Başkent Niğde Günleri kapsamında gerçekleşen etkinliklerle Niğde tanıtımı devam ediyor. 3. Güne girdiğimiz bu gün Ankaralıların ilgisi AKM’nin açılmasının ardından ziyaretçi akını başladı.

Fatma TAN - Ankara'dan Bildiriyor / Borhaber.net Özel


600 bin yıllık tarihi, geçmişten günümüze uzanan kültürel birikimi, sanayisi, doğası ve insanıyla ülkemizin sessiz ve yalnız kalmış olan şehri olan Niğde dün Yazarlar ve Sanatçılar Birliği (Yazsanbir) üyelerinin katıldığı şiir dinletisinde Niğde’ye yazılmış şiirler dışında farklı şiirlerde okundu. Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı’nın okuduğu şiir büyük alkış aldı.

 

Niğde Üniversitesi Folklor ekibinin “Naciye” oyunu büyük ilgi görürken akşam saatlerinde başlayan konsere yağmura rağmen ilgi güzeldi.

 

Tanıtım günlerinde AKM’deki stantlarla ilgili izlenimlerimizde şöyle oldu.

Niğde Dernekler Federasyonu Standında Niğde’yi tanıtan bir video tanıtımı gün boyu meraklı konukların ilgisini çekerken, Bor İlçesi’ne ait stantta yer alan özellikle eşek semerleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Özellikle çocukların merakla dokundukları semerlere yaşlılarda ilgi gösteriyor. “Çocukluğumuzda bizde eşeklerimize bu semerleri giydirir üzerinde giderdik” diyen Niğdelilere raslamak mümkün. Bor derilerine olan ilgide oldukça güzel özellikle deri halıların hem halı hem de duvar aksesuarı olarak kullanılabileceğini görenler şaşkınlık ve meraklarını gizleyemiyorlar. Bor Karma Organize Sanayi Bölgesine yatırımcıları çekmek için yapılan tanıtımın yanı sıra görüşmeleri devam eden Çin yatırımı da gündemde tutuluyor.

 

Altunhisar Belediyesi standında gün boyu Altunhisar yerel sanatçılarının, Altunhisar tarihinin ve ürünlerinin tanıtıldığı bir sine vizyon gösterisi mevcut.  Belediye Başkanının ziyaretçilerle tek tek ilgilenmesi ve ilçeyi tanıtmak amacı ile bilgi vermesi dikkatimizi çekiyor. Konuklara Altunhisar’da bu mevsimde hala üretilen çilek ikramı başka bir güzellik olarak karşımıza çıkıyor. Çilekten tadan ziyaretçiler hem tadına hem de kokusuna hayran kalıyor. Stantta eskiden kalma gramofon, telefon, ütü, radyo ve fotoğraf makinaları gibi antika eşyalar dikkat çeken diğer hususlardan.

 

Yok olmaya yüz tutmuş çan yapımı, bıçakçılık, çömlek yapımı gibi eski sanatlara da ilgi oldukça güzeldi. Dikkatimizi çeken diğer bir husus ise ziyaretçilerin özellikle aktar ve organik ürün satan firmaların stantlarına ilgi göstermeleri. Ülkemizde organik ürünlerin pazarlanması gün geçtikçe önem kazanırken Niğde firmalarının bizde organik üründe varız demeleri ümit verici.

 

Çamardı standına uğrayanlar tatlı ve dondurmayı tatmadan geçmiyor. Organik elma, bal, eyvaz ve salatalığa olan ilgide oldukça güzel. Stantta Çamardı Kaymakamı ve Belediye Başkanı misafirlerini ağırlayarak kendilerine sorulan soruları ve Çamardı’yı anlatmak adına birlik beraberlik sergiliyorlar. Demirkazık ve doğa güzelliklerinin anlatıldığı video gösterisi, broşür ve kataloglar gelen konuklara dağıtılarak Çamardı tanıtımına katkı sağlanıyor.

Niğde Tarım İl Müdürlüğü’nün  standında İl müdürü ve görevliler Niğde’nin tarımsal değerlerini anlatarak konuklara yardımcı oluyorlar. Hemen yan taraflarında bulunan Organik elma, lahana ve patatese ilgi oldukça büyük.

Birko ve Ömürpen, Aykacan, Niğde Gazozları, Lokman Sena Sultan Bitkisel Ürünleri, Bakkalbaşıoğlu, Çakmaklar Gıda, Zafer Dershaneleri, Gümüştaş Madencilik gibi büyük sanayi kuruluşlarını da tanıtımda görmek bizleri mutlu ediyor. Ömürpen firması sadece Pimapen ürünlerini tanıtmakla kalmıyor. Türkiye Voleybol 2. Ligi B Gurubunda mücadele veren Ömürpen Şekerspor takımı ve sporcuları ile de Niğde günlerine ayrı bir güzellik katıyor.

Geçtiğimiz günlerde Gazi Antep’te yapılan fuarda 178 firma içinde ilk üçe giren Birko Halıları yeni koleksiyonları ile büyük ilgi görüyor.

Niğde Ticaret ve Sanayi Odası da tanıtım günlerinde yok olmaya yüz tutmuş olan sanatları stantına taşıyarak, çan, çömlek ve bıçakçılık sanatına olan ilgiyi arttırıyor.

Niğde Organize Sanayi Bölgesi stanttın da Organize Sanayi bölgesinde bulunan firmalara ait katalog ve broşürlerle  firmaların tanıtımı yapılarak yatırım yapmak isteyen iş adamlarını Niğde’ye yatırım yapmaları konusunda bilgilendirilme yapılıyor.

Çiftlik İlçesi de tanıtım günlerinde patates tatlısı, patates ve belediyelerinin hazırladıkları afiş katalog ve kitaplarla bölgelerine ait tanıtım yapıyor.

Ulukışla İlçesi standında dikkatimizi çeken ilk şey Çiftehan kaplıcalarının bir maketi oluyor ve kaplıcalar tanıtılıyor. Ulukışla’da yetişen ürünlerinde sergilendiği standa ilgi oldukça büyük.

Niğde Üniversitesi standında da gerek akademik anlamda gerekse üniversite- vatandaş işbirliği ile yapılması gerekenlerin konuşulduğu, Niğde üniversitesinin tanıtıldığı bir alan var. Ayrıca Üniversitenin dericilik bölümünde ayrı bir stant ile dericilik ve deri işleme sanatı üzerine ziyaretçileri bilgilendirme yapılıyor. Niğde üniversitesi kültürel ve sanatsal anlamda da Niğdeyi temsil ediyor. Gerek folklor ekibi gerekse resim ve heykel sergisi ile konuklara sanatsal bir ziyafet sunuyor.

Kemerhisar ve Bahçeli Belediyeleri ortak bir stant ile kendi tarihlerini ve kültürlerini ziyaretçilere aktarıyor.


TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklı bu gün öğleyin Bor Ticaret Odasının özel davetlisi olarak Niğde Günlerini ziyaret edecek. Bor Yöresel Yemeklerinden ünlü Bor Söğürmesi ikram edilecek. 

Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı'dan İlginç Oyun... Bizi Takip Edin...


AÇILIŞ GÜNÜNDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

 Foto galeriye git





Editör: TE Bilişim