Niğde Valiliği Bir Karış Toprak Boş Kalmasın Projesi dâhilinde yürütülen “5 Bin Hektar Alana 5 Milyon Fidan” alt projesi fidan dikimi uygulamasında başarılı sonuçlar alınmaya başladı.

Niğde İlinde  erozyonu önlemek, toprak muhafazasını sağlamak, ağaçlandırma yaparak ormanlık alanı arttırmak ve gelir getirici türlerle yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla orman köylüsüne gelir sağlamak maksadıyla başlayan proje Niğde Valiliği  koordinesinde Orman İşletme, Niğde İl Özel İdaresi, Gıda-Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kaymakamlıkların eşgüdümü içerisinde çalışmalarını sürdürmüş ve başarılı sonuçlar elde edildi.


Niğde Valiliğinden konu ile ilgili yapılan açıklamada: 2015 yılı Temmuz sonu itibariyle 4500 hektar alana 1 milyon 520 bin adet fidan dikilmiştir. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 2 bin 250 hektar alana 20 bin adet fidan dikimi yapılmış Ekim-Kasım aylarında da diğer sahaların fidan dikimi yapılacaktır. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Niğde İl Özel İdaresi çalışmaları kapsamında gelir getirici ürünlerden 1 milyon elma fidanı ile 1.000 hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapılmış olup 1 Milyon elma fidanının 271 bini Valiliğimizce vatandaşlarımıza bedava dağıtılmıştır. Ayrıca yılsonuna kadar da üzüm fidanı ile ağaçlandırma çalışmalarına devam edilecektir.

Bir Karış Toprak Boş Kalmasın projesi dâhilinde yapılan bir diğer çalışma ise, Orman İşletme Müdürlüğü ve Niğde İl Özel İdaresi işbirliğinde gerçekleşen Köy Yolu Ağaçlandırma çalışmalarıdır. Bu kapsamda Niğde genelinde toplam 110 köyde 638 km köy yolunda 184 bin 650 adet fidan dikimi yapılmıştır. Dikilen fidanların sulaması için de Niğde İl Özel İdaresi aracılığıyla köylerimize 131 adet sulama amaçlı 3 tonluk su tankerleri dağıtılmıştır.

Ağaçlandırma çalışmalarında Karayolları tarafından 40 km yol kenarında toplam 10 bin adet fidan dikimi, Belde Belediyeleri tarafından 50 km yol kenarında 14 bin adet fidan dikimi, Kamu Kurum ve Kuruluşları tarafından çeşitli alanlarda toplam 296 bin adet fidan dikimi gerçekleşmiş olup Yol Kenarları ve Kamu Kurumlarının yaptığı çalışmalar neticesinde toplamda 1250 hektar alana 500 bin adet fidan dikilmiştir.

Yine bu proje kapsamında Ağaçlandırma çalışmalarında istihdam edilmek üzere 1000 kişilik işçi tahsisi yapılmıştır. Niğde Valiliği öncülüğünde uygulanan köy yolları, belde yolları ve karayolu kenarlarının ağaçlandırılma çalışmaları dahilinde, kendi köy ve beldelerinden olmak üzere toplam 861 kişi istihdam edilmiş olup fidanların dikimi, bakımı ve sulaması konusunda çalışmaktadırlar"denildi. 



Editör: TE Bilişim