Niğde Belediyesi'nin Bilgi İşlem Müdürlüğü bünyesinde yürüttüğü NİĞKOS (Niğde Kent Otomasyon Sistemi) Projesi saha çalışmaları devam ediyor.

 

NİĞKOS Saha ekibinin çalışmalarına Belediye Başkanı Faruk Akdoğan da katılarak incelemelerde bulundu. Başkan Akdoğan, Belediye Bilgi İşlem Müdürlüğünün saha çalışmalarında kat edilen aşamalar hakkında bilgiler aldı. Çalışma bölgesinde toplanan verileri cep bilgisayarlarına işleyen NİĞKOS saha personeli apartman sakinleriyle tek tek görüşerek anket yapıyorlar.

 

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan NİĞKOS saha ekiplerinin çalışmalarını ara vermeden sürdürdüğünü belirtti. Bu projede gelişen teknolojinin tüm imkânlarından faydalanıldığını ifade eden Başkan Akdoğan; “Kent Otomasyon Sistemi, Belediyemizin hizmet alanı içerisindeki her taşınmazı ve her insanı, mekanları ile birlikte değerlendirmeye imkan tanıyan, coğrafi olarak referanslandırılan tüm sözel verilerin, dijital arşiv kayıtlarının ve sayısal haritaların ilişkisel yapıda tek bir veritabanı üzerinde depolanarak yönetilebilir ve sorgulanabilir, analiz edilebilir bir uygulamadır. İnternet ve telefon üzerinden sunulan interaktif hizmetler ile vatandaşın bulunduğu her noktadan Belediyemize ulaşabilmesini, Belediyemizin hizmetlerinden faydalanmasını sağlayan, Tapu-Kadastro, Nüfus İdaresi, Emniyet, Altyapı Kurumları, Muhtarlıklar gibi bileşenler ile kurulan uyumla Belediye sınırları içerisindeki tüm coğrafya, altyapı, üstyapı ve insana ilişkin güncel ve doğru bilgileri içeren bir veritabanı kullanan, bir sistemler bütünüdür” dedi.

 

Demografik ve Sosyal Doku Analiz Çalışmaları Başladı

 

Niğde Belediyesi tarafından yürütülmekte olan NİĞKOS (Niğde Kent Otomasyon Sistemi) Projesi kapsamında saha tespit çalışmaları doğrultusunda mahalle sınırları, yol durumu ve numarataj yenileme ve revizyon çalışmalarının gerçekleştirilmesinin ardından son aşama olan “Sosyal Doku Analizi” çalışmasına başlandı.  Bu kapsamda kentin sorunlarına kentli ile birlikte çözüm aramak ve yönetimde katılımcılığı ön plana çıkarmak amacı ile; İstek ve Şikâyetleri Yerinde Dinleme, Tespit Edilen Sorunu İlgili Birime İletme, Yardıma Muhtaç Ailelerin Yerinde Tespiti, Taşınmaz Tapu Bilgilerinin Yerinde Eşlenmesi,  Temel Adres ve Mernis Bilgilerinin Eşlenmesi gibi başlıklar halindeki envanter çalışmaları başlatıldı. Projenin bu aşamasında vatandaşların belediye faaliyetlerinin hangi standartlara ulaştığını tespit etme ve kapıya gelen saha personelleri aracılığı ile Belediye’ye öneri ve talepte bulunma fırsatı vereceği gibi hizmet alım noktasında vatandaşın beklentilerine de somut çözüm önerileri getirmesi hedefleniyor.

 

Projenin ana hedeflerinden biri olan mekânsal ve konumsal verilerin akıllandırılması doğrultusunda yapılan iyileştirmelerin yanında sosyal anlamda da yapılan bu iyileştirme çalışmalarının birbirine paralel yürütülmesi gerektiğinin önemine dikkat çekildi.

 

Coğrafi Bilgi Sisteminin Belediyeye Faydaları

 

Bilgi Sisteminin Belediyeye faydaları hakkında da bilgi veren Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Tutarlı bir bilgi sistemi altyapısı kurulması, birim fonksiyonlarında otomasyon kullanımının artması sayesinde, etkinlik ve üretim artışı gerçekleşecektir. İş adımlarının gerçekleşmesinde zamandan tasarruf edilerek, birimler arası tam bütünlük sağlanacaktır. Belediye hizmet önceliklerini; doğru, güncel bilgi ve analizlerinin sonuçlarına göre tespit eder hale gelecektir. Belediye kaynaklarını ve ihtiyaçlarını tam olarak bilerek, daha iyi kaynak yönetimi yapmaya başlayacaktır. Bilgiye dayalı yönetim süreci başlayacak ve Belediyemiz, kentliye yeni katma değerler sunabilir hale gelecektir. Bunların yanında Çağdaş teknolojiye dayalı uygulamalar konusunda eğitilen Belediye Personelinin çalışma motivasyonu artacaktır. Belediye standart ve şeffaf hale gelecektir” şeklinde konuştu.

