Uluslararası hukuk firması Amsterdam&Partners, Fetullahçı terör örgütünün dünyadaki yapılanmasına yönelik araştırmalara başladıklarını belirterek, örgütün sanılandan daha büyük bir yapı olduğunu söyledi ve "Gülen organizasyonu kendini sadece eğitime adamış bir örgüt değil" dedi.

Firmanın yetkilisi Robert Amsterdam, ABD'nin başkenti Washington'da gazetecilere örgütün dünya yapılanması hakkındaki araştırmalarına ilişkin bilgi verdi.

Firmalarının Gülen terör örgütü hakkındaki soruşturmanın genişletilmesi çerçevesinde Türkiye tarafından tutulduğu söyleyen Amsterdam, soruşturmayla ilgili çalışmaya başladığından beri üçüncü taraflardan kendilerine suçlamalar geldiğini kaydetti. 

-FBI ve diğer kurumlar tarafından başlatılan soruşturmalar 

FETÖ'nün  "kendini dinlerarası diyalog ve barış için hizmet ediyor" şeklinde tanımladığını ancak örgütün aynı zamanda Türkiye'de seçilmiş bir hükümeti devirmeye yönelik çaba içinde olmakla suçlanan ve ABD'de de federal ve eyaletler seviyesinde devam eden soruşturmalara konu olmuş bir örgütten söz ettiklerini belirtti. Amsetrdam, ABD'de FBI ve diğer kurumlar tarafından başlatılan bu soruşturmaların vize suistimali ve eğitim gibi birkaç konuda yoğunlaştığını ifade etti.

Amsterdam, "Gülen örgütünün davranışlarına baktığınızda, sadece ABD'de okullardaki kötü yönetim ve fonlardaki yanlış beyanlarla ilgili suçlamalar değil, aynı zamanda ve daha önemlisi örgütün faaliyetleri arasında çok sofistike siyasi bağışlar görüyorsunuz. Özellikle okullarının genişleme ya da risk altında olduğu bölgelerde bunlar görülüyor. Gülen örgütü basitçe kendini eğitime ya da hayır işlerine adamış bir örgüt değildir. İlk bulgularımızda bile bu örgütün ne olursa olsun faaliyet gösterdiği her bölge, her ülkede siyasi ilişki elde etmeye kararlı olduğunu görüyoruz. Sadece bu nedenle bile şeffaf olmayan bu örgüte küresel bir soruşturma geç bile kalmıştır."

Fetullah Gülen'i de "dini ve siyasi" bir şahsiyet olarak tanımlayan Amsterdam, örgütün sanılandan daha büyük bir yapı olduğunu vurguladı. Amsterdam, "ABD'de birçok kimse bu örgütün ne kadar etkili olduğunun farkında değil" diye konuştu.

Kaynak: AA

Editör: TE Bilişim