Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, beraberindeki heyetle birlikte Bakanlığına bağlı Niğde’nin yatırımları ve faaliyetleriyle ilgili Koordinasyon Toplantısına katıldı. 

Haber-Yorum: Selim GÖKEL
Video: Enes Can ÖZMEN


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, beraberindeki heyetle birlikte Bakanlığına bağlı Niğde’nin yatırımları ve faaliyetleriyle ilgili Koordinasyon Toplantısına katıldı.  
Niğde’ye gelişinde ilk olarak Vali Necmeddin Kılıç’ı makamında ziyaret eden Müsteşar Prof. Dr. Lütfi Akça daha sonra Grand Otelde , düzenlenen toplantıya katıldı.

Vali Necmeddin Kılıç ile birlikte Koordinasyon Toplantısına  Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ve Başkan Yardımcısı Rıfat Özkan, Orman Genel Müdür Yardımcısı Halil Coşkun, Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu, Doğa Koruma Milli Parklar  Genel Müdür Yrd. Nurettin Taş, DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, Kayseri Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara, Meteoroloji Bölge Müdür Yrd. Zekeriya Taştan, Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürü Etem Boz Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları ile Sanayi Temsilcileri katıldı.

Vali Necmeddin Kılıç açılış konuşmasında; Ülkemizi Dünyanın en seçkin ülkeleri arasına katmayı önemli bir görev bilmiş ve bu uğurda gece gündüz demeden gayret etmiş bir ekip olarak başarının anahtarlarından birisi de yönetişim ilkesine sıkı sıkıya sarılmamız olmuştur. İlimiz esas unsurlar itibarıyla bir tarım ilidir. Su ve sulama faaliyetleri ilimiz için hayati önem taşımaktadır.  Sulama faaliyetleri DSİ tarafından yapılan KOP tarafından desteklenen gayretlerle su, buluştuğu toprakla beraber köylüyü zengin etmiştir. Verimsiz hazine arazilerinin ve meraların badem ekilerek halkımızın istifadesine sunulması da ilimizdeki fakirliği yok etmede özel bir anlam taşımaktadır. 5 dönümlük bir badem arazisinin yıllık geliri 20 bin TL’dir. Geçen sene Orman İşletme Müdürlüğümüz 560 hektar alanı bademle buluşturmuş, yakın gelecekte bin hektarlık bir alanın 5’er dönüm olarak köylümüze dağıtılması gerçekleşecektir. Bin hektarlık alanı 5’e böldüğümüz zaman 2 bin aileye bademlik verme şansımız doğacak yani ailelere yıllık 20 bin TL ve üzeri gelir kapısı aralanacaktır dedi.

Niğde'de yıllardır çözülemeyen, Bor ve Niğde'nin sağlığını tehdit eden, Bazı Niğde Üniversitesi  öğrencilerinin yerleşke alanındaki koku yüzünden okumaktan vazgeçtiği  Niğde'nin en büyük sorunu hakkında yetkili ağız olarak  Orman ve Su İşleri Müsteşarı Prof.Dr. Lütfi Akça'dan yüreklere su serpecek bir açıklama beklendi, ancak basına açık bölümde Akkaya'dan hiç söz edilmedi. 

Müsteşar Akça,  bakanlığının faaliyet raporunu okudu!...  Dağları taşları kel, ağaçsız, ormansız, sahipsiz Niğde'ye planlaması yapılıp yapımına devam edilen  göletlerin üzerine bir kaç taşkın koruması için ağaçlandırma serpti hepsi bu... 

Toplantı başlamasından yaklaşık 40 dakika sonra basın dışarı çıkartıldı... Ondan sonra ne oldu, ne konuşuldu... Akkaya cevre sorunu... Niğde'nin, Bor'un, Üniversitenin en büyük sorunu konuşuldu mu? Bilmiyoruz... Bu konuda bir açıklama yapılacaktır diye de düşünüyoruz...

Valilik basın bülteninde Sayın Müsteşar'ın Niğde ile ilgili değindiği konular aşağıda.... konuşma videosu da yukarıda....


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça,’da yaptığı konuşmada; Niğde’de Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 2003-2014 yılları arasında toplam 170 milyon TL değerinde yatırım gerçekleştirdiğini belirterek  “ Niğde’de içme suyu, sulama, taşkın koruma tesisleri  ormancılık ve tabiatı koruma tesisleri gibi  tesisler hayata geçirildi. Niğde’ye 65 m/sn miktarında arsenikten temizlenmiş içme suyunu 2011 yılında kazandırdık. Bu dönemde 20 bin 770 dekar araziyi sulamaya açtık. 14 mahalle 3 tesis ve 2 bin dekar araziyi taşkınlardan koruyacak 15 adet taşkın koruma tesisimizi de gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra 1 adet 100 Megabayt gücünde hidroelektrik tesisimiz bulunmaktadır.  İşletmede olan ve inşaatları devam eden sulama tesislerimiz var. Toplamda 18 gölet ve sulama tesisleriyle 46 bin 520 dekar arazi daha suya kavuşacak. Niğde İlinin sulanabilir arazisinin tamamına yakın bir kısmı suya kavuşmuş olacak. Niğde sulama açısından oldukça şanslı bir il 114 bin hektar sulanabilir arazisinin 109 bin hektar kadarı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Köy Hizmetleri ve diğer imkânlarla yapılan tesisler aracılığıyla sulanabilir durumda” dedi.

Sonrasında Bölge Müdürlerinin yaptığı sunumlarla toplantı sona erdi.

Editör: TE Bilişim