Türkiye'de patates üretiminde ilk sırada yer alan Niğde'de yetiştirilen ilk turfanda ürün satışa sunuldu.
İlk turfanda patatesin birinci kalitesi tarlada 1 lira 50 kuruştan satılırken, ikinci kalite ürün ise 1 lira 20 kuruştan pazarda yerini aldı.
Altunhisar Ziraat Odası Başkanı İsmail Yazgan, yaptığı açıklamada, bu yıl yaşanan don, kuraklık ve dolu nedeniyle verimde yüzde 50 azalma olabileceğini söyledi.
Niğde'de ilk turfanda patatesin Altunhisar'da yetiştiğinin altını çizen Yazgan, "Piyasada tercih edilen çok kaliteli bir patates türü. İlçede geçen yıl yaklaşık 10 bin ton ürün aldık. Bu yıl ise yaşadığımız doğal afet nedeniyle yüzde 50 civarında ürün kaybı olacağını tahmin ediyoruz. Şu anda hasat başlangıcı olduğu için net bir rakam veremiyoruz" diye konuştu.
Çiftçinin doğal afet mağduru olduğunu vurgulayan Yazgan, şöyle devam etti: "Banka kredilerinin ertelenmesi yetmez. Çiftçi borcunu bu yıl ödeyemezse seneye ödeyecek. Tarlada 1 lira 50 kuruştan satış yapılması çiftçiye yetmez. Yetkililere sesleniyorum 1 lira 50 kuruş değil 3 liradan satılsa yine de yetmez.  Çünkü elektrik borçlarını ödeyemiyorlar. Elektrik borçlarının 6 aylık periyotlarda ödenmesini istiyoruz. Çiftçiye yapılacak en büyük destek doğal afet desteğidir"
Patates üreticisi İdris Korkmaz ise bu yıl ilk kez örtü altında patates yetiştirdiğini, ilçe geneline göre yaklaşık 10 gün önce hasat yaptıklarını ifade etti.
Korkmaz, "Altunhisar'da ilk hasadı yapıyoruz. Dekardan yaklaşık 3,5 ton patates elde ettik. Geçen yıl açık arazide yaptığımız ekimden 2 ton almıştık. Örtü altı yapmanın avantajını yaşıyoruz. Tarlada kilosunu 1 lira 50 kuruştan sattık. Fiyatlar bu şekilde kalırsa memnunuz" dedi.
Niğdeli patates üreticileri ürünlerini Ankara, İstanbul, Bursa, Adana ve Mersin gibi şehirlere satıyor.
Editör: TE Bilişim