Vali Âlim Barut geçtiğimiz hafta sonu İl Özel lİdaresinin Çamardı İlçesi’nde inşa ettiği Eynelli Sulama Göleti, Mahmatlı Sulama Göleti ve Yeniköy Sulama Göleti’nde incelemelerde bulunarak, göletlerin teknik özellikleri hakkında yetkililerden bilgi aldı.


Çamardı İlçesi Sulama Göletleri gezisine Vali Âlim Barut’un yanı sıra Niğde Milletvekilleri İsmail Göksel ve Muharrem Selamoğlu, İl Genel Meclis Başkanı Nuri Ayduğan, İl  Özel İdare Genel Sekreteri Muhittin Şahin, AK Parti İl Başkanı Yaşar Ataç, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, İl Genel Meclis Üyeleri ve İl Özel İdare yetkilileri katıldı.


Gezi esnasında tarımsal sulamanın önemine vurgu yapan Vali Barut, tarımsal sulama yatırımlarının ülke ekonomisi, çiftçi için son derece önemli olduğuna değindi. Niğde İl Özel İdaresi’nin yaptığı gölet çalışmaları ile, üretenin yüzünü güldürdüğünü hatırlatan Barut, su olmazsa yaşamın da olmayacağını kaydetti.


İnşa edilen göletler hakkında Vali Burut’u bilgilendiren İl Özel İdare yetkilileri göletlerin teknik özellikleri hakkında şunları kaydettiler: “Eynelli Sulama Göleti’nin yapımına 2007 yılında başlanmış olup 2008 yılında gölet sulamaya açılmıştır. 28 metre kret yüksekliği olan göletimizin kret uzunluğu 260 metredir. 3.061.723 metreküp depolama hacmine sahip olan göletimizden 250 aile faydalanmaktadır. Eynelli Sulama Göletimizin 2009 yılı rakamlarıyla yaklaşık maliyeti KDV dahil 5.151.347 TL olarak hesaplanmış olup, göletimiz KDV dahil 2.189.016 TL sözleşme bedeli ile ihale edilmiştir.

 

Mahmatlı Sulama Göleti’nin yapımına 2006 yılında başlanmış olup 2007 yılında gölet sulamaya açılmıştır. 23 metre kret yüksekliği olan göletimizin kret uzunluğu 284 metredir. 697.773 metreküp depolama hacmine sahip olan göletimizden 174 aile faydalanmaktadır. Mahmatlı Sulama Göletimizin 2009 yılı rakamlarıyla yaklaşık maliyeti KDV dahil 3.055.820 TL olarak hesaplanmış olup, KDV dahil 2.142.660 TL sözleşme bedeli ile ihale edilmiştir.

 

Yeniköy Sulama Göleti’nin yapımına 1995 yılında başlanmış olup 2005 yılında gölet sulamaya açılmıştır. 33,50 metre kret yüksekliği olan göletimizin kret uzunluğu 340 metredir. 1.919.870 metreküp depolama hacmine sahip göletimizden 150 aile faydalanmaktadır. Yeniköy Sulama Göletimizin yaklaşık maliyeti 2009 yılı rakamlarıyla KDV dahil 6.831.123 TL olarak hesaplanmış olup, KDV dahil 5.564.633 TL sözleşme bedeli ile ihale edilmiştir.”


Vali Âlim Barut göletler hakkında aldığı teknik bilginin ardından yaptığı açıklamasında şunları kaydetti: “Tarımsal sulama ülke ekonomisi için önemlidir. Köydeki çiftçimiz için ise bir kat daha fazla önemlidir. Çiftçi ekecek, ektiğini sulayacak, hasat mevsimi ürününü alacak. Sulama yapamazsa verim alamaz. Verim alamazsa ekonomik durumu kötüleşir. Bir sonraki yıl tohumluğunu almakta zorlanır.

 

Biz çiftçimize, üretenimize destek olmak için sulama diyoruz. Bugün, geçtiğimiz yıllarda Özel İdare eliyle yaptırılan göletlerimizi geziyoruz. Göletlerin son durumlarını inceliyoruz. Bu yıl sulama sıkıntısı yaşayan bazı köylerimizin gölet sıkıntılarını çözmek için hummalı bir çalışmaya gireceğiz. Bunlardan birisi de Hüsniye Köyü Göleti olacak. Göleti bu yıl bitirmeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra elimizde hazır dokuz adet gölet projemiz var. Kaynak buldukça bu projelerimizi de hayata geçireceğiz.

 

Yeni açılan göletlerle mevcut sahaların sulama sorunu ortadan kalkarken yeni alanlar da sulama imkânına kavuşmaktadır. Bizim tek isteğimiz, tek düşüncemiz var köylü vatandaşlarımızın köyünde, refah seviyesi yüksek olarak yaşamasıdır. Bunun için de ne gerekiyorsa yapılmaktadır bundan sonra da yapılacaktır” dedi.


Bor İlçesi Kılavuz Köyü’ne de gezi esnasında uğrayan heyet, Kılavuz Köyü Muhtarlığı’nın gölet talebini de yerinde ele aldı ve gölet yapılması planlanan saha üzerinde incelemelerde bulundu. Vali Âlim Barut, Kılavuz Köyü’nde yaptığı açıklamasında “Gölet talebiniz değerlendirilecek. Göletin yerine bakacağız. Zeminini inceleyeceğiz. Su tutma sorunu yoksa bütçe imkanları dahilinde köyünüze gölet yapılmasını planlamaya alacağız.” dedi.

Editör: TE Bilişim