinde olduğu gibi.” şeklinde konuştu.

AK Parti Hükümetinin eğitime yönelik yaptığı yatırımları görmemenin de haksızlık olacağına dikkat çeken Özüdoğru, “Ancak unutulmamalıdır ki, öğretmen derse maddi ve manevi yönden kafası rahat girmediği sürece, tüm bu fiziki ihtiyaçların sağlanması, ders materyallerinin sunulması, hükümetin arzu ettiği eğitimde kalitenin yakalanması hedefini boşa çıkaracaktır. FATİH Projesi’ne 8 milyar TL kaynak aktaran hükümetin, neredeyse kamuda en düşük ücreti alan öğretmen söz konusu olduğunda, ‘kaynağımız yok’, ‘Yunanistan’a döneriz’, ‘mali denge bozulur’, ‘bütçe sarsılır’ türü bahanelere sığınması, eğitime yapılan diğer yatırımları sonuca ulaştırmayacaktır.” dedi.

Eğitime fiziki yatırım yapan bir iktidarın öğretmenleri karşısına almaya çalışmasını anlamakta güçlük çektiklerini anlatan Özüdoğru, “Öğretmenler, karşıya alınmayı değil, anlaşılmayı beklemektedirler. Biz müsteşara, genel müdüre 772 TL, daire başkanına 709 TL verilen ek ödeme oranında ek ödeme istemedik. Emekli milletvekillerine, milletvekili şoförlerine, danışmanlarına ve ikinci danışmalarına verilen oranlarda zam yapılmasını da istemedik.” görüşünü dile getirdi. Bunları isteseler dahi haklı olduklarını belirten Başkan Özüdoğru, genel bütçeye mali yükünü de göz önünde bulundurarak 314 TL ek ödeme talebini toplu sözleşme masasına taşıdıklarını söyledi.

 

Ak Parti iktidarı döneminde diğer meslek grupları ile öğretmenler arasında oransal farkın öğretmen aleyhine açıldığına dikkat çeken Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru, öğretmen, hemşire, daire başkanı, diş tabibi ve mühendis gibi meslek gruplarına göre kendilerine ne kadar az zam verildiğini örneklerle anlattı.

Öğretmenlik derste bitmeyen bir meslektir”

Başbakan ve vatandaşların öğretmenlik mesleği konusunda bilgisiz olduğuna dikkat çeken Şube Başkanı Özüdoğru, şöyle devam etti: “Ebeveynlerin iki çocuğuyla uğraşmakta zorlandığı ve aciz kaldığı bir ortamda, her gün yüzlerce öğrenci ile kendi öz evladı gibi birebir ilgilenen, sorunlarını çözen ve hayata hazırlayan öğretmeni, öğrenciyle yüz yüze kaldığı süreler üzerinden değerlendirmek öğretmenlik mesleği hakkında eksik bilgi sahibi olmaktır. Günde birkaç mitingle yorgun düşen siyasilerin; gün boyu öğrencilere hitap eden, sorunları ile ilgilenen ve yorgun düşen öğretmeni anlamasını beklerdik. Öğrenci ile yüz yüze olmadığı zamanlarda yüzlerce öğrencinin binlerce sınav kâğıdını okumak, nöbet tutmak, velilerle irtibat içinde olmak, sınav sonuçlarını e-okula girmek, performans ödevlerini değerlendirmek, toplantılara katılmak, törenleri omuzlamak gibi yüzlerce görevi göz ardı etmek öğretmenlik mesleğine haksızlık yapmaktır.”

“Başbakan öğretmenlerin gönlünü almalıdır”

“Sayın Başbakan’ın öncelikle kendisini yetiştiren öğretmenleri hatırlayarak, empati kurmasını, öğretmenlerin gönlünü almasını ve ek ödeme mağduriyetlerini bir an önce gidermesini istiyoruz” diyen Özüdoğru sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün gelişmiş ülkeler öğretmenliği en kutsal meslek olarak görmektedir. Öğretmene değer veren ülkelerin hep kalkındığını fakat öğretmenine ve gelecek nesline önem vermeyen, geleceği emanet ettiğiniz öğretmenleri halkla ve diğer meslek mensupları ile karşı karşıya getiren açıklamalarınızı kınıyoruz.

Can emanet ediyorsunuz, gelecek emanet ediyorsunuz ama emanet ettiğiniz kişilere gereken değeri vermiyorsunuz. Köylerde, mezralarda, mahrumiyet bölgelerinde canla başla çalışan öğretmen camiasını rencide ediyorsunuz. Nedense yapılan bütün düzenlemeler öğretmen aleyhine oluyor. Böyle olduğu halde yaptığınız açıklamalar kamuoyunda sanki öğretmen en yüksek maaşı alıyor da tatmin olmuyor intibası uyandırıyor.

Gelin bir tam gününüzü okulda geçirin, gelin 6 saat üst üste derse girin. Sorunlarımızı ondan sonra konuşalım. Çok şeyin değiştiğini göreceksiniz. Maalesef öğretmenlik mesleğini 15 saatlik mesai ile tanımlamak şahsen bizleri tahkir etmiş yaralamıştır.

Keşke Fatih projeleri yerine Akşemsettin projeleri geliştirseydiniz de öğretmenlik mesleğinin iktidar döneminizde sürekli aldığı yaralardan duyulan acıları teskin ve tedavi edip sürekli rencide olmaktan kurtarabilseydiniz. Keşke hükümetinizin layık gördüğü zam oranı sıfır olsaydı da bu lafları edip öğretmenlerin itibarını yerden yere çalıp tamamen sıfırlamasaydınız. Öyle ya bakanınız öğretmenlere yeniden itibar kazandıracaklarını zikretmişlerdi sanırım bunun için önce itibarının tamamen dibe vurması gerekiyormuş.

Bu ülkenin öğretmenlerini böylesine değersizleştirmek, onların toplum önünde saygınlığını zedelemek, öğretmenleri toplumda çok kazanan, az çalışan meslek grubu olarak lanse etmek devlet adamı ciddiyetiyle bağdaşmamaktadır. Öğretmenlere uzaydan bakan anlayıştan vazgeçilmelidir. Siyasi erk, öğretmenler ile empati kurmalı, yaşadıkları sorunları ta yüreğinde hissetmeli, öğretmenleri değersiz ve paçavra gibi görme alışkanlığına son vermelidir. Başbakan bile olsa, hiç kimse 700 bin kişilik eğitim ordumuza hakaret edip, onların gururunu incitemez.”


Editör: TE Bilişim