Araştırmacı Yazar Gürer ; Niğde Çiftlik İlçesinde tarih aydınlatılıyor” dedi.

Niğde Çiftlik İlçesinde 1966 yılında varlığı saptanan Tepecik Höyük’te 2000 yılında başlayan kazı çalışmalarında 8 bin yıllık tarih belirlendi.   Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer Kazı Bölgesini gezdi. İzlenimlerini yazdı.

 

Ömer Fethi Gürer  şöyle dedi-“ Çiftlik ilçesinde 300x170m boyutlarında olduğu belirlenen oval biçimli Höyük 100 metre uzunlukta bir terasa da sahip. Höyük 34.300 metre kara alan içersinde farklı dönemlere ait önemli bulguların açığa çıkmasına vesile oldu.  İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Öncesi Ana bilim dalı Öğretim Üyesi Çiftlik Kazısı Bilimsel Başkanı Doç. Dr. Erhan Bıçakcı hoca ile kazı alanında görüştüm. 2006 yılında kazının ilk belirginliğe başlayan bulgularından bu yana 6 yıl geçmişti. Ömer Fethi Gürer olarak yazdığım 835 sayfa Niğde ili tarihini anlattığım Niğde Kapadokya Başkenti kitabımda Doç. Erhan Bıçakcı ile kazı başlangızındaki söyleşimize yer vermiştim. Bu kere kazı alanında asistan öğrenciler ile önemli bir çalışan grubu vardı. Doç.Dr. Erhan Bıcakçı. Bu kazı alanı dışında çevrede yüzey araştırmalarında da bulunduğu için tarihi dokuyu yakından tanıyordu. Bölgenin tamamında tarihin önemli izlerinin yer aldığını söyledi. “dedi.

 Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer  izlenimlerini anlattı. Gürer  sözlerine  devamla kazı alanını anlatt” Çiftlik ilçesi eski adı Melendiz idi.  Höyük ilk başladığımızda  Dr Erhan Bıçakçıdan şu bilgileri dinlemiştim. yüzey toprağı altında bol küllü, yanıklı, yakın geçmişte taş almak için bozulmuş, ilk tabaka da sürtme taş aletleri,kasecikler, ve kırık çanak çömlek parçaları bulmuştu.Tümlenebilir çömlekler ile dağınık ve karışık durumda insan ve hayvan kemikleri de tesbit edilmişti.. Neolotik dönem ile benzer baskı düzltili ok uçları obsidiyen çekidrekleri, kazıyıcılar,sürtme taş, öğütme taş aletleri,bilye taşları,vurgu taşları,taş halkalar,ezgi taşları, kemik bızlar  incelemeye alınmıştı ve çalışmalar bugune değin kademe kademe inilerek devam etti Erhan Hoca kazı alanını gezdirmesi içinde bölge ile ilgili doktora tezi hazırlayan asistan Ozan Özbudak’ı beraberimize verdi. Ozan Özbudak işini seven ve bölgede açığa çıkan her kare ile heyecan duyan bir genç. Melendiz çevresinden başlayarak Kazı alanına değin özetle bölgeyi anlattı. Kazı alanında yapılan sondaj çalışmalarında sekiz katın varlığı saptanmıştı. Höyük oluşumunu anlattı. Beş kademe tarihi aydınlanmıştı. Bu bilimsel kazı ile Höyükte M.Ö 6300 yılına kadar yani 8300 yıl  biliniyordu. Bir yapının belirlenen odaları ve yapılış tarız açığa çıkmıştı. O bölgenin konumu hakkında da bilgi verdi. Kazı alanı ile önemli birtarih aydınlanması sağlandığını ve her geçen gün elde edilen bulgularla bu alanda yaşamın önemi ve özelliğinin saptandığını söyledi.

 Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kurucu Başkanı Ferit Aydoğan öğretmen ile birlikte gittiğimiz kazı alanı hakkında kapsamlı bir anlatı sunan Ozan Özbudak bu alanda kazının insanın bölgede ilk yerleşimi adına çok önemli bir çalışma olduğuna da vurgu yaptı.” Dedi. Yazar Ömer Fethi Gürer olarak Kazı ekibinde çalışan asistan öğrencilerle de tanışıp onlarında Niğde için bu önemli girişimdeki içtenliklerini görünce mutlu oldum. Doç Erhan Bıçakcı  işini iyi yapan bilen ve Melendiz tarihine ışık tutacak Höyük için önemliçaba ve çalışmalarını sürdüren bir değer olarak içten ilgi ile son durumu anlatmasından öte kazı alanı içinde resimlemize de olanak tanıdı ve iğne ile kuyu azar gibi hasas yürütülen çalışmanın fedakar emekçilerini de yaz sıcağında fotoğraflayıp Melendiz kazı bölgesinden ayrıldım. 










Editör: TE Bilişim