Doğuş Grubu’nun Desteği ile Kurulan Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile Avrupa’nın Tarım Eğitimi konusunda önde gelen akademik kurumlarından olan Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi arasında iş birliğine yönelik mutabakat anlaşması imzalandı.

 

 

 

Doğuş Grubu’nun desteğiyle 2013-2014 eğitim öğretim yılında faaliyete geçen Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi (TBTF), Avrupa’nın tarım eğitimi konusunda önde gelen akademik kuruluşlarından Wageningen Üniversitesi ile iş birliği imkanlarına yönelik bir mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşma çerçevesinde; Avrupa’nın en eski ve başarılı tarım üniversitesi olan Wageningen Üniversitesi’nin Türkiye’deki tüm faaliyetleri için öncelikli iş ortağının Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk TBTF olacağı belirtildi.


 

Tarafların, Ağustos 2013’te tarım bilimleri ve eğitimi konusunda iş birliği amacıyla imzaladıkları anlaşma sonrasında, biri Niğde Üniversitesi’nde, diğeri ise Wageningen Üniversitesi’nde olmak üzere düzenlenen iki çalıştayın çıktıları mutabakatın içeriğini oluşturdu. Uygulanması düşünülen kapsamlı ve yapısal kurumlar arası iş birliği programının, öncelikle kurumsal kapasite geliştirmeye odaklanması, uzun dönemde ise ortak eğitim programları ve araştırma projelerine yönelmesi planlanmaktadır. Kurumsal iş birliği konusunda yönetim yapısını da belirleyen anlaşma gereğince, tarımsal eğitim ile araştırma iş birliğindeki öncelik, Türkiye’de gelişmekte olan tarım endüstrisi çerçevesinde bitkisel ve hayvansal üretime yönelik olacak. Çift ana dal, doktora ve değişim programlarının (Erasmus)  kurgulanması ile ortak araştırma projelerinin hazırlanması ve fon sağlanması konularında iletişim stratejilerinin belirlenmesi, anlaşma kapsamında öne çıkan konular arasında. İlgili alanlarda iş birliğini sağlamak amacıyla her iki üniversiteden akademisyenler ve yöneticilerin yer aldığı bir danışma kurulu oluşturulacak. Taleplerin uygulamaya geçmesi amacıyla çalışma ekiplerinin atanması ve anlaşmanın doğru şekilde uygulanması yönündeki denetimler, Danışma Kurulu tarafından yürütülecek.

 

Tarım alanında Türkiye’nin tek İngilizce eğitim veren kurumu olan Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk TBTF; temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan bölgenin kalkınmasına ve sürdürülebilir tarımsal üretim için nitelikli insan gücü yetiştirilmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Modern eğitim binası, son teknoloji cihazlarla donatılmış laboratuvarları ve seçkin akademisyen kadrosuyla, Türkiye’deki ziraat fakülteleri arasında öne çıkan Ayhan Şahenk TBTF’de, “Bitkisel Üretim ve Teknolojileri”, “Tarımsal Genetik Mühendisliği”, “Biyosistem Mühendisliği” ile “Hayvansal Üretim ve Teknolojileri” bölümleri bulunmaktadır. Wageningen Üniversitesi ise araştırma ve eğitim konularında sağlam uluslararası altyapısı, üst düzey akademik araştırma profili, uygulamalı ve ticaret odaklı araştırma yaklaşımı, dünyanın 100 farklı ülkesinden öğrenci portföyü ile alanında önde gelen üniversiteler arasında yer almaktadır. 

 

Editör: TE Bilişim