3. Aşık Tahiri Kültür ve Yayla Şenlikleri Altunhisar İlçesi Zindan Vadisine yaptırılan mesire alanında kutlandı.



Saat 11’de başlayan 3. Aşık Tahiri Kültür ve Yayla Şenlikleri, Altunhisar Belediye Başkanlığınca yaptırılan ve Zindan Vadisi olarak bilinen alanda geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Haber&Fotograf: Fatma TAN-Erdal GÜÇER

Şenlik ve açılışa AK Parti Niğde Milletvekilleri Alparslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi, İl Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Altunhisar Kaymakamı Mehmet Yaşar Yeşiltaş, Altunhisar İlçe Jandarma Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Ahmet Kavkav, Altunhisar Emniyet Amiri İbrahim Solmaz, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı, Niğde Dernekler Federasyonu Başkanı Hafize Şahiner, Başkent Niğde Vakfı Başkanı Musa Balabansiyasi partilerin ilçe temsilcileri, dernek başkanları, davetliler ve 5 bine yakın vatandaş katıldı.


Şenlik,  saygı duruşu ve istiklal marşının okunması günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılması davul-zurna gösterisi, şiirlerin okunması, koyun kırkımı gösterisi, kirmanla yün eğrilmesi, çorap örülmesi, çerçici ile değiş tokuş yapılması, toprak kapta yayık çoban kavalının çalınması yayımı, yayla göçü sergilenmesi, Wushu gösteri maçı, en güzel uçurma yarışması gibi birçok eski günleri hatırlatan canlandırmalar gerçekleştirildi.

 

Porokol üyeleri ve çocuklara keklik verilerek kekliklerin doğaya salınması şenliğin doğayla iç içe yaşanması anlamında farklı bir etkinlik oldu. En güzel uçurtma yarışmasında birinci olana çeyrek altın hediye edildi.

 

Şenliğe katılanlara kavurma ve pilav ile odun tandırında ekmek ve börek ikram edildi. Şenlikte çocuklar için farklı bir program hazırlanması da dikkatleri çekti. Animasyon ekibinin sihirbazlık gösterisini çocuklarla birlikte vatandaşlarda ilgi ile izledi.  Unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunları olan saklambaç, yatak, çekirdek oyunu, yağ satarım bal satarım, kör ebe,  dombilis, sek sek, ip atlaması, yakan top, bilye oyunu, uzuneşek, birdirbir, çember sürme, topaç(mucuk) çevirme, çelik-çomak oyunu gibi birçok oyun çocuklara oynatıldı ve birincilere çeşitli hediyeler verildi.

 

Yöresel sanatçılar tarafından söylenen şarkılara eşlik edip oynayan vatandaşlar bayramın üçüncü günü olması vesilesi ile hem görüşemedikleri hemşehrileri ile bir araya gelmiş oldular hem de 3. Aşık Tahiri Kültür ve Yayla Şenlikleri ile yeni yapılan mesire alanında piknik yapıp bol bol eğlendiler. Şenlik Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçıları Tarafından Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği
Konser Programı
ile akşam 19.30’a kadar devam etti.

 

Vatandaşlar mesire yerinin kısa bir sürede düzenlenmesi ve Zindan Vadisi’nin genel yapısının fazla bozulmadan ve Altunhisar geleneklerine göre dizayn edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

 

 

MİLLETVEKİLİNDEN MÜJDE

 

3. Aşık Tahiri Kültür ve Yayla Şenlikleri’nde bir konuşma yapan AK Parti Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu, “Altunhisar’da iki bayramı birlikte yaşıyoruz. Çok kısa bir süre içinde yayla kültürünü yansıtan bu mesire alanını bu şekilde hazırlayan belediye Başkanı Erdal Sarı’ya ve buranın yapılmasında katkısı olan yardım severlerimize de teşekkür ederim. Altunhisarın en büyük isteği olan yüksekokul için çabalarımız devam ediyor. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik en kısa sürede yüksekokul açılacağının müjdesini vereceğiz” diye konuştu.

 

 

ZİNDAN VADİSİ FİLM PLATOSU OLACAK

 

3. Aşık Tahiri Kültür ve Yayla Şenlikleri ile ilgili olarak Belediye Başkanı Erdal Sarı yaptığı açıklamada; Aşıklar şehri olan Altunhisar’da biz onların eserlerini gelecek nesillere taşımaya çalışacağız. Bundan sonrada bu şenliklerin geleneksel olarak Zindan Vadisinde kutlamaya devam edeceğiz” dedi. Zindan Vadisi’nde yaptırılan mesire yerinin yapılmasının kendileri için bir hayaldi ve biz bu hayalimizi 4,5 ayda gerçekleştirdik diyen Sarı, “Buraya 7 bin ağaç diktik. Yayla denince akla su orman, dere akla gelir bizde çalışmalarımızı buna uygun ve otantik ortamıyla burayı hazırladık. Çoban evi, yayla evi, şömine, tandır, çeşmeler yaparak doğanın ortamını bozmadan yaban hayatına da önem vererek burayı hayata geçirdik. Dünya literatürüne girecek bir toprak havuzu yaptık. Sitres içindeki insanlarımızın çıplak ayakla dolaşıp elektriklerini atacakları bir alan yaptık. Toprak tepesi yaptık burası çocuklarımız toprakla bir arada olsun toprakla oynasın diye hazırladık. Bizlerin geçmişte yaşadıklarımızı gelecek nesilin de yaşamasını sağladık. Bu mesire alanı Çiftlik ilçemize 13 km, Altunhisar ilçemize de 12 km uzakta asfalt yola 300 metre içeridedir. Biz bu alanın film platosu olarak kullanılmasını da sağlamaya çalışıyoruz. Burada Anayurt isminde bir filmin çekilmesi planlıyoruz” dedi.

 

 YOĞUN KATILIM BİZİ MUTLU ETTİ

 

Altunhisar Kaymakamı Mehmet Yaşar Yeşiltaş’ta yaptığı açıklamada, “Altunhisarlıların gelip piknik yapacağı çok güzel bir mesire alanı dört ay gibi kısa bir sürede bu hale geldi emeği geçenlere teşekkür ederim. 3. Aşık Tahiri Kültür ve Yayla Şenliklerine Altunhisar ilçemizin nüfusundan daha fazla kişi gelerek katılım gösterdi. Bu festivali hem ilk defa yaylada yapmış oluyor hem de Aşık Tahiri’yi anmış oluyoruz. Burada dışarıdan gelen Altunhisarlılar var, hayatta bir birini bir veya iki defa gören uzun zamandır görüşemeyen akrabalar burada bir araya geldiler. Altunhisar Rehabilitasyon merkezinde bulunan kızlarımızı buraya getirdik doğal ortamda koşup eğleniyorlar. Altunhisarlı büyük iş adamlarımızla bir araya geldik. Çok mutluyuz gururluyuz. Çok ciddi bir katılım olması bizi ayrıca mutlu etti. Katılanlara teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 


Editör: TE Bilişim