 

Coğrafi Bilgi Sisteminin Vatandaşlara Faydaları

 

Coğrafi Bilgi Sisteminin, Belediyenin çalışmalarına olduğu kadar, vatandaşlar için de önemli faydaları olduğunu dile getiren Başkan Akdoğan; “Halkın, Belediye ve hizmetlerine mekândan bağımsız olarak her yerden ulaşabilmesi sağlanacak. Vatandaşların yaşamını kolaylaştıran uygulamalar hayata geçirilecek. Hizmet süreçlerindeki bilgi eksikliği ve koordinasyonsuzluktan kaynaklanan bürokrasi ortadan kalkacak. Vatandaşlar çağdaş uygulamaları kullanabilmeye, onlardan hizmet alabilmeye başlayacaktır” diye konuştu.

 

Coğrafi Bilgi Sisteminde Yürütülen Çalışmalar

 

Niğde Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü bünyesinde, NİĞKOS (Niğde Akıllı Kent Otomasyon Sistemi) ekibinin Coğrafi Bilgi Sisteminin oluşturulmasında önemli aşamalar kat ettiğini söyleyen Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Diğer kamu kurum ve kuruluşları (Tapu, Kadastro, Nüfus ve Muhtarlık) ile ilgili kurulan entegrasyonlar sayesinde kent ve kentli envanterinin Coğrafi Bilgi Sistemi veri havuzuna anlık olarak toplanmaya devam edilmektedir. Belediyemiz bünyesinde oluşturulan NİĞKOS Ekibi, sahadaki taşınmaz değişikliklerinin, Belediyedeki kişi sicil, mükellef beyan, ruhsat vb. bilgilerin güncellenmesi, takibinin yapılması ve sistemin güncel kalması çalışmalarını sürmektedir” dedi.

 

Halkımızın Saha Ekiplerine Çalışmalarında Yardımcı Olmasını Bekliyoruz

 

Coğrafi Bilgi Sisteminin oluşturulması amacıyla NİĞKOS saha ekiplerinin Niğde genelinde saha çalışmalarını yürüttüğünü söyleyen Başkan Akdoğan, vatandaşlara saha ekiplerinin çalışmalarında gerekli duyarlığı göstermeleri için çağrıda bulundu. Belediye Başkanı Akdoğan; “Coğrafi Bilgi Sisteminin oluşturulması amacıyla, oluşturulan ekip, tüm binaları tek tek dolaşarak gerekli bilgileri anketlerle elde ederek veri havuzumuzda toplayacaktır. Bu çalışmaların hedeflenen başarıya ulaşabilmesi için, Niğde Belediyesi onaylı Kimlik Belgeleri olan saha ekiplerinin yönelttiği soruların titizlikle yanıtlanması ve görevlilere kolaylık gösterilmesidir. Vatandaşların vereceği doğru yanıtlar, Belediyemizin hizmetlerinin daha hızlı ve verimli olmasını sağlayacaktır. Bu noktada vatandaşlarımıza da önemli görevler düşüyor” dedi.

 

Mobil Tahsilat ve e-İmar Uygulamaları

 

Proje çerçevesinde hayata geçirilecek olan e-imar uygulaması ile vatandaşların mücavir alan içerisindeki taşınmazlarının durumunun internet ortamına taşınacağı ve bilgi amaçlı olarak bu uygulama kapsamında imar durumlarının öğrenebileceğini belirten Belediye Başkan Akdoğan, aynı proje çerçevesinde halen bankalar ve e-Belediye üzerinden ödemelerin gerçekleştirildiği uygulamalara ek olarak Mobil Tahsilat uygulamasının devreye alınarak mükelleflerin fatura bildirimlerini kapıda anlık olarak ödeyebileceklerini, T-Belediyecilik (444 51 01) uygulamasına ek olarak Sms belediyeciliği uygulaması ile de vatandaşlarımızın anlık borç talep sorgulamalarını gerçekleştirebileceklerini söyledi.

 

Proje kapsamında ortaya çıkacak olan sosyal doku analizlerinin il düzeyinde yapılacak projelere de önemli bir veri tabanı oluşturacağını ve bu doğrultuda gelir düzeyi düşük, fiziksel olarak engelli ve diğer sosyal gruplara erişilebilir ve kolayca ulaşılabilir olmanın bu doğrultuda yapılacak olan iyileştirme çalışmalarının hayata geçirilmesinde önemli olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, belediyenin arşivlerinde fiziki olarak depolanan belgelerinde proje doğrultusunda ilgili mükellefler ile eşlenerek Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün yönetmeliği kapsamında dijital ortama taşınacağını ve bürokratik işlemlerin daha kolay hale getirileceğini belirtti.

 

Başkan Akdoğan “Niğde’yi Niğdelilerle birlikte yönetiyoruz”

 

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Niğde’yi Niğdelilerle birlikte yöneteceğimizi, her vatandaşımızın kentin yönetiminde söz sahibi olması gerektiğini düşündüğümüzü söylemiştik öyle de yaptık. Bu doğrultuda projemiz saha görevlilerine değerli hemşerilerimin göstereceği kolaylık ve hoşgörü için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 




Editör: TE Bilişim