Niğde'de 1 asırdır el yapımı bıçak üreten ve 4’üncü kuşak olan Mehmet Ircı Babasının dedesinden kalma mesleği yaşatmaya çalışıyor.

Babasından öğrendiği mesleği yaşatmaya çalışan 23 yaşındaki Mehmet Ircı; “ Bu mesleği babamdan öğrendim ve bu meslekte 4’üncü kuşağım. Bu mesleği babamın dedesi 1920 yılından itibaren bana kadar ulaşan silsile usulüyle devam eden bir meslek. Babam, dedem ve dedemin babası ve en son olarak ben olmak üzere 4 kuşaktır bu mesleği yapıyoruz. Bıçaklarımızın üzerinde yazan Mehmet Ircı yaklaşık 1957 yılında patenti alınarak markalaşmıştır. Babam tarafından 1957 yılında Mehmet Ircı ismiyle patentlenmiş bir bıçak. Bıçakların üzerinde yazan Mehmet Ircı benim ve dedemin ismidir” dedi.

Bor bıçağının üzerinde üretenin adı ve soyadının yazıldığını dile getiren Ircı, "Bıçağın üzerinde sadece Bor yazarsa bu hakiki Bor bıçağı değildir. Türkiye'de maalesef bu gibi durumlarda var. Şekil olarak Bor bıçağı olabilir ama nerede yapıldıysa net olarak yazsınlar. Adam başka şehirde üretiyor üzerine Bor yazıyor. Bu doğru değil. Biz bu bıçakları el dövme olarak yapıyoruz. Şuan için Bor ilçesinde ve İl merkezinde olmak üzere iki iş yerimiz mevcuttur.  Amcamla berabere babamdan ve dedemizden öğrendiğimiz bu mesleği yaşatmak ve ileriye götürmek için çalışıyoruz. Amcamla beraber biz  atalarımızdan kalan bu mesleği insanların hizmetine sunmak için devam edeceğiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim