Selim Gökel yazdı...

Niğde siyaseti belki de tarihinin en kötü dönemini yaşıyor.  İktidar partisi  Belediye başkanı istifa ettiriliyor. İl Başkanı istifa ettiriliyor. İlçe Başkanları istifa ettiriliyor. Kimse bu konuları irdelemiyor, sorgulamıyor.

Evet… Niğde siyaseti tarihinin en kötü dönemini yaşıyor.

 Niğde’ye Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, belediye başkanları ve mevcut milletvekilleri bir çok sözler verdiler. Havaalanından tutun, hızlı trene, Nar Gölünün turizme açılmasından tutun, Aladağlara teleferik döşenmesine. Kalenin etrafının düzenlenmesinden tutun. Enerji ihtisas bölgesi… Hayvancılık OSB… Onlarca verilen yatırım sözü sıralayabilirim. Ama hiç biri yapılmadı, yapılamadı. Rutin ödenekli devlet yatırımları dahi aksadı örnekleri çok.
Niğde’nin sorunları büyük ve her geçen gün büyüyor.

Bugün itibari ile mevcut faal yatırımlar ve işletmeler kaybedilmesinden korkuyoruz. Pek ala biliyor ve takip ediyoruz ki çevre iller en güzel hizmetleri alıyor. 

Ama; Her şeye rağmen. Niğde genelindeki bütün bu olumsuzluklar yanında güzel şeyler de olmuyor değil.

Geçtiğimiz hafta Bor Ak Parti Kongresini takip ettim…

Ak Parti İktidarında Niğde’nin aksamayan tek yönü Bor Belediyesi…

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat reklamı sevmiyor… Bazı başkanlar eften püften ziyaretleri bile haberleştirirken, ellerinden gelse çöp kutularına bile fotoğraflarını basacak iken… Sıtkı Başkan’ın kendi fotoğrafını sadece seçim propaganda döneminde bilbordlarda görebiliyoruz.

Başkan Erat kongrede  Akkaya konusundaki tavrını açıklamasının ardından bugüne kadar yaptıkları hizmetlerden kısaca bahsetti. Aslında şehrin içinde yaşaya yaşaya yapılan hizmetler,   kanıksanıyor, unutuluyor. Eski halini hiç hatırlamıyoruz.

Bakın Bor’da Başkan Erat döneminde neler değişti…

Bor Doğalgaz ile tanıştı.  Bor Pazarı, asansörlü ve kapalı hale getirildi… Atıl durumda olan site düğün salonu  Bor Halil Nuri Bey Kültür Merkezi ismi ile ilçeye kazandırıldı. Şehir merkezinde,  Üstün Park, Gostivar Şelale Park, Belediye binasının ve paşa camiinin düzenlenmesi, Bahçeli Kahve düzenlemesi,  Hükümet Binası yıkılıp yerine işyerleri ve parklar, şehrin girişinin düzenlenmesi.   Yenimahalle ve Mehmetçik Mahallesi düğün salonları, spor salonları. Yeni işyerleri…  Asbesli boruların değişimi, Su depolarının Türkiye örnek olacak şekilde rehabilite edilmesi. Herkesin büyük beğenisini toplayan Kayabaşı Parkı. Onlarca sosyal ve kültürel etkinlik. Ramazan iftarları ve  şenlikleri.  Asfalt şantiyesi yapıldı, Asfalt üretiliyor… Geçen yıl 25 bin ton asfalt üretilip yollar asfaltlandı. Onlarca yeni iş makinası kazandırıldı….

Sadece bir bölümünü yazabildiğim Bor Belediyesinin bu hizmetleri borçlanmadan öz kaynakları ile yapıldı.

Seçimlerde verdiği sözlerin tamamını tuttuğu gibi harici bir çok uygulamalarda bulundu.

Başkan Erat’ın bu dönem ustalık dönemi…

Bor İlçesinde kalıcı eserler bırakma isteği  devam ediyor.  Bütün belediye başkanlarının hayali de budur.

Şehir merkezinde kalan Belediye Araç Garajı, İtfaiye Birimi, Asfalt Plenti, Kum Ocağı, Araç Bakım ve Onarım Atölyesi’ni iftiyan bölgesine taşıyor. Yine ihtiyaç olan yeni bir mezarlık da bu bölgede oluşturuldu.  Taşınan belediye birimlerinin binaları da farklı şekilde değerlendirilecek.

Kabına sığmayan Bor Belediyesi yeni binası için ihale yapıldı… Proje çizildi… Bor İlçesinin tarihine yakışan bir bina yapılıyor.

Kentsel dönüşüm için de farklı bir yol izleniyor. Belediye ihale ile kat karşılığı arsa vererek  şuan 140 daire sahibi oldu. Bunları da şehir merkezindeki eski mahallelerde oturan yerlerin yeni imarı için burada oturanlara verilmesi planı yapılıyor.

Yine seçim sözü İftiyan mahallesine cami tamamlanmak üzere.

Türk Hava Kurumu Bor İlçesi için önemli… Tarihi çok eskilere dayanır. THK Bor’da geçmişte uçakları ile Borluları ücret karşılığı gezdirirdi. Yeni de bina yaptırılmıştı. Ama THK Genel Merkezi aldığı ani bir kararla Bor Şubesini kapattı. Başkan Erat, yanına aldığı oda başkanları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile Ankara’ya gitti ve THK’nın Bor Şubesinin devamı konusunda karar aldırıp geldi.

Niğde beton bir şehir olma yolunda hızla yol alırken… Bor ise aksine nefes alınabilecek bir yer olma yolunda. Üstün Park, Kayabaşı Parkı, Gostivar Parkı ve küçük onlarca çocuk parkının olduğu ilçede Mehmetçik Mahallesine yeni güzel bir park daha yapılıyor. Seçimlerde verdiği sözü yine yerine getiriyor. Mehmetçik Mahallesinde 27 bin metre kare alan üzerine park yapılıyor. İnşaat başladı, bu parkta aynen Kayabaşı park gibi çok konuşulacak…

Akkaya çevre sorunu  Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın çözülmesini istediği en büyük sorunların başında gelir. Bunu her zaman yıllardır her ortamda hiç çekinmeden dillendirmiştir. Bor Belediyesi olarak da üzerine ne düşerse yapacağını her defasında bakanlar dahil iletmiştir. Bu konuda çok şahitliğim de vardır.

Başkan Erat’ın Akkaya konusunda elini kolunu bağlayan tek konu ise Akkaya Barajının Niğde Belediyesi topraklarında olması ve dolayısı ile, ne yapılacak ise, muhatabında Niğde Belediyesi olmasıdır.

Eğer Akkaya Barajı Bor Belediyesi sınırları içinde olsa… Bu güne kadar eminim ki  Bor Belediyesi tarafından on kere çözülmüştü. Ama ne yazık ki Niğde Belediyesi ve Niğde merkez  siyaseti Akkaya konusunda sağır, dilsiz ve tembel…

Bor Belediye Başkanlığı herkese nasip olmaz. Bor’da başkanların bir hedefi vardır. Bir önceki başkandan daha güzel ve kalıcı işler yapmak.
Araştırma şirketleri ve partiler anket yaptırıyor. Dökümanlarını bile görme imkanımız oldu. Başkan Sıtkı Erat’ı anketlerde,  başka partili olduklarını ama hizmetleri beğendiklerini  söyleyenlerin oranı çok yüksek.

Başkan Erat, siyasetin paslanmış çarkları arasında öğütülüp, dönüştürülemeyen ve sonucunda tembelleşmeyen  bir isim.

 Refleksleri var ve herkes de bunu iyi biliyor.

En sevdiğim yönü yaşadığı topraklara olan sevgisi…

Borlu bunu da biliyor…

 
 
Editör: TE Bilişim