Seçim sonuçları jet hızıyla alındı. AKP’nin “oran

başarısı” beni şaşırttı mı? İtiraf etmeliyim ki evet şaşırttı.

Seçimlerden önce “sürpriz olabileceğini” yazmıştım. Sonuçta sürpriz oldu ama başka türlü.

Açıkçası AKP’nin bu orana ulaşabileceğini beklemiyordum. Yüzde 40’lı bir rakam olabileceğini tahmin etmiştim. 2007 seçimlerinde aldığı oy oranına ulaşsa bile milletvekili sayısının hayli düşeceği kesindi.

Hatta yüzde 50’lerde oy almasına rağmen bile AKP’nin milletvekili sayısı düştü. Tabii ki bu durum AKP’nin seçim başarısını gölgelemez.

Seçimlerin bana göre en önemli sürprizi CHP’nin kaldığı nokta. Kılıçdaroğlu’nun performansı, toplumda yarattığı sempati, CHP’nin reklamlarının başarısı, TV programlarında Erdoğan’ı geçen reytingleri, meydanların coşkusu demek ki sandığa yansımadı.

AKP’nin tüm partilerin ve bağımsızların toplamından bile fazla oy alması elbette çok büyük başarıdır ama bunun Türkiye’nin geleceğinde çok olumlu etkiler yaratacağını düşünmek de doğru değil.

AKP’nin büyük başarısına rağmen ulaşabildiği milletvekili sayısı ile Türkiye’nin, yakın çevremizin ve dünyanın yaşayacağı sorunlar nedeniyle kolay günler geçirmeyeceğimizi söyleyebilirim.

Türkiye içinde yaşayacağımız en önemli sorun “söz verilen” yeni anayasa konusunda olacaktır. AKP tek başına anayasa yazacak 330’a ulaşamadı ama o sayıya çok yaklaştı. Bu nedenle BDP’nin dış desteği ve CHP ile MHP’den gelecek desteklerle yeni anayasa çalışmaları yapılacaktır. Ancak bir sonuca ulaşılması mümkün olabilir mi, o şimdilik meçhul.

Bunun yanı sıra, seçimlere kadar Başbakan’ın ağzından yeni anayasa sözlerini çok duyduk ama bunun bırakın detaylarını, ana hatlarını bile bilmiyoruz.

Seçimlere kadar İmralı ile neler konuşuldu, ne teklifler verildi, ne tekliflerle karşılaşıldı. Bir söz verildi mi, bu da meçhul.

Buna karşı bilinen şu ki İmralı’daki “istediklerimizi alamazsak 15 Haziran’dan sonrasına karışmam” diyecek kadar kendinden emin görünüyor.

O halde anayasa çalışmalarının da Kürt sorununa çözüm getirecek hukuksal düzenlemelerin de sanıldığı kadar kolay olmayacağını söyleyebiliriz.

Bu seçim sonuçlarının CHP’de büyük depreme neden olacağı da kesindir. Kılıçdaroğlu’nun da yakın çalışma ekibinin de topa tutulacağından kimsenin kuşkusu olmasın. Kılıçdaroğlu baskıya direnebilir, yerini korur mu, bu da yakın geleceğin meçhullerinden.

Elbette önümüzdeki günlerde seçim ve sonuçlarıyla ilgili pek çok yorum ve analizler yapacağım. Bugünlük bu kadar.

Sadece şunu da eklemek isterim. Başkanlık sistemine geçilsin ya da geçilmesin Tayyip Erdoğan Çankaya’ya çıkmayı garantilemiş durumda.