Akkaya Barajında uzun yıllardır artarak devam eden çevre kirliliği yaşanıyordu. Akkaya çevre kirliliği karşısında onlarca yayın yapmıştık ve hala yapıyoruz.  Bor İlçesinde 2000 hektar alanı sulayan Akkaya Barajı çevre kirliliği konusunda yetkili bir ağızdan detaylı bir açıklama yapılmamıştı.

Haber: Selim GÖKEL

Video: Yasin YURTMEN 

Taa ki, Bor İlçesinde yapılan değerlendirme toplantısına kadar. Toplantıda konu Akkaya Barajına geldi. Vali Necmeddin Kılıç, Akkaya Barajı konusunda en son bilgiyi paylaştı.

 

NİHAYET AKKAYA KONUSUNDA RESMİ VE NET BİR AÇIKLAMA DUYDUK

 

Borluların sabırla beklediği Akkaya konusunda Niğde Valisi  Necmettin Kılıç şöyle dedi.  “Akkaya barajında yaklaşık 30 yıldır yaşanan bir kirlilik var. Bu kirliliğe bağlı olarak da kötü bir koku var. Bu koku zaman zaman hayatı çekilmez hale getiriyor. Bunun sebebi de sadece Niğde Belediyesi değil, çeşitli beldelerin, Niğde Organize Sanayinin, Niğde Üniversitesi’nin atık suları baraja akıyor, bırakılıyor. Organize Sanayi ve Üniversite kendi tedbirini alarak arıtmalarını yaptılar. Niğde Belediyesi’nin şehre verdiği su 400 litre/sn’dir. Verdiği suya göre bir arıtma planlanmış. Ancak ilginçtir şehirden çıkan su 750 litre/sn. Şehre verdiğiniz su belli, 120 bin nüfuslu bir ilin tüketeceği su da belli. 400 litre/sn. Buna uygun 450-500 lük bir arıtma tesisi yapılmış. Şehre 400 litre/sn su giriyor ama şehirden 750-800 litre/sn. su çıkıyor. Bu aradaki fark neden kaynaklanıyor,  birincisi yağmur suları, ikincisi ise Niğde’de yer altı sularının çok yüksekte olması.  Kanalizasyon sistemine deşarj edilen suyun en az yarısı şehrin atık suyu değil,  yer altı veya yağmur suyu olduğunu gördük. Gördük ki belediyenin arıtma tesisi tamamına yetmiyor” şeklinde tespitlerde bulunan Vali Kılıç konuşmasına şöyle devam etti.

 

MUHTEŞEM YENİ BİR ARITMA YAPILACAK 

Geldiğimiz nokta şu, Orman Bakanımızın talimatları ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Akkaya Barajının koruyacak muhteşem bir arıtma yapacak. Şuan Devlet Su İşleri atık sulardan günlük numune alıyor. Şubat ayına kadar atık numunesi alınacak. Numuneyi ölçerek hangi çeşit, hangi özellikli arıtma tesisi yapılacağına karar verilecek. Şubat ayında yatırım programına girecek ve Devlet Su İşleri proje ihale edecek. Proje ihalesinin tamamlanması ve projesinin teslim alınmasından sonra da yapım ihalesi yapılacak. Yapım ihalesinden sonra yeni arıtma geldikten, yapıldıktan sonra da Akkaya Barajındaki koku, kirlilik sorunu, onlarca yıldır devam eden kirlilik sorunu inşallah çözülmüş, Bor İlçemize, Niğde Üniversitemize, İlimize flamingoların yaşadığı bir tabiat harikası baraj hediye edilmiş olacaktır” dedi.

 

ALTERNATİFLER VARDI AMA AKKAYA’NIN YAŞAMASI GEREKİYOR

 

Akkaya konusunda açıklamasına devam eden Kılıç; Şimdi önümüzdeki birkaç alternatif vardı. Alternatiflerden birisi atıkların toplanarak Emen Ovasında uzaklara götürülüp orada arıtılması idi. Fakat ben bu görüşe karşı çıktım. Çünkü Akkaya Barajına saniye de deşarj olan atık su 800 litre/sn. bir dere demektir. Biz bu suyu Akkaya’dan alsaydık, oranın ölme ihtimali vardı. Halbuki Akkaya’nın yaşaması gerekiyor. O suyu deşarj etmemiz lazım. Kaldı ki Akkaya Barajı birde Bor’da suladığı tarımsal araziler var. Ayrıca Üniversitemize vereceği bir güzellik var. Niğde Üniversitesi kuş cenneti bir göle bakan, sahili olan seçkin üniversitelerden birisi olur” şeklinde konuştu.

 

TOP DEVLET SU İŞLERİNDE 

Vali Kılıç Akkaya Barajı konusundaki süreçleri anlatırken; "Neticede,  Niğde Belediye Meclisi  borçlanma kararı aldı. DSİ’ye 30 yıl vade ile borçlanacak, Fertek de Koyunlu’dan dolayı Özel İdare borçlanma kararı aldık gönderdik.  Top, Devlet Su İşlerinde, DSİ kendi iş programına göre inşallah onlarca yıldır süren bu sorunun önümüzdeki sürecin tamamlanması ile çözüleceğini düşünüyoruz. Tabi insanız, biran önce bitsin istiyoruz. Bunda da çok haklıyız. Ancak biran önce der de olması gereken süreçlerden birisini atlarsak, bir an evvel olsun derken başarısız bir sonuca da girebiliriz. Dolayısı ile bu süreçleri yaşamamız lazım. İş takvime uygun olarak yürümektedir. Bu sorun çok uzak olmayan bir süreçte çözülecektir. Niğdemizin de  gündeminden çıkacaktır” dedi.  

 

 

Editör: TE Bilişim