Türkiye Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı ÜNİAR tarafından oluşturulan, Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralaması Raporunda (DÜS 2019), 116 Devlet Üniversitesinin değerlendirmeye tabi tutulduğu araştırmada  Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 53. sırada yer almıştı. Haberini aylar önce yapmıştık.  Bu konudaki haberimiz için lütfen tıklayın.

Bu araştırma ardından ÜNİAR yeni araştırmalarını da açıkladı.

Türkiye’de üniversite ve yükseköğretim üzerine araştırmalar yapan bağımsız araştırma laboratuvarı ÜniAr 2019 yılı  TÜMA yani Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması sonuçlarını açıkladı.

Üniversite Öğrenci Memnuniyet Araştırması açıklandı

Araştırma için herhangi bir kurum ya da kişiden finansal destek alınmadan bağımsız yapılan araştırmanın amacı ise Üniversite yönetiminin,  aday öğrencilerin, velilerin ve politika yapıcıların veri ve ihtiyacını gidermeyi amaçlıyor.

TÜMA Üniversite Memnuniyet Araştırması -2019’ da  Türkiye’deki 123 devlet ve 65 vakıf olmak üzere 188 üniversitede öğrenim gören 35.715 öğrencinin cinsiyet, sınıf ve fakülteleri hakkında  kullanılabilir  veri toplayarak geçmiş verilerle de karşılaştırmalı şekilde araştırmayı yaptı.

Öğrenci Memnuniyeti Ölçeğinin içerik başlıkları şöyle;  

Öğrenim Deneyiminin Tatminkârlığı… , Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu… ,  Akademik Destek ve İlgi… , Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet… , Öğrenme İmkân ve Kaynaklarının Zenginliği… , Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği…

NOHU 188 Üniversite arasında 126. Sırada yer aldı

Araştırma sonucuna göre Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi  Vakıf ve Devlet Üniversiteleri ile birlikte 188 Üniversite arasında 126. Sırada, Devlet Üniversiteleri arasında ise 79. Sırada yer aldı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde Dramatik Düşüş Gözlendi

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırmasıında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi için de çok ilginç bir ifadede bulunuluyor. Araştırma sonucununun bir bölümünde ise “Geçen seneye göre Öğrenim Deneyimininin Tatminkarlığı puanındaki dramatik düşüş gözlenen ilk 10 üniversite” ismi veriliyor. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi geçen seneye göre  dramatik düşüş gözlenen üniversite olarak gösterildi. İlgili Araştırmayı görmek için Tıklayın

Öğrenci Dostu Şehirler Araştırması açıklandı.

Bir diğer araştırma ise, yine ÜNİAR tarafından yapılan Niğde ili ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesini ilgilendiren  araştırma da, ÖDÜŞ - Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması. Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri araştırmasında  Türkiye’de sadece 26 şehirden öğrenciler memnuniyet hissederken, Türkiye’nin üniversite öğrenci dostu şehirlerinin ilk sırasında  Eskişehir, Aydın ve Antalya başta olmak üzere, İzmir, Çanakkale, Muğla, Tekirdağ, Edirne diye devam ediyor.   Bir önceki yıla oranla öğrencilerine memnuniyetsizlik hissini yaşatan illerde bir artış bulunmakta. Şehirlerin Memnuniyet Düzeyleri Dağılımı 6 ayrı kategoride değerlendirildi.

Niğde İli Öğrenci Dostu Olmayan İllerin başında yer alıyor

Aşağıdaki haritadan  da anlaşılacağı gibi, Niğde  ili  FF puanı ile Öğrenci Dostu Olmayan iller arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Araştırmanın sonucunda yapılan yorumda ise; Üniversite Öğrencilerinin şehirden ve halkından ciddi anlamda memnuniyetsizliği söz konusu olduğu. Bu memnuniyetsizliklerin,  Öğrenci Dostu Olmayan Şehirlerin ileri gelenlerinin, şehir yöneticilerinin  bu konuyu ciddiye almaları da tavsiye edildi.  Üniversite şehri olmanın, öğrenci dostu olmanın,   sadece üniversite yönetimlerine de bırakılmaması gerektiği.  Belediye başkanları, valiler ve şehirlerin kurumsal paydaşları konuya ilişkin stratejiler belirlemeleri gerektiği, şehir, şehrin yaşantısı ve kültürü üniversitenin başarısında ve üniversitenin üniversite olarak adlandırılmasında vazgeçilmez bir unsur olduğu da araştırma sonucunda ifade edildi. Araştırma burada tıklayın

Selim Gökel’in notu; Niğde’de yaklaşık bir yıldır “Marka Kent Niğde” projesi yürütülüyor. Geçtiğimiz haftalarda da logo ve slogan tanıtımı da yapıldı. (Burada Tıklayın)

Yukarıda verilere dayanarak  derlediğim,  haber-yorum “Marka Kent Niğde”  projesi ile  tamamen ilişkili olduğu düşünüyorum. Buna benzer bir yazım daha vardı "Ülke grileşti, Niğde grileşti, üniversite grileşti" başlıklı... onu da aşağıda görebilirsiniz... 

Editör: TE Bilişim