Yaz geldi, İlimizde tahıl hasadı başladı, hasad sonrası ve otların kuruması ile birlikte anız yakmaları da gündeme geldi. 


İlimizde anız yakması da yaygın, hasad sonrası yakılan anızlar konusunda bir çok uyarı var ancak geçtiğimiz yıl bolca anız yakılmasına şahit olduk. Ayrıca kuruyan otların yakılması da ayrı bir sorun, belediye itfaiyesi yazları ot yangınlarından başını alamıyor, ekolojik olarak zararının yanında maddi zarar da söz konusu. 


Genelde anız yakılması Jandarma bölgesinde oluyor ama bu güne kadar önlenemedi, Anız yakmanın cezası da var ancak faillerinin bulunması güç oluyor. İlimizde Anız yakmadan dolayı ceza verilmiş bir olay ile karşılaşmadık. 


Jandarma ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık ve Belediye  yetkilileri anız yakılması konusunda uyarılar yapıyor, vatandaşlarımızın bu konuya duyarlı olması isteniyor. 



 Anız yakmanın zararları hakkında da bilgiler veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür V.Bayram Akkuş, “Anız yakılması son derece tehlikeli ve zararlıdır. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta bir yangına dönüşmesi sonucu hektarlarca orman yanmaktadır. Ayrıca, anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürür ve daha çok gübre kullanımına yol açar. Daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar. Anız yakımı ile çıplak kalan toprak, su ve rüzgâr erozyonuna uğrar. Toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşer. Anız yakımı, atmosfere karbondioksit salarak küresel ısınmaya da katkıda bulunmaktadır. Yaban hayatı açısından da anız yakmanın ciddi etkileri vardır. Ekin biçilirken yere düşen taneciklerden birçok evcil ve yabani hayvan beslenmektedir. "dedi. 


Akkuş, " Anız yakılırken bu tanecikler de yandıkları için, yaban hayatı bir besin kaynağını kaybetmiş ve belki de onu bekleyen kışı daha zor geçirmeye mahkûm edilmiş olmaktadır. Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır” diye konuştu.


ANIZ YAKMANIN CEZASI


Anız yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre kanunun 20. Maddesine dayanılarak 2012 yılında kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları 10 Ocak 2012 tarih ve 28169 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2012/1 no’lu tebliğin (c) bendine istinaden her bir dekar için 31,39 TL idari para cezası uygulanacak. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılacak.




Editör: TE Bilişim