Hz. Mevlana’nın hem öğrencisi, hem de öğreticisi olan Şems Tebrizi’nin Niğde’de sahipsizce yatıyor olması hem vicdanları yaralarken, Pakistan’sa olmayan mezarını UNESCO Kültürel Miras Listesine girdirmeye çalışıyor. Bütün Dünya Mevlana’ya sahip çıkarken, Tebrizi’ye verilen itibarsa her geçen gün artmasına rağmen, Niğde’deki mezarı sahipsizlik çekiyor!

 764 Yıldır "Aşk" Bedenini Arıyor...

Ünlü araştırmacı yazar Mehmet Önder’in Şems Tebrizi Hazretlerinin mezarı Niğde’de olma ihtimalini değerlendiren Bor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emrah Çalapkulu, Niğde’de ki Kesikbaş Türbesine giderek inceleme yaptı.

“Dinin Güneşi” ifadesini Hz. Mevlana tarafından kendisine atfedilen Şems Tebrizi 1247 yılında Konya’da Hz. Mevlanın oğlunun da içinde bulunduğu kişiler tarafından başı gövdesinden ayrılarak öldürülmüştü. Cesedi bir kuyuya atıldıktan sonra, başı ise ortadan kaybolmuştu. Yine aynı yıllarda ise Niğde’de Kesikbaş Türbesi yapılması Şems Tebrizi Hazretlerinin mezarının Niğde’de mi sorusunu akla getirdi.

Türk Tasavvufunu yeni bir boyut getiren, Hz. Mevlana bu süreçte, bütün insanlığa örnek olacak çalışma ve eserlerinde ilham kaynağı olarak Şems Tebrizi’yi görmesi ona duyduğu sevginin ilahi aşka ulaşma arzusu olması, Tebrizi’nin ortadan kaldırılmasıyla farklı bir boyut kazandı.

Bor TSO Başkanı Emrah Çalapkulu konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Tebrizi Hazretlerinin mezarının Niğde’de olması bizler için büyük bir şanstır. Bugün bütün bilimsel kaynaklar Tebrizi’nin mezarının yerini 3 yerde olma ihtimali üzerinden duruyor. Bunlardan birisi doğduğu Tebriz, birisi Pakistan’ın Hoy Şehri ve diğeri Niğde Kesikbaş Türbesi’dir. Bu noktada bilimsel düşünmek gerekiyor. Zira Hz. Mevlana için Şems Tebrizi büyük önem arz etmektedir. Ölümünden sonra, Tebrizi’nin mezarına yine zarar verilme korkusu Hz. Mevlana tarafından hissedilmektedir. Coğrafi olarak Konya’daki dergahına yakın ve bilinmeyen bir yere defnedilmesi günün koşulları içinde mümkündür. Zira gerek Hz. Mevlana, gerekse Şems Tebrizi defalarca Niğde’den geçmişler ve Niğde’yi bilmektedirler. Bununla beraber, Hz. Mevlanı’nın büyük saygı duyduğu Şems Tebrizi’ye ulaşma arzusu, mezarının Niğde’de olma ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Zaten Selçuklu döneminden bugüne kadar Kesikbaş Türbesi Anadolu’da Şems Tebrizi’ye ithaf edilmiştir.” Dedi.

Çalapkulu incelemelerde bulunarak, Şems Tebrizi’ye Niğde’nin sahip çıkması gerektiğini vurguladığı konuşmasında; “Bugün maalesef içler acısı bir durumla karşı karşıyayız. Türbe tamamen bir viraneyi andırmakta, çevre tamamen çöplükte kalmakta, herhangi bir düzenleme yapılmamaktadır. Oysa Pakistan gibi uzak bir yer olan ve o günün koşullarında Cenazesinin oraya gitmesi ihtimalinin zayıf olduğu Hoy şehrinde adına türbeler yapılarak, dergahlar açılarak, sahip çıkılmakta ve geçtiğimiz yıllarda Pakistan UNESCO’ya başvurarak, Şems Tebrizi’nin mezarını Dünya Kültürel Miras Listesine ekletmeye çalışmaktadır. Şimdi ben kendi kendime soruyorum Tebrizi’nin suçu Niğde’de yatmak mıdır?” diyerek Niğdeli yetkilerin duruma sahip çıkmaya çağırdı.

Hz. Mevlana için büyük önem arz eden Şems Tebrizi, Dünya kültürü için de aynı önemi arz etmekte ve adına Konya’da her yıl uluslararası tören düzenlenmektedir.

Bugün mezarının bulunduğu Niğde Kesikbaş Türbesi’nin kapıları kapalı, türbe yağan yağmur ve karlardan dolayı sürekli su baskınlarına maruz kalmakta, yer yer yıkıntılar oluşmakta, çevre ise çöplerden geçilmemektedir. Türbenin bu denli sahipsiz kalması dikkat çekmekte, Niğde’nin kendisini kültürel olarak ifade etmesinde büyük bir şans olan Şems Tebrizi’ye olan ilgisizlik gelinen süreci özetlemektedir.

Bor TSO Başkanı Emrah Çalapkulu yakın bir tarihte Şems Tebrizi adına düzenlenecek bir panelle konuyu gündeme taşıyacaklarını ifade ederek; “Hem manevi açıdan, hem de turizm değeri açısından böylesine büyük bir değeri Niğde’de barındırmamıza rağmen, bu zamana kadar bu konunun detaylı bir şekilde irdelenmemesine hayret ediyorum. Şahsım ve odam adıma üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız!” dedi

İlahi aşkın sembolü olan Şems Tebrizi bugün başı Niğde’de yatarken, vücudunu ve hak ettiği değeri 764 yıldır Niğde’de arıyor!

 

 Haber Foto : Gökhan ÖZBEK- TYN HABER

 

Editör: TE Bilişim