Evet AKP büyük bir ekseriyetle yine tek başına iktidar... Peki ama AKP 9 yıllık doğal yıpranmışlığına ve var olan berbat ülke tablosuna rağmen bu sonucu nasıl mı elde etti?

1) Bu seçimde kesin olarak teyit görmüştür ki AKP soldan değil sağdan yıkılabilir. Türkiye’de onlarca yıldır solun oyu yüzde 30-35’ler civarıdır ki  bunun tek istisnası 1977’de Ecevit’in aldığı yüzde 42 oydur. Dolayısı ile AKP’nin soldan yıkılması eşyanın tabiatı gereği mümkün değildir. CHP aslında çoğu zaman kendi doğal oyuna yaklaşmaktadır ki bu seçimde de yaklaşmıştır. Var olan eksilme eskiden CHP’ye oy veren sosyal demokrat Kürt oylarının şimdi BDP’ye kaymasıdır. Dolayısı ile AKP’yi alaşağı etmenin yolu merkez ile muhafazakar sağ’da AKP’den oy alabilecek sağlıklı yapılarla mümkündür.

Merkez sağ olmayınca

2) AKP’yi iktidardan düşürecek olan da, ya MHP’nin merkez sağ’a açılması ya da merkez sağda güven veren yeni bir yapının  kurulmasıdır. Tayyip Erdoğan belden aşağı metotlar ve siyaset mühendislikleri ile iki genel seçimde de merkez sağ kulvarda sağlıklı bir alternatifin oluşmasının engellemiş ve oraya gidecek oyları kendine çekmiştir.

3) Tayyip Erdoğan sadece merkez sağı değil, muhafazakar kulvarı da bölerek yani Numan Kurtulmuş ile Saadet’in arasını açarak yeni bir çekim merkezi oluşumunu engellemiş ve AKP’den olabilecek oy kaymaların önüne geçmiştir.

4) Tayyip Erdoğan buna ilaveten seçim öncesi MHP’yi her boyuttan hedefe oturtup merkez sağdan oraya oy gitme ihtimalini ortadan kaldırmıştır.

5) İnsanların ısrarla AKP’ye oy vermesi CHP ile MHP’nin yarına dönük olarak güven verememeleri ve inandırıcı bir iktidar modelini yaratamamalarıdır.

6) Toplum CHP-MHP meçhulüne değil, yanlışlarına rağmen AKP malumuna oy vererek belirsizliğe kapalı olduğunu ortaya koymuştur.

7) Bu seçim toplumun çok daha sağa kaydığını tescil etmiştir.

8) Bu seçimle medyanın tek taraflı dezenformasyon taarruzlarının etkisi  bir kere kanıtlanmıştır.

MHP ve CHP’nin yanlışları...

9) Alınan seçim sonuçları ile Tayyip Erdoğan’ın halkın nabzını en iyi tutan lider olduğu yeniden kanıtlanmıştır.

10) Anadolu kırsalındaki oylar dikkate alınırsa Kılıçdaroğlu ile alakalı olarak yapılan çirkin mezhep spekülasyonlarının etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

11) AKP’nin bütün yurtta seçim için seferberlik ilan ederek hile dahil her yola müracaat ettiği seçim sonucu ile sabittir.

12) CHP ve MHP örgütlerinin AKP misali iyi çalışmadığı ortaya çıkmıştır.

13) Tayyip Erdoğan’ın seçime bir hafta kala geldiği keskin milliyetçi çizginin, AKP’ye ilave oy kazandırdığı görülmektedir.

14) MHP’nin aldığı oyların önemli bölümü kurumsal oylar ve mini bir bölümü de MHP baraja düşmesin diye düşünen ulusalcı seçmendendir.

15) CHP’nin Kürtlerden oy alma teşebbüsü ise bizim bu sütunda defalarca ifade ettiğimiz  gibi mümkün olamamış ama buna mukabil Kılıçdaroğlu Kürtlerden oy alayım derken merkez sağdan kendine gelebilecek oyların MHP ve AKP’ye gitmesine sebep olmuştur.

16) Seçim öncesi yapılan vaatler, proje tacirlikleri ve dağıtılan avantalar AKP’ye artı yazmıştır.

17) Toplum, AKP zaten iktidar oluyor diyerek güçlü olanın yanında yer almıştır.

18) Vali ve polis başta olmak üzere iktidarın bütün devlet kadrolarını militan gibi çalıştırması not düşülecek bir başka husustur.

19) Bu sonuçlardan sonra AKP şeklen yumuşama mesajlarını verse de çok daha ceberrutlaşacak, herkes sinecek ve ülkede faşizm fiili olarak yürürlüğe girecektir.

20) Bu seçim sonuçları ile Tayyip Erdoğan kendini tartışmasız olarak Sultan gibi görmeye başlayacaktır.

21) CHP’de yarından sonra büyük bir sorgulama ve tartışma uç verecek, parti karışacaktır.

22) Tayyip Erdoğan tansiyonu indirmeye çalışsa da Güneydoğu’da hoş olmayan şeyler olacak ve bütün Türkiye karışacaktır.