Aksaray Belediyesi şehrin içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümünü karşıladığı Mamasın Barajı’nda suyun tadı, kokusu ve mangan sorununa kısa ve uzun vadede çözüm üretmek için başlattığı çalışmaları sürdürürken, Çiftlik İlçesi içerisinden geçen ve Aksaray’a doğru akan Melendiz Çayı’nın da kirlilik değerleri hesaplanıyor.
 
 Burada ki amacın Mamasın Barajı’nın kirlikten uzak tutulması, Melendiz Çayı’nın korunması olarak belirtiliyor. Yapılan çalışmalar kapsamında su alma yapısını sabitlemek amacıyla kullanılmak üzere belediye tarafından yaptırılan 5 ton ağırlığındaki çelik platform Mamasın Barajı’nda suya indirildi. Uzun vadeli çalışmalarda yapılacak olan  Çevre ve Orman Bakanlığı ile Mamasın Barajı ve barajı besleyen Karasu ile Melendiz ırmaklarının korunması, kirlilik risklerinin azaltılması ve böylece barajın doğal şartlarda kendini yenilemesi amaçlanmaktadır.
 
Niğde ili Çiftlik ilçesi ve civarındaki köy ve kasabalardan başlayarak baraja kadar tüm yerleşim yerleri ve tarım arazileri inceleniyor. Bu alanda tarımsal, evsel, endüstriyel her türlü kirletici unsur tespit edildi. 2011 yılı içerisinde bu bölgelerde kirliliği önleme ve azaltmaya yönelik altyapı projeleri hazırlıkları başlayacak.
Kaynak: Yeni Yıldız Gazetesi

Editör: TE Bilişim