Niğde’nin Merkeze Bağlı Edikli Kasabasında 10 gün içinde 3. İntihar olayı yaşandı.


Edikli Kasabasında geçtiğimiz günlerde bir istemediği kişi ile evlendirilmek istenen bir 15 yaşındaki Hanife Küçükbıyık isimli  bir kız öğrenci başına tüfek ile ateş ederek  canına kıymıştı.

Yine  3 gün önce Edikli Kasabasında İbrahim Özver(16) isimli Lise 2. sınıf öğrencisi bir genç babasına ait pompalı tüfekle intihar etmişti.

Edinilen bilgiye göre ; Dün akşam saatlerinde  yine Edikli kasabasında henüz  19 yaşındaki  evli C.K. (19) isimli bir bayan zehir içerek intihar etmek istedi. Yakınlarının olaydan haberdar olması ile  çağrılan ambulans ile Niğde Devlet Hastanesine ilk müdahalenin ardından  Kayseri Erciyes Tıp Fakültesine gönderildi.

 

Niğde merkeze bağlı Edikli Kasabasında son 10 gün içinde meydana gelen 3. intihar olayı dikkatleri bu kasabaya çevirdi.

İntihar edenlerin yaşlarının genç olması ve temelinde kız-erkek konuları olması, erken  evliliklere dikkati çekiyor. 

Niğde’nin bir çok köy ve kasabalarında olduğu gibi Edikli’de de erken  yaşta evlilikler çok yaygın. Edindiğimiz bilgiye göre, aynı okul yada sınıf içinde dul,  elti, görümce, enişte, kayın gibi akrabaların öğrenim gördüğü ve buralarda kız kaçırma olaylarında yaygın olduğu görülüyor.

 

Niğde'nin Değirmenli beldesi Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Kaçgan, 4 bin nüfuslu beldelerine bağlı köylerde her yıl yaklaşık 40 çiftin evlendiğini, gelinlerden 30'a yakınının 13-14 yaşlarında olduğunu söyledi. 

 

Erken Evlilik konusunda Niğde Sosyoloji Bölümü ile Niğde Sağlık İl Müdürlüğü Ar-Ge  birimi  çalışma yapıyor. “ Erken yaşta evlilikleri önleme projesi” adı verilen çalışma çerçevesinde Çiftlik Kaymakamı Hamit Genç’i ziyaret ediyorlar. Kaymakam Genç “Bizler 2012  hedeflerimizi açıklarken erken yaşta evlilik üzerine çalışmalarımız olacaktı bu yıl için. Bu projeyi sizlerle beraber profesyonel bir şekilde yapmak isteriz." demişti.

Üniversite ve Sağlık İl Müdürlüğünün çalışması araştırma içerikli olduğu anlaşılıyor. Erken evlilik yada çocuk evlilik konusunda yukarıdaki konu hariç hiçbir kurum çalışma yapmadığı görülüyor.

 

Bakalım Niğde ve Kasabalarında erken evlilik kaynaklı kaç intihar, kaç olay dan sonra ilgili kurumlar harekete geçecek,  çalışma yapılacak.

Hoş Ülke gündemi de bu, Lise Öğrencilerinin Evliliği konusu ama…

İzliyoruz ve paylaşacağız.

 

 

Konu ile ilgili haber ve makaleler için lütfen Tıklayın

15 Yaşındaki Kız İntihar Etti...

Lise Öğrencisi Silahla İntihar Etti

Çocuk Gelin Yerine Liseli Olsunlar

Lisede evlilik!

Çiflik'te erken yaşta evlilikleri önleme projesi Haberi

Erken Yaşta Evlilikleri Önleme Projesi  Ömer Fethi Gürer’in yazısı


Niğde'de  Artan Özkıyımlar    Selim Gökel'in yazısı

 

 

Editör: TE Bilişim