Niğde’de uygulanan trafik denetimleri sonucunda meydana gelen trafik kazaları ile bu kazalarda yaşanan can ve mal kayıpları ciddi miktarda düşüş gösterdi. Niğde Emniyet Müdürlüğü’nün yapmış olduğu bir takım değişiklik ve düzenlemeler ile geçtiğimiz yıl meydana gelen ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı kazaların sayıları gözle görülür seviyede azaldı. Niğde İl Emniyet Müdürü Yusuf Albayrak yapılan bu uygulamaları değerlendirdi.
Ülke genelinde olduğu gibi Niğde’de de meydana gelen trafik kazaları sonucu bir çok vatandaş hayatını kaybettiğine ya da ömür boyu sakat kaldığına dikkat çeken İl Emniyet Müdürü Albayrak “İlimiz genelinde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı kazalarının incelenmesinde, kazaların çoğunluğunun aşırı hızdan kaynaklandığı, tek araçlı kazaların ise tamamına yakınının aşın hız nedeniyle meydana geldiği istatistiki verilerle tespit edilmiştir. Önceki yıllarda tahsis edilen radar cihazları ile birlikte İlimiz genelinde toplam 9 adet radar cihazı ile Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğümüz ile Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğümüz ekiplerince, şehirlerarası yollarda ve şehir içinde, Emniyet Genel Müdürlüğünün emirleri doğrultusunda gündüzleri 5 saat geceleri ise 3 saat olmak üzere, 24 saat süreyle günlük en az 8 saat değişik yer, zaman ve güzergâhlarda radarla hız denetimleri yapılmaktadır” dedi.
İHLAL ve İHMAL DE BULUNANA İDARİ VE ADLİ İŞLEM
Şehir içi güzergahlarda yapılan hız denetimlerinin değerlendirilmesi sonucunda hız denetimi yapılan güzergahlarda meydana gelen kaza sayılarında ciddi oranlarda düşüşler yaşandığı belirten Albayrak “Niğde’de bulunan yolların yapısı itibariyle şehir içi hız limiti olan50 kmdüşük kaldığı ve vatandaşlarımızı mağdur ettiği tespiti ile hız sınırları İl Trafik Komisyonu tarafından65 kmolarak yeniden belirlenmiş, yeni hız limitleri kamuoyuna duyurularak, belirlenen güzergahlarda65 kmye çıkartılan hız limiti yüzde 10 toleransı ile birlikte71.5 kmolarak uygulanmaya başlanmıştır. Ancak yapılan değerlendirmelerde, şehir içi hız sınırları artırılmadan önce hız ihlali tespit edilen sürücü sayılan ile hız sınırının65 kmolarak artırıldığı tarihten sonraki hız ihlali yapan sürücü sayılarında her hangi bir değişiklik olmadığı tespit edilmiştir. Denetimlerde hız ihlali yaptığı tespit edildiği halde cezai işlem uygulanmayan araçlarla ilgili ihmali veya savsaklaması görülen personel hakkında idari işlem yapılmaktadır” diye konuştu.
ŞEHİR İÇİ VE ŞEHİR DIŞINDA TEDBİRLER ARTIRILDI
Bütün bu açıklamalar doğrultusunda; ilimiz merkezi belediye sınırlan içinde kalan tüm güzergâhlarda şehir içi hız sınırı 50 km’dir. Bu sınır Bor Yolu, Eski Kayseri Yolu ve Eski Adana Yolu güzergahlarında İl Trafik Komisyonu Karanyla65 km'ye çıkartılmıştır. Yapılan hız denetimlerinde, hız sının50 kmolan güzergahlarda yüzde 10 toleransla birlikte55 kmhız sınırı65 kmolan güzergahlarda da yüzde 10 toleransla birlikte71.5 km/hüzerinde seyrettiği tespit edilen araç uygulamaya konulmuştur” dedi.
ÖĞRENCİ TAŞIYAN KORSAN SERVİSLERİ 155’E BİLDİRİN
Şehir merkezinde bulunan bütün okul önlerinde özellikle okul giriş çıkış saatlerinde ekipler görevlendirilmek suretiyle olası muhtemel olaylar için tedbirler alınmıştır. Ayrıca okul servis araçları üzerinde okulların açılmasıyla birlikte denetimler artırılarak, okul servis araçlarının istenilen özelliklerde olup olmadığı, sürücü ve yardımcı personellerinin istenilen vasıflara sahip olup olmadığı, kapasitesi üzerinde yolcu alıp almadığı hususları sürekli olarak denetlenerek, eksiklikleri olduğu tespit edilen okul servis araçlarına gerekli cezai işlem yapılarak eksikliğini giderene kadar çalışmasına izin verilmemektedir. Bu konuda bizim vatandaşlarımızdan isteğimiz, korsan olarak öğrenci taşımacılığı yapan, taşıma sının üzerinde özellikle de ayakta öğrenci taşıyan okul servis araçlarını 155 polis imdat hattı aracılığı ile bize bildirmeleridir. Amacımız hiçbir vatandaşımıza ceza yazmak değildir. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak, rahat, huzur ve güvenli bir trafik ortamında seyahat edebilmelerini sağlamaktır. Bu konuda vatandaşlarımızdan biraz daha dikkat ve anlayış bekliyor, kazasız ve cezasız yolculuklar diliyoruz” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilişim