Geçtiğimiz Cumartesi günü Kemerhisar’da düzenlenen 1. Tyana Kent Konseyi paneli ile yeni bir süreç başladı. Yeni bir dönemin müjdesi verildi.

Haber / Foto: Gökhan ÖZBEK

 

Pratikten örgütlenen ve kuruluşu 2010 yılına dayanan Tyana Kadın Meclisi ile başlayan yeni yapılanma dönemi Cumartesi günü Kemerhisar Belediyesi Düğün Salonu’nda yapılan 1. Tyana Kent Konseyi Paneli ile yeni bir sürece girildi.

Saat 13:00’da başlayan panele, Abdulkadir İbin başkanlık ederken, Hasan Hüseyin Kum, Ali Kaf ve Selçuk Kılınç sunumlarıyla zenginlik kattılar.

Kirazcı; “Kemerhisar’a Güveniyoruz”

Panelin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı, yılların birikimi olan ve alanında tek olacak Tyana Kent Konseyi’nde sona yaklaşıldığını ifade ederek; “Bizler 5 yıl önce bu yapılanmayı oluşturmaya başladığımızda tek güvendiğimiz güç Kemerhisar’dı! Kemerhisar yaparsa en iyisini yapar sloganıyla yeni bir örgütlenme yarattık. Vefakar kadınlarımız, onurlu gençlerimiz, çalışkan çocuklarımız bu süreç içerisine kendi meclislerini oluşturdular. Yerel seçimlerden sonra ise elde edilen başarı ile çalışmalarına büyük bir ivme katarak, gece demeden, gündüz demeden çalıştılar. Kadın meclisimiz kendisine ait Niğde’nin ilk ve tek girişimci kadın kooperatifini kurdular. Bugün 25’i aşkın kadınımıza aş, iş ve umut kapısı oldular. Gençliğimiz, Kemerhisar’ın çehresini, ufkunu değiştirdi! Yaptıkları ile ileri de neler yapacaklarını gösterdiler. En çok gururlandığımız yapılanma ise çocuklarımız oldu. Elini taşın altına sokan yaşları 9-14 arası değişen, pırıl pırıl evlatlarımız geleceğe güven verdiler. Umutluyuz böylesine bir Kemerhisarla birçok şeyi başaracağımızı biliyoruz!” dedi.

Yeni Bir Yapılanma Geliyor…

Başkan Kirazcı’nın konuşması sunumlarla desteklenirken, Mayıs ayı sonu ile alanında tek ve örgütlenmesi ile klasik kent konseylerinden farklı olacak “Tyana Kent Enstitüsü” adını verdikleri yeni yapılanmaya geçeceklerini vurgulayarak “Mevcut Kent Konseyi yapılanmaları, siyasi iradelerin insiyatifinde gelişen ve halkı üretimden uzaklaştıran birer bürokratik kurum haline gelmeye başladı. Bizse siyasetin dışında, halkı kenti için proje üretmeye ve uygulamaya çağıran bir yapılanmaya gidiyoruz. Bizim üzerimizde bir güç ve çözüm merkezi olacak bir yapılanma! Üstelik bu bizim keşfettiğimiz bir şey de değil! İki bin yıl önce onurlu Tyana Halkı’nın adına binler meclisi dediği “Tyana Enstitüsü” ile.

 Yasal dayanaklarla desteklenecek bu yapılanma Kemerhisar’ı ev hanımından, öğretmenine, STK’lardan imamlara, bir çok alanda temsil edecek gerçek bir örgütlenme olacak! Yıllardır edindiğimiz tecrübe çok yakın bir süreçte somutlaşacak” dedi.

İbin; “Kemerhisar Bizi Yanıltmadı…”

Birinci Tyana Kent Konseyi Paneli’ni Abdulkadir İbin’in sunumuyla başlarken, salonun dolması üzerine “Kemerhisar bizi yanıltmadı” diyerek mutluluğu paylaştı.

Panelistleri tanıtan İbin, kent konseylerinin artık bir zorunluluk olduğunu ifade ederek; “Kemerhisar kent konseylerini oluşturacak güce sahiptir. Bu noktada Niğde’ye örnek olmaya devam edecektir” dedi.

Ali Kaf; “Siyasetin Dışında Bir Yapılanma Şart!”

Panelistlerden Ali Kaf ise mevcut kent konseylerinin hukuki yapısını aktardığı sunumunda; “Kent Konseyleri halkın örgütlenmesidir. Siyasetin dışında, kentin geleceğinin belediye başkanları ve meclis üyelerin inisiyatifine bırakılmayan bir yapılanmadır. Örgütlenmesi ile kentin sorunlarına çözüm üreten, geleceğin lider adaylarının yetiştiği bir kurumdur!” diyerek Kemerhisar’da kurulacak kent konseyinin siyasetin dışında, kentin sorunlarına çözüm üretecek bir örgütlenme olması gerektiğini ifade etti.

Hasan Hüseyin Kum; “Mahalle Örgütlenmesi Vazgeçilmezdir…”

Ali Kaf’tan sonra sunumunu yapan Hasan Hüseyin Kum, sağlıklı ve örnek bir kent konseyi için mahalle örgütlenmesinin önemine dikkat çekerek, tarihsel örneklerle sunumunu zenginleştirdi.

Kum; “Mahalle birimleri kurularak, kentin sorunlarını çözülmesi noktasında ilk tespit yeridir. Bu eksende mahalle örgütlenmesi, kentin yönetilmesi noktasında vazgeçilmezdir. Bu yüzden mahallelerde örgütlenmeye büyük önem verilmesi gerekmektedir” diyerek, Kemerhisarlıları oluşturulacak Tyana Kent Konseyi’ne katkı vermeye çağırdı.

Kılınç; “Geleceğimiz İçin Kent Konseyi…”

Türkiye’de kurulan kent konseylerinin halkın yönetimde söz sahibi olmasında büyük bir yol kat ettiğini ifade eden panelist Selçuk Kılınç, geleceğin umutlu ve mutlu kentlerin yaratılmasında kent konseyi örgütlenmesinin önemine vurgu yaparak, muhtelif kent konseyi örnekleri vererek, neler yapılabileceği noktasında, değişik fikirler verdi.

Panelin sona ermesinden sonra Kemerhisar Belediye Başkanı Beytullah Kirazcı, panelistlere ve Kemerhisarlılara teşekkür ederek, bu tür faaliyetlerin büyük bir ivme ile devam edeceğini söyleyerek paneli sonlandırdı.

  

Editör: TE Bilişim