Günde 8 aracın trafiğe katıldığı Niğde’de meydana gelen kazaların çoğunun sürücü hataları ve aşırı hızla araç kullanmaktan meydana geldiği açıklandı.
 
Niğde İl Emniyet Müdürü Yusuf Albayrak, Niğde’de meydana gelen trafik kazalarında  en büyük etkenin sürücü hataları olduğunu belirterek, “ sürücü hatalarının ilk sırasında ise  aşırı hızla araç kullanmak var” dedi.
 
Albayrak,  hız ihlallerinden kaynaklanan trafik kazalarını en aza indirmek amacıyla gündüzleri 5 saat geceleri ise 3 saat olmak üzere, 24 saat süreyle günlük en az 8 saat değişik yer ve zamanla radarlı hız denetimlerinin artırıldığını bildirdi.  
 
Albayrak, Ülke genelinde olduğu gibi son yıllarda da Niğde’de de araç ve sürücü sayılarında önemli oranlarda artışlar meydana geldiğini söyleyerek,  İstatistiksel olarak bakıldığında Niğde’de  günlük olarak 8 yeni araç trafiğe katıldığını kaydetti.
 
Trafik polisinin en önemli görevinin  sürücüler üzerinde yakalanma korkusuyla sosyal kontrolü oluşturmak olduğuna değinen Albayrak, trafik kontrollerinin artırılmasının, trafik davranışlarının daha iyi hale gelmesine yol açacağını belirtti.
 
KAZALARIN TEMEL SEBEBİ AŞIRI HIZ
 
Albayrak şunları dedi; “her geçen gün akan trafikte artan araç sayısına paralel olarak, yeni yollar açılması, yeni park yerleri yapılmasının yanında, en önemlisi yeni denetim yöntemleri geliştirerek, sürekli, herkese eşit ve sürücülerin kurallara uymasını sağlayıcı denetimlerin, akan trafik içinde yapılması son derece önemlidir. Yapılan denetimlerde her sürücü yaptığı her kural ihlalinde mutlaka cezalandırılacağı düşüncesi ve izlenimi edinmelidir.
 
Yapılan istatistiki değerlendirmeler sonucunda da ilimiz şehir içi yollarda meydana gelen trafik kazaları incelenmiş, kazaların meydana gelmesinde en büyük etkenin sürücü hataları olduğu, sürücü hatalarının ilk sırasında aşırı hızla araç kullanmanın olduğu tespit edilmiş, buna paralel olarak ta hız ihlallerinden kaynaklanan trafik kazalarını en aza indirmek amacıyla trafik denetimlerinin etkinliğini artırmak ve vatandaş bilincinin tesisini sağlamak amacıyla, Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğümüz ekiplerince, şehir içi yollarda, diğer kural ihlallerinin önlenmesi için yapılan etkin denetimlerin yanında Emniyet Genel Müdürlüğünün emirleri doğrultusunda gündüzleri 5 saat geceleri ise 3 saat olmak üzere, 24 saat süreyle günlük en az 8 saat değişik yer ve zamanlarda özellikle;   Bor Yolu (MEDAŞ Kavşağı ile Yeni Belediye Çevre Yolu Kavşağı arasında kalan kısım), Eski Kayseri Yolu (Gümüşler Kavşağı ile Tren yolu üst geçidi arasında kalan kısım) ve Eski Adana Yolu (Karayolları Kavşağı ile Yeni Belediye Çevre Yolu Kavşağı arasında kalan kısım) güzergahlarında radarla hız denetimlerine başlanmıştır.
 
NİĞDE-BOR YOLUNDA DENETİMLER ARTIRILDI
 
Trafikte kural ihlallerinin önlenmesine yönelik denetimlere ağırlık verildiğini ifade eden Albayrak,  kazaların yoğunlaştığı yol kesimleri ve şehir içi bulvar, cadde ve sokaklar ile kazaların nedenlerine göre özel denetimler planlanarak uygulamaya konulmuş, yol kullanıcıları üzerinde algılanan yakalanma riskinin oluşturulması sağlanarak, sistemli, kararlı ve süreklilik arz eden denetimler sayesinde, şehir içi yollarda bir önceki dönemde meydana gelen trafik kaza sayısında ve ölüm ve yaralanma sayılarında ciddi oranlarda azalmalar sağlanmıştır. Örnek olarak; Bor Yolu üzerinde yapılan denetimler sayesinde 2009 yılı ilk yedi ayında meydana gelen 22 trafik kazasında 23 vatandaşımız yaralandığı  halde, 2010 yılı ilk yedi ayında meydana gelen 14  trafik kazasında 13 vatandaşımız yaralanmış,  bir önceki yıla göre Bor Caddesi üzerinde meydana gelen kaza sayısında %36 oranında azalma meydana gelmiştir” diye konuştu.  
 
“Bu olumlu tablonun devam ettirilebilmesi amacıyla etkin denetimlere devam edilecektir” diyen Albayrak, “ Trafik polisinin her zaman her yerde olduğu izlenimini vermek, sürücüler üzerindeki algılanan yakalanma riskini artırabilmek amacıyla bütün denetim metotları kullanılacaktır. Trafik polisinin en önemli görevi sürücüler üzerinde yakalanma korkusuyla sosyal kontrolü oluşturmaktır. Trafik kontrollerinin artırılması, trafik davranışlarının daha iyi hale gelmesine yol açacaktır. Bütün bu açıklamalar doğrultusunda; yapılan denetimlerin amacı vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak, rahat, huzur ve güven içerisinde seyahat edebilmelerini temin etmektir. Denetimler konusunda sürücülerimizden anlayış, biraz daha dikkat ve trafik polisimize görevlerinde yardımcı olmalarını beklemekteyiz” şeklinde konuştu.  
 
Editör: TE Bilişim