Bor Ziraat Odasının girişimi ile Bor Protokolu Borlu Çiftçilerin sorunlarını dinledi. Toplantı sırasında Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat yine çok konuşulacak bir konuşma yaptı.

 
Erat, “Dışarıdan gelenlere topraklarımızı satmayalım illede satılacaksa bu işlerle uğraşan tanıdık vatandaşlarımıza satalım” dedi.
 
 
Bor İlçe  Kaymakamı Muammer Balcı başkanlığında, Belediye başkanı Sıtkı Erat, İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Nazmi Kayalı, Ziraat Odası Başkanı Nurettin Eriç çiftçiler ile Bor Ziraat Odası meclis salonunda bir toplantı gerçekleştirdi.


Toplantıda çiftçilerimizin sorunları ve istekleri dinlendi. Bu sorunlar ve istekler doğrultusunda üzerlerine ne düşerse yapmaya hazır olduklarını belirten Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat '' Yapabileceğimiz konuları kendilerine anlattık. Özellikle üzerine basa basa söylediğim bir konu vardı ve toplantıda vurguladığım bu konu karşısında çiftçilerimizin buna vermiş oldukları hassasiyet beni çok mutlu etti. Şimdi toplantıda söylediğim konuyu buradan bir kez daha üzerine basa basa söylüyorum. Dışarıdan gelenlere tarım topraklarımızı satmayalım. Eğer oradaki topraklar satılacaksa İlçemizde bu işlerle uğraşan ve tanıdık vatandaşlarımıza satalım''. dedi
 

 
Daha önce Akkaya Barajı konusunda Başkan Erat’ın ilginç bir konuşma videosunu yayınlamış ve “ Borlu Ölmüş” (TIKLAYIN) başlıklı bir yazı yazmıştım, o yazı ve video ardından çok olumlu tepkiler aldım.  Akkaya ile ilgili bir çok çevreden açıklamalar geldi, Akkaya Barajı artık gündeme  daha çok girdi. Meğer Borlu Ölmemiş!...
 
Ama Ayakta uyuyor.

 
 
BOR TOPRAKLARI DEĞERLENİYOR

Son zamanda İlçe merkezi, köy ve kasabalarımızdan özellikle Çukurova’dan gelen çiftçiler çok ucuza tarım arazisi satın almaya başladılar. Çukurova’da tarım alanlarının daralması, toprak fiyatlarının çok yüksek olması ilçemizi daha cazip hale getirdi.

 
Çukurkuyu, Kızılca,  Zengen, Bahçeli ve Kemerhisar merkez ve  köyleri  civarlarında binlerce dönüm arazi dışarıdan gelen çiftçilere satıldı.

 
CINGILLIOĞLU’NDAN 50 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Geçtiğimiz haftalarda Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarı Vahap Munyar köşe yazısında  iş kadını Sema Cıngıllıoğlu ile yaptığı görüşmeyi anlatırken. Bor ve Ulukışla ilçesi arasındaki bölgeden 26 bin 200 dekarlık alanı organik tarım yapmak üzere 29 yıllığına kiralandığını yazdı. Munyar, Cıngıllıoğlu’nun çöl gibi tabir ettiği bu toprakları tarım arazisine dönüştürüp süt hayvancılığı yatırımı yapacaklarını ve bu yatırımın 50 milyon doları bulabileceğinden bahsetti. İlçemizde Cıngıllıoğlulları’na ait çiftlik halen Bor-Kızılca  yolunda mevcut.

 
ULUKIŞLA’DA ÇOK SERT TOPRAK TARTIŞMALARI OLUYOR
 
İlçemizde henüz bu konu açıktan konuşulmadı. Ama Ulukışla'da durum çok farklı.
 
Ulukışla İlçesi’ne bağlı bir çok kasaba ve köyde dışarıdan gelenlere hatta hemşerileri olmayan yazlıkçılara bırakın tarım arazisini, yazlık ev bile satmaz oldular. Geçen yıl arsa için Belediyelerin ve Milli Emlak’ın  açtığı ihalelerin iptali için  150-200 kişi Ulukışla Kaymakamlığı ve Ulukışla Belediyesi  önünde pankartlarla  protesto gösterisi yaptı, alan firmaların işyerleri basıldı ve ihalenin iptalini sağladılar. Emirler köyü, Kılan Kasabası muhtar ve köy halkı toprak ve ev satmama kararı aldılar ve bu kararlara uymayan  hemşirelerine karşı hayli sert yaptırım uyguluyorlar. Daha da ileri gidilip bu olayı Ulukışla kasaba ve köylerinde “Yazlıkçıya Arsa  Yok” kampanyasına dönüştürdüler.

 
Niğde Kasabaları ve Köylerinde durum farklı değil. Tarsus, Mersin, Adana çifçileri tarım arazisi satın almaya devam ediyorlar. Bu işin boyutu için meraklısına yol gösterelim sertifikalı fidan üreticisi firmalardan ya da Ziraat Bankasından kimler nereler için bu konuda kredi kullanmış öğrenilebilir.

 
İşin bir başka boyutu da,  (aslında ayrı yazı gerektirir) Biz meyveciliği İtalyanlardan öğrendik. Kavun üretmeyi Adanalı çiftçilerden öğreniyoruz.

 
Bir eksiklik var…

 
Benim de katkımın olduğu bir soru dizisi ile  birkaç yıl önce Niğde Valisi Alim Barut ile    bir gazeteci arkadaşımız makamında röportaj için ziyaret etmiş ve o sorulardan biri şu idi.

 
 “ İl – İlçe  Tarım İl Müdürlüğü personeli neden sahada değil…”

 
Vali Barut’un cevabı  hayli ilginçti ‘’Liberal ekonomik yapılarda devlet her konuya müdahale etmez. Vatandaş hangi konuyla ilgili yardım alacaksa o konunun uzmanına gider bedelini öder ve yardımı alır’’.

 Asıl yorum sizin…